FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: mtau
ZAGREB, 24. srpnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

BUENOS AIRES - Ured gradonačelnika malog argentinskog grada Bialet Masse odlučio je pribjeći lutriji kako bi se odlučilo o poretku isplate plaća zaposlenicima jer se nema dovoljno sredstava. "Izvlačit ćemo lutriju da vidimo tko će prvi dobiti plaću", rekao je gradonačelnik Gustavo Pueyo za Radio Mitre, privatni radio iz Buenos Airesa, dodajući da je ta metoda službeno odobrena. Prva skupina od 23 osobe od ukupno 92 izabrana je u petak i oni bi plaću trebali dobiti prvi, a u ponedjeljak je izvršeno drugo izvlačenje. Bialet Masse, grad od 5.000 stanovnika u Cordobi, živi uglavnom od turizma. Nedostatak sredstava posljedica je smanjenih sredstava koje dobiva pokrajina.

LONDON - Britanska pop zvijezda Elton John popeo se na prvo mjesto britanske top liste albuma, prvi put u posljednje 22 godine, dok su Florence i Machine drugi tjedan za redom vodeći na ljestvici singlova, objavila je u ponedjeljak Official UK Charts Company. Elton John je uz pomoć australskog elektronskog dua Pnau snimio nove verzije svojih hitova iz 1970-tih, poput "Good Morning To The Night" i dao im novi, osvježeni zvuk. Album grupe Maroon 5 "Overexposed" na drugom je mjestu službene britanske liste, a premijeru među prvih deset ostvario je album američkog repera Nas koji se nalazi na osmom mjestu. Pjevačica Florence Welch s pjesmom "Spectrum" predvodi top listu singlova drugi tjedan za redom, a finalistica talent showa X-Factor Misha B zabilježila je najveći skok ovoga tjedna i sa singlom "Home Run" zauzela 11. mjesto.

PARIZ - Voštana dvojnica španjolske glumice Penelope Cruz u četvrtak će biti postavljena u pariškome muzeju Grevin, no glumica neće prisustvovati događaju, objavili su iz te pariške institucije. "Voštana figura Penelope Cruz će, uz one Brada Pitta, Nicolasa Cagea i Georgea Clooneya, biti izložena u Grevinu", rekli su iz muzeja. Kipar Eric Saint Chaffray i zaposlenici njegova ateljea figuru su izradili na temelju glumičinih fotografija i video snimaka, s obzirom na to da im glumica zbog obveza nije stigla pozirati. Glumičina dvojnica od voska bit će odjevena u večernju haljinu od plave čipke i imat će pundžu. "Penelope Cruz je u posljednjih nekoliko godina postala nezaobilazna u svijetu filma i međunarodne filmske industrije, kao i ikona španjolske kinematografije", rekli su iz Grevina. Glumica, udana za španjolskog glumca Javiera Bardema, trenutačno snima film s Woodyjem Allenom "To Rome with Love". 2008. osvojila je Oskara za najbolju žensku sporednu ulogu u Allenovu filmu "Vicky Cristina Barcelona". Muzej Grevin, koji će ove godine obilježiti 130 godina, do kraja godine će u svojim prostorima postaviti dvojnike od voska pjevačice Nolwenn Leroy i komičara Omara Syja.

NEW YORK - Najbogatiji ljudi svijeta u poreznim su oazama krajem 2010. godine držali bogatstvo u vrijednosti od 21 do 32 bilijuna dolara, pokazala je studija organizacije Mreža za poreznu pravdu, izvijestio je CNN. Veličina tih neprijavljenih financijskih sredstava jednaka je, pa i veća, zbrojenim BDP-ima Sjedinjenih Država i Japana, i dostiže iznos od 280 milijardi dolara izgubljenih poreznih prihoda. Studija je objavljena u nedjelju a pisao ju je na temelju podataka Svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda, Ujedinjenih naroda i središnjih banaka James Henry, bivši glavni ekonomist tvrtke McKinsey&Co. Broj pripadnika te svjetske elite koja je sklonila svoja bogatstva manji je od deset milijuna, odnosno 0,14 posto svjetskog stanovništva, kaže se u studiji koja je pokazala i da se za najveći dio sredstava u ime super bogatih brinu velike privatne banke poput UBS-a, Credit Suissea, Goldmana Sachsa, Bank Of America i HSBC-a. Po indeksu financijske sigurnosti 2011. Mreže za poreznu pravdu, koji rangira države i teritorije koji funkcioniraju kao porezne oaze, među glavnim su odredištima Švicarska, Kajmansko otočje, Luksemburg, Hong Kong i Singapur. Mreža za poreznu pravdu napominje da je procjena bogatstva u poreznim oazama konzervativna jer ne obuhvaća nefinancijska sredstva poput nekretnina, jahti i umjetničkih djela.

LONDON - Britanska kraljevska obitelj bit će u petak nazočna svečanom otvaranju Olimpijskih igara u Londonu a prije toga kraljica Elizabeta u Buckinghamskoj palači priredit će svečani prijem za visoke uzvanike iz svijeta koji dolaze na otvaranje igara. Princ William i njegova supruga Kate pružit će potporu britanskim sportašima na Olimpijskim igrama prateći niz natjecanja uključujući tenis, plivanje i jahanje na kojem se natječe prinčeva rođakinja Zara Philips, također unuka britanske kraljice, objavio je njihov glasnogovornik u ponedjeljak. William, Kate i princ Harry "ambasadori" su britanskog olimpijskog tima pa će stoga pratiti niz natjecanja i sudjelovati u dodjeli medalja a prince Charles i njegova supruga Camilla pratit će pak natjecanje u biciklizmu te badmintonu.

LOS ANGELES - Čini se da je Simon Cowell dobio ozbiljnog suparnika za titulu najomraženijeg suca u nekom televizijskom showu. Bivša pop princeza Britney Spears, naime, postala je nova sutkinja u američkom talent showu "The X Factor", a svojim zloćestim komentarima ozbiljno parira Cowellu, dosad najstrožem i najomraženijem sucu. "Ne možeš upropastiti tu pjesmu, dušo!" ili "Da mi je samo znati tko te je pustio na pozornicu" neki su od komentara koje je 30-godišnja pjevačica uputila natjecateljima na audicijama za TV-natjecanje koje počinje u rujnu. "Britney je stvarno zločesta i to ćete vrlo brzo otkriti", rekao je Cowell, sudac i autor X Factora. "Slatka je kao limun", dodao je. Spears, poznata po hitovima "Toxic" i "Baby One More Time", priključila se u žiriju bivšoj zvijezdi Disney Chanella Demi Lovato (19), nakon što su pjevačice Paula Abdul i Nicole Scherzinger otpuštene nakon razočaravajuće prve sezone.

LONDON - Jedan muškarac skočio je u ponedjeljak s povijesnog mosta Tower Bridge u Temzu, tijekom prosvjeda taksista nezadovoljnih što nisu uključeni u poseban prometni režim tijekom Olimpijskih igara u Londonu. Policija je muškarca, najvjerojatnije taksista, izvukla iz rijeke i uhitila ga zbog kršenja javnoga reda. Gradske lučke vlasti objavile su da je imao veliku sreću nakon što je na glavu skočio s osam metara visoke pješačke staze na Tower Bridgeu, jednom od zaštitnih znakova britanske prijestolnice. On je sudjelovao u prosvjedu taksista zbog odluke da neće moći koristiti mrežu prometnica kojima će se tijekom Olimpijskih igara koristiti sportaši, dužnosnici i novinari. Nekoliko stotina poznatih crnih taksi vozila poredalo se uzduž mosta i trubilo automobilskim sirenama u blizini ureda gradonačelnika Londona Borisa Johnsona. Taksiste brine što će "zapinjati" u prometnoj gužvi i pretrpjeti značajne novčane gubitke tijekom Olimpijade.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙