FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Boka Kotorska – od kampanela do kampanela" predstavljena u Bogorodičinoj crkvi na Prčanju

Autor: mmar
KOTOR, 15. kolovoza 2012. (Hina) - Knjiga Slobodana Prosperovog Novaka "Boka Kotorska – od kampanela do kampanela" predstavljena je sinoć u Bogorodičinoj crkvi na Prčanju, u organizaciji Ekumenskog centra "Don Branko Sbutega".

Knjigu kao i samog autora brojnim nazočnima predstavio je Anton Sbutega, veleposlanik Crne Gore pri Svetoj Stolici, a pomoćnica ministra kulture Crne Gore Dragica Milić kazala je kako su knjigu zajednički financirala ministarstva kulture Hrvatske i Crne Gore "i rezultat je uspješne suradnje".

Autor knjige, Slobodan Prosperov Novak govorio je o danima provedenim u Boki koja ga je uvijek inspirirala i koju doživljava svojim zavičajem, te o druženju s don Brankom Sbutegom. "Često, boraveći u Boki, još kao mlad imao sam prilike susresti se s don Nikom Lukovićem, monsinjorom Gracijom Brajkovićem i don Brankom Sbutegom i to su moji susreti s Bokom, to su osobe od kojih sam učio, koje su mi pomogli da upoznam Boku kroz njenu povijest, književnost, arhitekturu", kazao je Novak.

"Boka Kotorska – od kampanela do kampanela" predstavlja putopis od mjesta do mjesta, od kampanela do kampanela, kroz koji Novak kao stalnu vertikalu prostora prepoznaje i opisuje upravo zvonike koji svoj glas pronose podjednako poviješću i sadašnjošću. Slobodan Prosperov Novak grupira važna pomorska mjesta i gradove Boke kotorske i širega Crnogorskog primorja te pokazuje kako se taj istodobno zatvoreni i otvoreni povijesni prostor mijenjao zajedno s poviješću svijeta s kojim je bio u stalnom doticaju. Posebnu pozornost Novak posvećuje hrvatskom, odnosno katoličkom elementu Boke kotorske, čiji su moreplovci, knezovi, gospoda i sveci utkali Bokokotorski zaljev na raznolike karte svijeta.

Slobodan Prosperov Novak piše o prvim stanovnicima Boke kotorske, antičkom Risanu, Kotoru, katedrali svetoga Tripuna, Pavlu Butorcu, Crkvi Svete Marije s grobnicom mistične blaženice Ozane, Vasku Lipovcu, manjim romaničkim kotorskim crkvicama, gotičkom reljefu u gradskim vratima te ostalim kotorskim crkvama, Ivanu Boni Bolicisu, palačama kotorskih patricija, pjesniku Viktoru Vidi, Bokeljskoj mornarici, otočićima bokokotorskog fjorda, Perastu kao kolijevki bokeljskih pomoraca, njegovim crkvama, arhivu i umjetničkim zbirkama brojnih obitelji, pjesmaricama dobrotskih mornara, crkvi svetoga Eustahija u Dobroti, don Branku Sbutegi, Prčnju, manjim naseljima Bokokotorskog zaljeva, Herceg-Novom i Leopoldu Bogdanu Mandiću čudotvorcu, Tivtu, Bogdašićima.

(Hina) xmmar yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙