FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ojačao prema dolaru u opreznoj trgovini pred sastanak ECB-a

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 31. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Tečaj eura u utorak je porastao prema dolaru na međunarodnim tržištima jer je zanimanje ulagača za rizičnom imovinom ojačalo zbog nadi da bi Europska središnja banka mogla poduzeti nove mjere za suzbijanje dužničke krize.

U takvim okolnostima tečaj eura nakratko je dosegnuo najvišu razinu u danu od 1,2314 dolara. Potom se stabilizirao na 1,2306 dolara, što znači da je na dobitku 0,4 posto u odnosu na jučer.

Tečaj dolara prema jenu ostao je, pak, gotovo nepromijenjen, na 78,2 jena.

Euro je ojačao u odnosu na dolar temeljem potražnje uobičajene za kraj mjeseca, ali se zadržao ispod najviše razine u tri tjedna od 1,2390 dolara, na koju se popeo u prošli petak, zbog sumnji da će Europska središnja banka moći udovoljiti tržišnim očekivanjima odvažnih poteza kojima bi se suzbila dužnička kriza.

Očekivanja da bi ECB mogao sniziti kamatne stope pritisnula su pak tečaj eura prema australskom dolaru, koji nosi veći prinos, na rekordno niske razine. Australskom dolaru pružale su podršku izjave kineskog premijera Wena Jiabaoa da će Kina pomno prilagoditi mjere kako bi podurla posustali gospodarski rast.

U fokusu ulagača je sastanak ECB-a u četvrtak, posebno nakon što je čelnik ECB-a Mario Draghi prošli tjedan kazao da će učiniti sve za spas eura. To je potaknulo nade u odvažne poteze ECB-a, koji bi mogli poduprijeti euro.

"Postoji jasna opasnost da su očekivanja možda previsoka. Tako da postoji rizik od razočaranja u četvrtak", kazao je Nick Parsons, čelnik tržišne analize u tvrtki nabCapital u Londonu.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙