FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba "Sirene na Griču" Karine Sladović

Autor: dber
ZAGREB, 20. srpnja 2012. (Hina) - "Sirene na Griču", samostalna izložba akademske slikarice i grafičarke Karine Sladović, otvorena je danas u Galeriji osmijeha na zagrebačkom Gornjem gradu.

"Rijetkost je da se jedinstvena izložba grafika, akvarela i slika fantastičnih bića iz nepreglednog mora koje okružuje cijeli svijet i svakog od nas ponaosob predstavlja kao bogato i raznovrsno slikovno nastojanje kako bi se u raspršenim trenucima svakodnevice makar pogledom oslonili na u ovo moderno vrijeme zanemarenu i zatomljenu bajkovitost", rekao je novinar Marijan Grakalić, otvarajući izložbu.

Ciklus sirena koji upravo nastaje u atelijeru ove zagrebačke umjetnice, i kojeg na izložbi vidimo u jednom fragmentarnom izdanju, nastavak je nezadrživog prekoračenja privida oslikanog u brojnim fantastičnim svjetovima koji su njena stalna tema, naveo je.

Grakalić ističe i da su mitske sirene Karine Sladović, oslobođene stege uzora, prikazane u kontekstu drevnog epigrama kako je život ponekad "slađi od pjeva sirena", a svaki potez ili pogled krajičkom oka upućuje na izvorni eros što je po svojoj naravi koban podjednako za ljude, sirene, obale i gradove.

Izložba nudi 20 grafika, akvarela i slika nastalih u razdoblju od 2008. do 2012., a jedna je grafika "Sirenica-zavodnica" trenutno izložena na trijenalu grafike u Španjolskoj.

Otvorenje izložbe upotpunio je romski orkestar "Raim", a romskim trubačima plesom se u galeriji i ispred nje pridružila i sama autorica izložbe.

Karina Sladović (1965.) diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti 1989. u klasi profesorice Dubravke Babić. Specijalnost joj je duboki tisak, grafičke tehnike bakropisa, suha igla i akvatinta. Također se s uspjehom bavi slikarstvom, akvarelom, malom keramikom i ilustriranjem knjiga i časopisa. Više puta studijski je boravila u Parizu u Cite des Artes. Izlagala je na više od 100 samostalnih i preko 200 kolektivnih izložbi od kojih su najvažnija sudjelovanja na Svjetskim bienalima grafike.

(Hina) xbdj yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙