FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zapovjednik mirovnih snaga UN-a posjetio Damask

Autor: vrad
DAMASK, 24. srpnja 2012. (Hina/AFP) - Glavni zapovjednik UN-ovih operacija za očuvanje mira Herve Ladsous doputovao je u utorak u Damask radi "procjene" stanja, pošto je u petak mandat UN-ovih snaga u Siriji (UNSMIS) produljen na "krajnji rok od 30 dana".

"Procijenit ćemo stanje. Mandat UNSMIS-a se neće produljivati osim ako ne bude većih promjena glede razine nasilja i uporabe teškog oružja", rekao je novinarima Ladsous, kojemu je ovo drugi posjet Siriji.

Tristo nenaoružanih vojnih promatrača u pratnji stotinjak civilnih stručnjaka raspoređeno je u travnju u Siriji kako bi nadzirali primirje koje nikad nije zaživjelo.

Promatrači su sredinom lipnja morali odustati od ophodnja na terenu zbog zaoštravanja sukoba vojske i pobunjenika.

Po Ladsousovim riječima, general Babacar Gaye, glavni vojni savjetnik UN-a koji je na dužnosti glavnog zapovjednika UNSMIS-a zamijenio norveškog generala Roberta Mooda, "stići će noćas u Damask".

"Planiramo nekoliko susreta u iduća dva dana", dodao je.

Istodobno se nastavljaju žestoki sukobi diljem zemlje, a tijekom dana, po podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava, poginulo je najmanje 80 ljudi, među kojima 49 civila.

Sirijska vojska napala je pobunjeničke četvrti u Damasku, a sukobi su se zaoštrili i u Alepu, na sjeveru zemlje.

Zbog sukoba pobunjenika i regularnih snaga u Alepu stanovnici u velikom broju napuštaju grad, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

U Damasku regularne snage ulaze u četvrti Kadam i Asali, zadnja područja pobunjeničkog otpora na jugu prijestolnice.

Pobunjeničko središte Rastan (pokrajina Homs, u središtu zemlje) meta je granatiranja kao i kurdska sela u planinama u pokrajini Latakiji, na sjeverozapadu.

Pobunjenici optužuju režim da je kemijsko oružje dovezao blizu granice sa susjednim državama. Režim je dan prije prvi put priznao da posjeduje kemijsko oružje i zaprijetio je da će ga upotrijebiti u slučaju strane vojne intervencije, ali nipošto protiv svojeg stanovništva, što je pojačalo zabrinutost međunarodne zajednice.

Sirijsko nacionalno vijeće (SNC) ističe da će osoba iz oporbe, a ne iz Asadova okružja, biti zadužena da nadzire prijenos vlasti, ocijenivši da se bliži kraj sirijskog režima.

"Asad će pasti, to je samo pitanje vremena. Što prije, to bolje", rekao je francuski ministar vanjskih poslova.

"Asad još ima vremena za prijenos vlasti", poručila je američka državna tajnica Hillary Clinton.

(Hina) xvrad ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙