FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zoran Janković: ako Janša ne može dalje, neka to prizna i dade ostavku

Autor: lfia
LJUBLJANA, 27. srpnja 2012.(Hina) - Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković izjavio je u petak da bi premijer Janez Janša trebao dati ostavku ako ne zna riješiti sve težu ekonomsku situaciju u državi.

Komentirajući stanje u državi nakon što je premijer Janša prošlog tjedna ponovo zaprijetio ostavkom ako u parlamentu najkasnije u rujnu u ustav ne bude uneseno zlatno fiskalno pravilo kojim se zabranjuju zaduživanje i strukturni proračunski deficit, Janković je rekao da je to bio Janšin "blef" kojim je zastrašio svoje koalicijske partnere u vladi, te da vlada ne nudi prava rješenja za oporavak.

"Stanje u Sloveniji je ozbiljno i dodatno se pogoršava, a vlada nema kompasa. Pozivam premijera Janšu da se povuče ako je primijetio da više ne može. Neka prizna da nije za taj posao, a ne da vrši iznude glasovanjem o povjerenju vladi", rekao je Janković u vezi s prošlotjednim sastankom predsjednika političkih stranaka na kojemu je ipak dogovoreno da se glasovanje o uvođenju zlatnog fiskalnog pravila u ustav odgodi za jesen jer je za to potrebna dvotrećinska većina koju Janša nema.

Jankovićeva stranka Pozitivna Slovenija (PS) najavljivala je da bi glasovala protiv takvih ustavnih promjena, a takav stav zadržava i dalje.

Janković tvrdi da Janša javnost i opoziciju "straši" katastrofalnim posljedicama za Sloveniju ako to parlament ne bi učinio, ali da to nije točno i da oporba na uvođenje fiskalnog pravila u ustav po skraćenom postupku ne može pristati.

Janković je dodao da očekuje da će vladini krugovi protiv njega i dalje poticati različite afere, ali da se pokazalo kako je stanje u državi slabije od dolaska Janšine koalicije na vlast i da je zato njena popularnost sve manja, pa je u anketama podržava manje od četvrtine ispitanika.

Umjesto da inzistira na zlatnom fiskalnom pravilu vlada bi trebala reći kako vidi sanaciju slovenskih banaka i u čemu se sastoje teškoće Nove Ljubljanske banke (NLB), te predložiti mirovinsku i druge strukturne reforme, poticati zapošljavanje i izvoz, rekao je Janković novinarima.

Jankovićeva Pozitivna Slovenija (PS) na izborima prije sedam mjeseci osvojila je najviše mjesta u parlamentu, ali nije uspjela formirati koalicijsku vladu, što je kasnije uspjelo Janši.

Ljubljanski tjednik "Mladina" u svom komentaru u najnovijem broju trenutačnu političku situaciju u državi vidi kao stanovitu "pat poziciju" jer Janša na jesen za uvođenje zlatnog pravila u ustav namjerava vezati glasovanje o povjerenju svojoj vladi, i to u situaciji kad niti oporba nema većinu niti volju da ponudi mandatara prijelazne vlade ako bi se to doista dogodilo, pa bi jedino rješenje bili novi prijevremeni izbori, protiv kojih bi bila uvjerljiva većina izabranih zastupnika.

(Hina) xfl ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙