FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: mtau
ZAGREB, 31. srpnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

PODGORICA - Vlasnik crnogorskoga etno-sela izbacio je iz restorana ženu s petero maloljetne djece i redovnicu jer kod njega "ne jedu Srbi", javili su mediji. Milo Kadija, vlasnik etno-sela "Kadmi" u Njegušima u Crnoj Gori u subotu navečer izbacio je Veselinku Rajković s petero djece i monahinju Mitropolije crnogorsko-primorske, s obrazloženjem da "za njih ovdje nema hrane, ovdje je sve crnogorsko". Majka petero djece koja je s obitelji i redovnicom odjevenom u crkvenu odoru u subotu krenula na more i u posjet manastiru na Prevlaci, kaže kako su posjetili etno-selo jer su ga više puta vidjeli na televiziji, a bili su gladni i umorni od puta. Kuharica je navodno bila ljubazna prema njima i rekla im da će morati malo duže čekati, ali za njom se pojavio nepoznat čovjek koji je redovnicu pitao radi li za srpsku crkvu. Kad je ona potvrdno odgovorila, on je rekao: "Za vas ođe nema hrane, ođe je sve crnogorsko". Internetski portal vijesti.me stupio je u kontakt s vlasnikom restorana koji je potvrdio da je izbacio goste. "Napiši da sam crnogorski nacionalist" i da "Srbi ne mogu jesti kod mene", rekao je Kadija novinaru i redovnike i redovnice Srpske pravoslavne crkve nazvao nizom pogrdnih imena.

BERLIN - Svaki Nijemac proveo je prošle godine prosječno gotovo četrdeset sati razgovarajući na mobilni telefon, odnosno tri sata mjesečno, objavio je njemački Bitkom. Ukupna komunikacija mobilnim telefonima povećala se prošle godine na 3,2 milijarda sati što predstavlja povećanje od 4,7 posto u godini dana i udvostručenje u odnosu na 2005., kaže tvrtka u priopćenju. Ključni čimbenik povećanja je smanjivanje cijena poziva i povećanje broja minuta uključenih u pretplatu. Unatoč tome što Nijemci sve više telefoniraju, operateri nisu zabilježili povećanje poslovnih brojki. Njemačka ima 115 milijuna ugovora za mobilne telefone, odnosno gotovo 1,4 na stanovnika. Oko 88 posto Nijemaca starijih od 14 godina ima najmanje jedan mobitel, a 96 posto učini najmanje jedan poziv dnevno.

PARIZ - Društvena mreža Twitter je krajem lipnja zabilježila pola milijarde korisnika, od kojih više od 140 milijuna samo u Sjedinjenim Državama te rast od više od 23 posto broja korisnika u Brazilu od početka godine, prema istraživanju koje je u ponedjeljak objavila tvrtka sa sjedištem u Parizu, specijalizirana za istraživanje društvenih medija Semiocast. Sa 141,8 milijuna korisnika 30. lipnja 2012. Sjedinjene Države su vodeće na toj stranici, Brazil je drugi sa 41,2 milijuna korisnika i preuzeo je mjesto od Japana koji je sada na trećem mjestu s 35 milijuna korisnika. Japan je na drugom mjestu po broju tweetova s 10,6 posto objavljenih tweetova, daleko iza američkih korisnika sa 25,8 posto tweetova. Japanski je drugi najkorišteniji jezik na Twitteru. Po istom istraživanju, Džakarta je najaktivniji grad po broju objavljenih tweetova, Tokio ga slijedi, London je na trećem mjestu, a Pariz ne sedmom. Uporaba arapskog je u porastu na Twitteru. To je šesti jezik te društvene mreže. Broj korisnika u Saudijskoj Arabiji je u 6 mjeseci narastao za 93 posto i dosegao 2,9 milijuna.

BAMAKO - Militantna skupina povezana s al Kaidom koja kontrolira sjeverni dio Malija kamenovala je na smrt bračni par optužen za izvanbračne veze, kazao je glasnogovornik skupine. Par je javno smaknut kamenovanjem u mjestu Aguelhok, u blizini granice s Alžirom. "To dvoje ljudi bili su u braku i imali izvanbračne veze. Naš čovjek na terenu u Aguelhoku primijenio je šerijatski zakon", rekao je Sanda Ould Bounama, glasnogovornik skupine Ansar Dine. "Oboje su umrli odmah, te čak tražiti da se provede zakon. Ne moramo nikome odgovarati za primjenu šerijatskog zakona", dodao je.

MOSKVA - Članice ruske punk rock skupine "Pussy Riot", koje su krajem veljače u moskovskoj katedrali na neobičan način prosvjedovale protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina, izvedene su u ponedjeljak pred sud, u slučaju koji će pokazati kako Putin tretira političke protivnike u novom predsjedničkom mandatu. Tri glazbenice uhićene su i već su gotovo pet mjeseci u pritvoru nakon što su se u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi, glavnom hramu Ruske pravoslavne crkve, maskirane popele na oltar i izvele glazbenu "punk molitvu" pod nazivom "Marijo, majko Božja, otjeraj Putina". Marija Aljokina (24), Nadežda Tolokonikova (22) i Jekaterina Samučević (29) pojavile su se na sudu Kamovniki, u istoj sudnici gdje je 2010. osuđen nekadašnji naftni magnat Mihail Hodorkovski. Njihovi obožavatelji i aktivisti izvikivali su "Djevojke, uz vas smo!" i "Pobjeda!" dok su djevojke, lisicama svezanih ruku, izlazile iz policijskog automobila i ulazile na poredni ulaz sudske zgrade. Ulice oko suda, smještenog na obali rijeke Moskve, bile su zatvorene. "Nismo željele nikoga uvrijediti", rekla je Tolokonikova u razgovoru sa svojim braniteljem koji je stajao izvan plastičnog, zatvorenog "kaveza" u kojem su se nalazile optuženice. "Priznajemo da smo politički krive, ali ne i zakonski", ustvrdila je. Prosvjedni performans "Pussy Riot" imao je za cilj istaknuti bliske veze između Ruske pravoslavne crkve i bivšeg agenta KGB-a Putina, tadašnjeg premijera, čiju je kampanju za predsjedničke izbore u ožujku otvoreno podupirao patrijarh Kiril.

PARIZ - Na lutriji Euro Millions u utorak jackpot je barem 153 milijuna eura, budući da nitko od europskih igrača u petak nije pogodio sedmicu. Nakon jedanaest izvlačenja bez dobitnika glavnog zgoditka, za ovaj se iznos natječe dvadeset milijuna igrača europske lutrije u kojoj sudjeluje devet zemalja. Iznos od 153.000 milijuna eura mogao bi se premašiti, budući da veliki iznosi privlače i veći broj igrača. Zadnji veći iznos (158.052.843 eura) podijelili su 8. lipnja Britanac i Belgijanac. Euro Millions, najveća lutrija u svijetu u kojoj sudjeluje devet zemalja, dvaput u tjednu - utorkom i petkom - izvlači dobitnike u tim zemljama: Francuskoj, Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Luksemburbu, Belgiji, Švicarskoj, Portugalu, Irskoj i Austriji. Vjerojatnost za pogodak sedmoznamenkastog dobitnog broja je 1 prema 116.531.800. Rekord na Euro Millionsu drži britanski par koji je 12. srpnja 2011. osvojio basnoslovni iznos od 185.000.000 eura.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙