FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za srijedu, 15. kolovoza

Autor: dger
ZAGREB, 15. kolovoza 2012. (Hina) - Najava događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za srijedu, 15. kolovoza:

Velika Gospa, najveći katolički blagdan posvećen Majci Božjoj, tradicionalno se slavi u hrvatskim marijanskim svetištima - Mariji Bistrici, Sinju, Aljmašu, na Trsatu u Rijeci, u Splitu, Remetama u Zagrebu i drugima. Velika Gospa dan je svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Katolička crkva to je vjerovanje potvrdila kao dogmu. Proglasio ju je papa Pio XII. 1950. godine, a potvrdio Drugi vatikanski koncil. U Hrvatskoj je taj dan državni blagdan.

MARIJA BISTRICA - Tisuće hodočasnika i ove se godine očekuju u nacionalnome marijanskom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, gdje će središnje misno slavlje tradicionalno predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić (11 sati).

SINJ - U najvećemu marijanskom svetištu na jugu Hrvatske - Sinju na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije tradicionalnu će procesiju sa slikom čudotvorne Gospe Sinjske te svečanu misu na Trgu dr. Franje Tuđmana predvoditi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić (9,30 sati).

ALJMAŠ - U aljmaškome svetištu Gospe od Utočišta svečanu misu predvodit će đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Marin Srakić (10 sati).

ZAGREB - Na svetkovinu Velike Gospe u svetištu u zagrebačkim Remetama središnje misno slavlje predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić (18 sati).

RIJEKA - U svetištu Majke Božje Trsatske središnje misno slavlje i procesiju s likom Gospe predvodit će riječki nadbiskup Ivan Devčić (18,30 sati).

SPLIT- Najveći katolički blagdan posvećen Majci Božjoj tradicionalno se slavi i u Splitu u zavjetnome marijanskom svetištu Gospe od Pojišana. Slavlje počinje svečanom procesijom s Gospinom slikom koja u 18 sati polazi iz splitske provostolnice sv. Dujma te ulicama grada ide do Pojišana, gdje će se u 19 sati na otvorenome bogoslužnom prostoru uz svetište služiti svečana misa koju predvodi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro/popodne - Jasna Nahtigal Lazarić

popodne/navečer - Neven Leskovar

Telefon: 01/48-08-600

Telefaks: 01/48-08-822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xbma ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙