FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipatska vojska ubila šest militanata na Sinaju

Autor: dhai
ZAGREB, 12. kolovoza 2012. (Hina) - Najmanje šest naoružanih islamskih militanata ubijeno je u nedjelju u napadu egipatske vojske na Sinajskom poluotoku, izjavili su dužnosnici.

Militanti su ubijeni tijekom napada na njihova skloništa u selu blizu gradu al-Arisha na sjeveru regije, izvještavaju agencije.

Ofenziva protiv islamističkih militanata na Sinaju pokrenuta je prošloga tjedna nakon ubojstva 16 egipatskih graničara, što je najteži napad na egipatske vojnike u toj pograničnoj regiji u zadnjih desetak godina.

Nedjeljna ubojstva u selu al-Ghora, 30-ak kilometara južno od al-Arisha, prve su izviještene žrtve među osumnjičenim militanatima od početka te vojne operacije.

Sigurnosni izvor izjavio je agenciji AFP da su militanti bili naoružani raketnim bacačima, bombama i automatskim oružjem.

Državna televizija, koja nije objavila nikakve pojedinosti o borbi, rekla je da su ubijena i tri vojnika.

Dužnosnica međunarodnih mirovnih snaga na Sinaju u nedjelju je opovrgla da je skupina militanata napala njihove položaje, samo nekoliko sati nakon što je jedan egipatski dužnosnik objavio da su militanti pucali na promatrače.

"Na nas nije pucano. Bilo je nešto pucnjave na kontrolnu točku egipatske vojske ili policije nedaleko od nas, ali apsolutno nije bilo napada na naše osoblje", rekla je za Reuters Kathleen Riley, kairska predstavnica Međunarodnih snaga i promatrača (MFO) koji nadziru pokrete vojnih snaga i opreme duž egipatske granice s Izraelom od njihovog mirovnog sporazuma 1979.

Analitičari kažu da se sigurnosna situacija na Sinaju pogoršala nakon prošlogodišnjeg svrgavanja egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, koje su islamski ekstremisti čini se iskoristili.

Područje Sinaja na kojem su granice Egipta, Izraela i Pojasa Gaze postalo je i leglo krijumčarenja kroz tunele u Gazu.

U petak su vođe beduinskih plemena na Sinajskom poluotoku pristali pomoći vojsci u ofenzivi protiv militanata, te također poduprli planove za uništavanje krijumčarskih tunela prema Gazi.

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙