FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD poziva visoke sirijske dužnosnike da napuste režim

Autor: vrad
WASHINGTON, 14. kolovoza 2012. (Hina/AFP) - Sjedinjene Države "pozivaju" visoke sirijske dužnosnike da napuste režim po primjeru bivšeg premijera Riyada Hijaba koji je prebjegao u Jordan u znak prosvjeda protiv represije, rekao je u utorak visoki dužnosnik američkog ministarstva financija.

"SAD poziva i druge visoke civilne i vojne dužnosnike u sirijskog vladi da donesu istu hrabru odluku i napuste režim (predsjednika) Bashara al-Assada", rekao je u priopćenju David Cohen, podtajnik ministarstva.

Ministarstvo u tom priopćenju navodi i da ukida sankcije Hijabu koji je bio na američkoj crnoj listi sirijskih uglednika čija je imovina blokirana i s kojima je zabranjeno trgovati.

"Nije kasno ni za druge visoke dužnosnike koji nastavljaju podupirati Assadov režim da prekinu te veze i oslobode se tereta sankcija koji ih pritišće", piše ministarstvo u priopćenju.

Bivši sirijski premijer koji je u srijedu s obitelji prebjegao u Jordan, rekao je da vlasti u Damasku kontroliraju tek 30 posto teritorija.

"Odlazak civila i vojnika iz Assadova režima još su jedan dokaz da se vlada urušava i gubi vlast", komentirao je Cohen, po priopćenju.

Gotovo 17 mjeseci nakon početka pobune protiv režima Bashara al-Assada, u sukobima u Siriji izginulo je više od 21.000 ljudi, po podatcima Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR), organizacije sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙