FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze blago ojačale uoči odluka Feda i ECB-a

Autor: neba
LONDON, 1. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Nakon jučerašnjeg pada, jutros su na europskim burzama cijene dionica blago porasle, no trguje se oprezno uoči odluka središnjih banaka SAD-a i eurozone.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,2 posto, na 1.065 bodova, nakon što je jučer pao 0,9 posto.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,1 i 0,4 posto.

Posljednjih dana tržište je podržavala nada u daljnje labavljenje monetarne politike u SAD-u, no kako se bliži kraj dvodnevnog sastanka čelnika Feda, sve je više onih koji smatraju da će nove mjere za poticanje rasta gospodarstva središnja banka donijeti tek na idućoj sjednici u rujnu.

S druge strane, čelnici Europske središnje banke nemaju vremena za odgode. Tržište od njih očekuje odlučne mjere za suzbijanje dužničke krize već na sjednici u četvrtak, s obzirom da je predsjednik ECB-a Mario Draghi prošloga tjedna obećao da će učiniti sve kako bi spasio eurozonu od kolapsa.

No, u tri godine, koliko traje dužnička kriza, već je bilo niz najava novih mjera i niz razočaranja ulagača zbog neodlučnosti političara.

„Ovoga puta u pitanju je Draghijev kredibilitet i središnja banka mora poduzeti snažne mjere“, kaže David Thebault, direktor u tvrtki Global Equities.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,6 posto, na 8.641 bod.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙