FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za nedjelju, 5. kolovoza

Autor: mcur
ZAGREB, 5. kolovoza 2012. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za nedjelju, 5. kolovoza:

KNIN - Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 17. obljetnica vojno-redarstvene akcije Oluje obilježit će se u Kninu u nazočnosti državnog vrha. Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović, predsjednik Vlade Zoran Milanović te potpredsjednik i obnašatelj dužnosti Hrvatskog sabora Josip Leko položit će zajednički vijenac i zapaliti svijeću pred spomenikom Hrvatske pobjede Oluja '95 (9 sati, Trg dr. Ante Starčevića), a nakon toga prisustvovati svečanom podizanju zastave Republike Hrvatske na Kninskoj tvrđavi (9,30 sati). Središnja svečanost, na kojoj će se najviši državni dužnosnici te gradonačelnica Knina Josipa Rimac obratiti nazočnima održat će se kod spomenika Hrvatske pobjede (10,50 sati). Svečanosti će prisustvovati i prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić i brojni članovi Vlade, potpredsjednik Sabora Tomislav Čuljak i brojni saborski zastupnici. Uoči središnje svečanosti organizirat će se mimohod Oružanih snaga RH, policije i braniteljskih udruga, a nakon nje će visoki državni dužnosnici obići štandove braniteljskih zadruga. Misu za Domovinu u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta predvodit će vojni biskup Juraj Jezerinac (12,30 sati). Obilježavanje počinje ujutro tradicionalnom budnicom, a završava navečer koncertom.

Akcija Oluja započela je na 4. kolovoza 1995. godine u 5 sati ujutro te najavila kraj petogodišnje srpske okupacije koja je počela u ljeto 1990. godine blokadom hrvatskih prometnica, a s vremenom je prerasla u zvjerske napade na hrvatske gradove i sela te ubijanje i protjerivanje nesrpskog stanovništva, u čemu je lokalnim Srbima pomagala i JNA. Točno u podne u subotu 5. kolovoza 1995. godine na kninskoj se tvrđavi zavijorila dvadesetmetarska hrvatska zastava što je označilo oslobađanje Knina kao središta i simbola srpske pobune, a već 7. kolovoza tadašnji hrvatski ministar obrane Gojko Šušak objavio je završetak akcije Oluja u bivšim sektorima sjever i jug. Za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage oslobodile su nešto manje od 10.500 četvornih kilometara - gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u Bosni i Hercegovini te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske. U Oluji su poginula 174 hrvatska vojnika i redarstvenika, a više od 1400 ih je ranjeno. U znak zahvale hrvatskim braniteljima se od 2008. godine uz državni blagdan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza slavi i kao Dan hrvatskih branitelja.

SINJ - Trčanjem alke završavaju trodnevne 297. alkarske svečanosti. Za slavodobitnika ovogodišnje Alke natjecat će se 16 kopljanika, umjesto njih 17 kako je prvotno odredio alkarski vojvoda Ante Vučić, budući da alkar Mladen Vučković neće trčati iz osobnih razloga. Završnoj utrci nazočit će predsjednik Republike Ivo Josipović, Vlade Zoran Milanović i potpredsjednik i obnašatelj dužnosti predsjednika Sabora Josip Leko te brojni visoki dužnosnici i gosti. Alka se trči u spomen na pobjedu naroda Cetinske krajine nad turskom vojskom 1715. Smatra se da se počela izvoditi u drugom desetljeću 18. stoljeća. Datum održavanja se mijenjao, a sada se trči prve nedjelje u kolovozu (16,30 sati).

ČAVOGLAVE - Tradicionalno obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Čavoglavama i koncert na kojem će nastupiti Thompson, Željko Bebek, Opća opasnost te Mate Bulić (21 sat).

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

Ujutro/popodne: Jasna Nahtigal Lazarić

Popodne/navečer: Milka Ćurković

Telefon: 01/48-08-600

Telefaks: 01/48-08-822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xkt yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙