FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: dber
ZAGREB, 26. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Hrvatska je Vlada na današnjoj sjednici prihvatila nacrt kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenika i dodatak tom kolektivnom ugovoru, što bi, nakon procedure i na sindikalnim tijelima, trebalo omogućiti da se novi kolektivni ugovor za državne službe potpiše idući tjedan. Vlada i sindikati državnih službi su u četiri kruga pregovora dogovorili tekst novog kolektivnog ugovora, koji bi vrijedio iduće četiri godine, i tekst dodatka kojim su regulirani izuzeci, odnosno praktična neprimjena u ovoj i idućoj godini nekih jednokratnih materijalnih prava, kazao je potpredsjednik Vlade Neven Mimica. Ističe kako su zadržana sva postojeća prava, vezano za primjerice osnovicu, koeficijente, postotak dodatka na koeficijente ovisno o godinama staža. Izmjene su dogovorene u dijelu naknade za prijevoz kako bi se, kaže Mimica, osigurala ta naknada za one koji stvarno koriste javni prijevoz ili osobni automobil. Dodatkom novom kolektivnom ugovoru regulirana je neisplata nekih materijalnih prava u ovoj i idućoj godini - regresa za 2013. godinu, božićnice u 2012. i 2013. godini, smanjenje dnevnice i osnovice za jubilarne nagrade u 2013. godini.

ZAGREB - Sukladno odluci NATO-a da u idućim godinama države članice same procjenjuju s koliko će vojnika sudjelovati u mirovnoj operaciji ISAF u Afganistanu, hrvatska Vlada danas je odlučila smanjiti taj broj za 50 vojnika u prvom razdoblju 2013. godine, te za još 100 u drugom razdoblju. Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra izvijestila je da u prošloj i ovoj godini u Afganistanu, sukladno odluci Hrvatskog sabora, sudjeluje do 350 pripadnika hrvatskih Oružanih snaga. Vlada je Saboru uputila i Izvješće o sudjelovanju pripadnika OSRH u Afganistanu od 1. rujna 2010. do 31. ožujka ove godine - u tom je razdoblju u operaciji ISAF sudjelovalo ukupno 988 hrvatskih vojnika, među kojima su bile i 32 žene, a za što je iz državnog proračuna utrošeno 380 milijuna kuna. Vlada je odlučila Marinskom korpusu SAD-a darovati 1200 komada jurišnih pušaka AK-47 mađarske proizvodnje za potrebe obuke njihovih pripadnika. Transport oružja, vrijednog oko 445 tisuća kuna bez PDV-a, organizirat će i financirati američki Marinski korpus. Vlada je prihvatila i Uredbu o javnoj nabavi za potrebe obrane i sigurnosti. Donijela je odluku o korištenju rezidencijalnih objekata o vlasništvu Republike Hrvatske u Zagrebu, na Brijunima i na Hvaru. Te objekte mogu koristiti predsjednici Republike, Sabora i Vlade, na njihov zahtjev i strani dužnosnici, a njihovo korištenje se iznimno može odobriti za promicanju kulturnih, gospodarskih i drugih interesa Hrvatske.

PAZIN - IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin rekao je danas u Pazinu da bi građane Labinštine na referendumu trebalo pitati žele li Termoelektranu Plomin C na ugljen ili na plin kao energent. Neovisno o izjavama potpredsjednika vlade Radimira Čačića, koji tvrdi da će nakon gradnje TE Plomin C zrak na ovome području biti čišći nego u Zagrebu, o tome bi trebalo pitati građane Labinštine, rekao je Kajin na konferenciji za novinare u Pazinu. "Za državu i za Istru bitna je svaka investicija, a one su u Hrvatskoj od 2009. do 2011. prepolovljene", istaknuo je Kajin, dodajući kako za Istru nije presudan ni Plomin ni projekt Brijuni-rivijera koji se, kako je rekao, "po postojećim modalitetima neće nikada realizirati", nego Istarski ipsilon. Kajin tvrdi kako je nastavak izgradnje Istarskog ipsilona do punog profila autoceste za Istru ključan projekt. Nada se da će pregovori Bouyguesa, francuskog dioničara u Bina Istri, sa Svjetskom bankom o zajmu od sto milijuna eura s rokom vraćanja od 15 godina, koji su tek počeli, biti uspješni. "Bolna je istina da Ipsilon, nažalost, neće krenuti do kraja ove godine. Realno je očekivati nastavak radova u drugoj polovini 2013. godine", ocijenio je.

STRUGA BANSKA - Komemoracijom u Strugi Banskoj obilježena je 21. godišnjica pogibije desetorice hrvatskih redarstvenika u obrani pounjskih sela. U drugoj polovici srpnja 1991. agresori - pobunjeni Srbi na čelu s četnicima kapetana Dragana pristiglima iz Srbije, potpomognuti snagama JNA, nakon mjeseci provokacija počeli su akciju kodnog imena "Žaoka" mnogim minobacačkim napadima u Pounju u blizini Dvora. Odupirući se znatno nadmoćnijim neprijateljima, braneći mještane Struge Banske, 26. srpnja 1991. poginula su desetorica pripadnika MUP-a, dvojica pripadnika sisačko-moslavačke Policijske uprave Mile Blažević – Čađo i Mile Pušić te osmorica pripadnika zagrebačke Policijske uprave Davor Vukas, Branko Vuk, Ivica Perić, Žarko Gundić, Željko Filipović, Mladen Halapa, Zoran Šaronja i Goran Fadljević. Branitelji iz Struge Banske Mile Blažević – Čađo i Željko Filipović, žrtvujući vlastiti život, eksplozivnim napravama su onesposobili neprijateljski kamion na kojem su bili topovi te dio napadača uz kamion, što se pokazalo ključnim u obrani Struge Banske. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća uz spomen-obilježje na mjestu pogibije, počast poginulim redarstvenicima odala su mnoga izaslanstva, članovi njihovih obitelji i mještani Pounja.

FUNTANA - Roneći na dah oko jednu nautičku milju od Funtane kod Poreča na dubini od oko 20 metara jutros je smrtno stradao 24-godišnji sportski ronilac iz Novigrada, priopćeno je iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Oko osam sati njegov nestanak je Nacionalnoj središnjici za usklađivanje traganja i spašavanja na moru prijavio njegov brat, s kojim je ronio. Tijelo ronioca pronađeno je oko 10,30 sati i bit će prevezeno do Vrsara. Područje ronjenja bilo je označeno plutačom, a stradali mladić ronio je u odijelu s puškom. U potragu su bili uključeni djelatnici pulske Lučke kapetanije i policije te dvadeset ronilaca s bocama iz tri ronilačka kluba, a tragalo je i nekoliko privatnih brodica. U priopćenju se kaže i kako se nastavlja potraga za 20-godišnjim mladićem iz Svete Nedjelje koji je u nedjelju po orkanskoj buri nestao na gumenjaku isplovivši iz Selca. Za njim tragaju dva plovila kapetanije i Gorska služba spašavanja s dvije gumene brodice.

ZAGREB - Hrvatske željeznice (HŽ) potvrdile su da je na željezničkom kolodvoru u Novoj Gradiški jutros u 8,40 sati prilikom bojenja portala stupova kontaktne mreže od udara struje poginuo 34-godišnji radnik tvrtke kćeri POSIT d.o.o. te su najavile internu istragu. Istražno povjerenstvo HŽ Infrastrukture provest će internu istragu i utvrditi okolnosti u kojima je poginuo 34-godišnjak. HŽ je priopćio da očevid obavlja brodsko-posavska Policijska uprava, policijska postaja iz Nove Gradiške i inspektor zaštite na radu iz Slavonskoga Broda. Uprave društava u sklopu HŽ-ova holdinga izražavaju iskrenu sućut obitelji poginulog radnika, stoji na kraju priopćenja.

SPLIT - Dvije srebrne krune stare dvjestotinjak godina te vrijedni zlatni lančić i privjesak ukrala je u utorak i srijedu s oltara dviju crkava u Kaštelima 50-godišnja mještanka koja je uhićena, doznaje se danas u splitskoj policiji. Vrijedni nakit koji je prodala stanici za otkup zlata vraćen je crkvi. Policija je za Hinu potvrdila da je prvu provalnu krađu izvela u utorak tijekom noći, kada je provalila u crkvu Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije u Štafiliću i s kipa Gospe na oltaru ukrala srebrnu krunu, zlatni lančić i privjesak. Sljedeće noći činila je isto u Kaštel Starom, gdje je provalila u crkvu Gospe od Ružarija i s oltara na kojem je bio kip Isusa ukrala je srebrnu krunu staru 200 godina. Vrijednost ukradenih predmeta je velika, no zahvaljujući brzoj intervenciji policije, kradljivica je danas uhićena, a nakit vraćen.

ZAGREB/SPLIT - Koordinacija splitskih udruga za promicanje književnosti: Pričigin, Bookvica i Kurs te Hrvatsko društvo pisaca danas su najavili projekt "Kuća kreativnog pisanja" kojim će se, od listopada, ponuditi kvalitetan program kreativnog pisanja u malim skupinama od osam do deset polaznika. U realizaciju tog programa uključit će se profesionalni pisci i sveučilišni profesori, koji bi u kontekstu aktualne teme – priznavanja polja "književnost" odnosno grane "spisatelj" unutar nacionalne akademske zajednice – mladima ponudili kvalitetno polazište za eventualno profesionalno bavljenje pisanjem, a svima ostalima mogućnost da uobliče i usavrše svoju želju i potrebu za pisanjem, izvijestili su danas iz Kuće kreativnog pisanja. Prvi u nizu tečajeva vodit će troje višestruko nagrađivanih hrvatskih književnika: sveučilišni profesor i dugogodišnji omiljeni voditelj radionica kreativnog pisanja u zagrebačkom Centru za kreativno pisanje Marinko Koščec, kolumnist i Pričiginaš Renato Baretić i kratkopričačica i pedagoginja Tanja Mravak.

(Hina) xbdj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙