FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nizozemski ASML dogovorio s tajvanskim TSMC-om investiciju vrijednu 1,1 milijadu eura

Autor: mkuz
DEN HAAG, 6. kolovoza 2012. (Hina/AFP) - Nizozemska kompanija ASML, ključni svjetski dobavljač sustava za proizvodnju kompjutorskih čipova, izvijestila je da je s tajvanskim proizvođačem poluvodiča TSMC-om dogovorila investicijski sporazum vrijedan više od milijarde eura.

"ASML Holding objavljuje da se TSMC pridružio našem investicijskom programu za inovacije, otvorenom i za naše klijente, obvezavši se uložiti 276 milijuna eura u istraživanje i razvoj", stoji u priopćenju nizozemske tvrtke, objavljenom u nedjelju.

Dodatnih 838 milijuna eura tajvanska će tvrtka uložiti putem kupovine udjela u ASML-u, dodaje se u priooćenju.

Sporazum je sastavni dio petogodišnjeg programa koji nudi mogućnost kompanijama da ulažu u ASML-ov odjel za istraživanje i razvoj kako bi se ubrzao napredak u razvoju alata za izradu računalnih čipova.

U sklopu programa ASML bi također mogao izdati dionice klijentima u vrijednosti do 25 posto udjela u kompaniji.

ASML posluje u 16 zemalja i proizvodi strojeve za proizvodnju integriranih sklopova i poluvodiča. Ima oko 8.000 stalno zaposlenih.

Tajvanski TSMC (Taiwanese Semiconductor Manufacturing Company) prva je specijalizirana ljevaonica poluvodiča u svijetu a zapošljava više od 33 tisuće ljudi.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙