FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: brad
ZAGREB, 26. srpnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta

PRAG

Češki tinejdžeri drže neslavan europski rekord kada je riječ o maloljetnicima koji se najčešće opijaju, koristeći rupe u pravosudnom sustavu kao i pretjeranu tolerantnost svojih roditelja, pokazalo je istraživanje. Prema policijskim izvorima on je jedan od sedmero tinejdžera koliko ih je mjesna policija pronašla u alkoholiziranom stanju posljednjeg dana škole u lipnju. "Prošle smo godine imali veći broj ovakvih slučajeva, no ove je godine situacija još teža, jer su djeca alkoholiziranija", rekao je glasnogovornik praške policije. Tendenciju je potvrdilo i istraživanje što ga je u svibnju provela institucija ESPAD (European School Survey Project on Alcohol ant Other Drugs), prema kojoj mladi Česi u dobi od 15, 16 godina konzumiraju najveću količinu alkohola u odnosu na svoje europske kolege. Njih 93 posto priznalo je da konzumira alkohol posljednjih godinu dana, a riječ je i o djevojkama i o mladićima, a 79 posto ih je odgovorilo kako intenzivno konzumira alkohol tijekom posljednjih mjesec dana. "Mislim da je riječ o velikom i jako zapostavljenom problemu", rekao je vladin koordinator za borbu protiv droge Jindrich Voboril. Češke djevojke i mladići konzumiraju alkohol u kafićima, u parkovima i u disko-klubovima, kod kuće, zajedno s roditeljima, tijekom boravka u ljetnim kampovima, pa čak i u školi, pokazalo je istraživanje. Stručnjaci smatraju da je mogućnost vrlo jednostavne dostupnosti alkohola mladim ljudima u Češkoj nedopustiva. Čak 90 posto Čeha tvrdi da je u toj zemlji "vrlo jednostavno doći do alkohola", prema podacima ESPAD-a.

WASHINGTON

Slijepim miševima se vratio vid pošto im je ubrizgana kemikalija koja ih je učinila osjetljivima na svjetlo, rekli su američki znanstvenici u studiji objavljenoj u srijedu koja budi nadu da će se pronaći lijek za sljepoću. Kemikalija s oznakom AAQ korištena u istraživanju djeluje na stanice mrežnice koja pod njezinim djelovanjem postaje fotoosjetljiva, rekao je Richard Kramer, profesor biologije na Berkeleyju, u Kaliforniji i glavni autor studije objavljene u časopisu Neuron. Metoda djeluje privremeno i ne zahtijeva kirurški zahvat. Mogla bi označiti treći pristup u traženju lijeka za sljepoću, uz ugradnju čipova i presađivanje matičnih stanica, dvije tehnike koje znanstvenici trenutačno istražuju. "Prednost ove metode je što se kemikalija može dozirati, kombinirati s drugim terapijama i prestati uzimati ako niste zadovoljni rezultatima", dodao je Kramer. Premda je teško ocijeniti kvalitetu vida kod ispitivanih miševa, znanstvenici su otkrili blagotvoran učinak kemikalije vidjevši da im se zjenice skupljaju na svjetlu i da se nastoje skloniti od svjetlosnih zraka. "Još moramo dokazati da su ti (kemijski) spojevi sigurni i da će djelovati i na ljude, ali ovi rezultati pokazuju da ova vrsta spojeva obnavlja fotoosjetljivost mrežnice koja je propala zbog genetske bolesti", rekao je Russell Van Gelder, suradnik u istraživanju. Znanstvenici napominju da rade na novom naraštaju kemijskih spojeva koji će se koristiti u daljnjim istraživanjima na miševima.

LJUBLJANA

Mladića (25) iz Lendave na sjeveroistoku Slovenije policija je uhitila nakon što je ukrao 240.000 tableta viagre iz tamošnjih poslovnih prostora farmaceutske tvrtke Lek u kojoj je nekoć bio zaposlen, objavila je u srijedu policijska uprava u Murskoj Soboti. Vrijednost tableta pakiranih u 15 kontejnera, koji su u međuvremenu vraćeni tvrtki iznosi 190.000 eura, a na ilegalnom tržištu na njima se moglo zaraditi milijun eura, objavila je policija. Nakon provale i krađe izvršene tijekom prošlog vikenda, 25-godišnjak se zajedno s ukradenom robom skrivao u obližnjoj šumi, gdje je uhićen u utorak, a nakon završetka postupka prikupljanja svih relevantnih informacija, predmet će biti predan tužiteljima, objavila je policija.

MOSKVA

Većina od gotovo 250 ljudskih fetusa pronađenih u šumu u regiji Sverdlovska na Uralu stariji su od pet mjeseci, objavila je u srijedu lokalna policija, ističući da bi fetusi mogli dolaziti iz jednog od istraživačkih laboratorija. "Više fetusa stariji su od 20 tjedana, prema specijalistima ministarstva zdravstva", kazao je glasnogovornik policije Valerij Gorelik. Dio istrage doveo je do toga da policija vjeruje kako bi oni mogli dolaziti iz jednog istraživačkog laboratorija, ali za sada nema konkretnih osumnjičenika. Fetusi su pronađeni u nedjelju navečer u šumi u blizini sela Anik, oko 75 kilometara sjeverno od Jekatarinenburga. Predsjednica komisije za obitelj, žene i djecu ruske Dume Elena Mizulina u utorak je ocijenila kako bi se moglo raditi o tajnim pobačajima, dodajući da bi se moglo raditi o "kriminalu". U Rusiji pobačaji načelno nisu dozvoljeni nakon 12 tjedna trudnoće, osim u posebnim medicinskim ili socijalnim slučajevima. Prema ruskim statistikama, godišnje se u Rusiji zabilježi 1,23 milijuna pobačaja, dok Mizulina procjenjuje da su stvarne brojke između 5 i 6 milijuna, s obzirom na veliki broj tajnih odnosno ilegalnih pobačaja.

LONDON

Dječak star 11 godina u Manchesteru se sam ukrcao na zrakoplov za Rim bez putovnice i karte za let pa je slučaj izazvao niz istraga, izvijestio je BBC u srijedu. Dječak je sigurnosne provjere u zračnoj luci u utorak popodne prošao pomiješavši se s drugim obiteljima a otkriven je tek tijekom leta kada su putnici postali sumnjičavi. Glasnogovornik manchesterske zračne luke je rekao da je više djelatnika "suspendirano" te da je dječak prošao kontrole a da od njega nije zatražen bilo kakav dokument. Dječak je krenuo ravno prema najbližem mjestu ukrcaja, letu za Rim, a njegovo prisustvo nije zamijećeno ni prilikom prebrojavanja u samom zrakoplovu. "Jasno je da dokumentcija nije ispravno provjerena na kontrolnim točkama ni na mjestu ukrcaja", rekao je glasnogovornik. "Dječak je ipak prošao punu sigurnosnu provjeru tako da sigurnost putnika i zrakoplova nikada nije bila ugrožena". Dječak je ostao u zrakoplovu nakon što je sletio na rimski aerodrom Fiumicino i vratio se istim zrakoplovom u Manchester u utorak navečer. Vjeruje se da je ranije pobjegao od kuće i vraćen je obitelji.

PERUGIA

Talijanski ogranak multinacionalne kompanije Nestle predložio je ovoga tjedna zaposlenicima njegovog pogona Perugina u San Sistu da radno vrijeme podijele sa svojom djecom i tako prebrode teško razdoblje za gospodarstvo, izvijestila je agencija ANSA. Tvrtka je s obzirom na produljenje radnog vijeka, koje riskira mladima zatvoriti put prema zapošljavanju, ocijenila potrebnim radnicima koji će dragovoljno prihvatiti smanjenje broja svojih radnih sati s 40 na 30 tjedno ponuditi mogućnost zapošljavanja jednog djeteta u pogonu u San Sistu. Nestle u priopćenju izražava i "snažno uvjerenje" da se pogon u San Sistu, u predgrađu Perugije, "može suočiti i pobijediti nove izazove i u krizi" te sindikatima predlaže "generacijski sporazum kako bi se pomoglo zapošljavanje mladih". Nestle svoj prijedlog predstavlja kao "ozbiljan, odgovoran i hrabar odgovor u razdoblju teškoća za gospodarstvo, ne samo u Umbriji i Italiji nego i u mnogim europskim zemljama". Prijedlog tvrtke sindikati, međutim, nisu toplo dočekali ocijenivši da se tako "radno mjesto dijeli na dvoje ne jamčeći pristojnu plaću nikome".

NEW YORK

Grad West New York u New Jerseyu posljednjih dana privlači desetke vjernika nakon što je na jednom drvu u središtu mjesta viđeno čudesno ukazanje Djevice Marije. Ovaj grad, koji se nalazi na rijeci Hudson preko puta Manhattana, do sada je bio poznat po visokoj stopi kriminaliteta i gradonačelniku koji je optužen za informatičko piratstvo. No, na glavnoj aveniji u gradu nalazi se i drvo ginka i vjernici su u toj pukotini na stablu navodno vidjeli "Gospu od Guadalupe", ime Djevice Marije na američkom kontinentu koje je dobila nakon što se navodno prikazala u Meksiku prije više stoljeća. Katolička crkva na priznaje to navodno čudo koje se dogodilo u jednom gradu s hispanofonim stanovništvom. Ispod drveta vjernici pale svijeće, donose cvijeće i krunice, te slike Djevice Marije. Policija je postavila zaštitne ograde kako bi zaštitila drvo od vjernika. Djevica Marija se navodno prvi puta ukazala 10. srpnja a prva ju je vidjela Carmen Lopez. I drugi vjernici tvrde da su ugledali Djevicu Mariju.

(Hina) xbr ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙