FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDLSN će 2. kolovoza potpisati novi kolektivni ugovor

Autor: nbrc
ZAGREB, 27. srpnja 2012. (Hina) - Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske (SDLSN) najavio je danas da će početkom kolovoza s Vladom potpisati novi Kolektivni ugovor (KU) za državne službenike i namještenike te dodatak tom kolektivnom ugovoru.

Glavno povjereništvo SDLSN-a na današnjoj izvanrednoj sjednici jednoglasno je prihvatilo usuglašeni tekst novog Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, dodatka I. Kolektivnom ugovoru i dodatka Sporazumu o osnovici za plaće te time ovlastilo predsjednika Sindikata Borisa Plešu da u ime SDLSN-a 2. kolovoza potpiše ove dokumente, priopćeno je iz tog sindikata.

Pritom se napominje da je, iako je odluka o prihvaćanju tih dokumenta bila jednoglasna, u raspravi upozoreno na diskriminirajuće aspekte pojedinih rješenja u članku Kolektivnog ugovora kojim se regulira naknada za prijevoz.

U vezi s time Glavno povjereništvo je Sindikat obvezalo da, zajedno s ostalim sindikatima državnih službi, pokuša osmisliti rješenje reguliranja naknade za prijevoz kojim će ovu naknadu urediti na način koji će biti financijski racionalan i održiv, ali istovremeno neće zaposlenike državnih službi stavljati u nepovoljniji položaj ovisno o udaljenosti radnog mjesta od mjesta u kojem žive.

Naime, različitim reguliranjem naknade za prijevoz, ovisno o udaljenosti službenika od radnog mjesta, dovodi se u pitanje ustavno načelo prema kojem svaki građanin Hrvatske ima pravo, pod jednakim uvjetima, sudjelovati u obavljanju javnih poslova i biti primljen u javne službe, navodi se u priopćenju.

Također se najavljuje da će SDLSN zatražiti od zajedničke komisije za tumačenje Kolektivnog ugovora, da se odmah nakon njena formiranja, održi tematska sjednica vezanu za naknadu za prijevoz, kako bi se uskladila stajališta vezana uz primjenu ove naknade, koja je i dosad izazivala najviše prijepora u praksi.

(Hina) xpp/xbn yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙