FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: sobr
ZAGREB, 21. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

RIJEKA - Javna rasprava o Prijedlogu Prostornog plana Primorsko-goranske županije (PP PGŽ) i o Strateškoj studiji procjene utjecaja tog plana na okoliš počela je danas, a završit će 18. rujna. Planiraju se zahvati u postojećim gospodarskim zonama Kukuljanovo, Urinj i Omišalj, izgradnja nove zone Miklavija te izgradnja novih golf igrališta Dobreč, Rojno, Rudine, Jelenje - Dubina, Malo Polje i Ustrina. Prostorni plan predviđa završetak i izgradnju više cesta, primjerice dionice autoceste od Permana do Grobničkog polja te državne ceste D403, koja bi trebala povezati riječku luku s istočnim dijelom rječke obilaznice. U planu su i dionice nizinske pruge Zagreb - Rijeka, razvoj riječke luke, luka za prekrcaj petrolkoksa. Uvrštena je rekonstrukcija zračne luke Rijeka na Krku, modernizacija rafinerije nafte Rijeka, kombinirana plinska elektrana. Planira se pet lokacija za vjetrolektrane (Tuhobić, Zebar, Peškovo, Pliš, Vršci) i pet za sunčane elektrane (Gusta Draga, Barbičin, Planiš, Osor i Belinovica) te izgradnja magistralnog plinovoda Omišalj – Casal Borsetti (Italija). Javni uvid u prijedlog prostornog plana omogućen je u Rijeci u prostorijama županijske uprave i županijskog Zavoda za prostorno planiranje te u vijećnicama u Delnicama i Krku, a javno izlaganje predviđeno je u rujnu ove godine.

ZAGREB - Hrvatski laburisti ocijenjuju da vlada prema sindikatima koristi metode zastrašivanja te politiku prijetnji i ucjena umjesto pregovara i socijalnog dijaloga. Laburisti smatraju da vlada socijalnim dijalogom želi srezati troškove javnih služba (i državne uprave) tako da snizi plaće radnika u tim službama jer to vidi kao jedini način uštede dovoljno novca da proračun ne "nastrada" i da se kreditni rejting Hrvatske ne sroza u potpuno smeće. "Ova vlada je navodno socijaldemokratska pa zato i Hrvatske laburiste čudi kako se potencijalne uštede pokušavaju ostvariti isključivo na ramenima onih koji žive od svog rada", navodi se u današnjem priopćenju predsjednika stranke Dragutina Lesara koji drži da vlada pokušava kroz smanjenu potrošnju građana potaknuti proizvodnju i povećati zaposlenost, a što, tvrdi, nikome u svijetu nije uspjelo. Lesar smatra da je vlada već smanjila potrošnju kroz povećanje PDV-a, rast cijena energenata, komunalija, ali da je očito sebi zadala za cilj da mora smanjiti i plaće. "Smanjena potražnja, kroz smanjena primanja, izravno ubija radna mjesta. Neki su to u svijetu shvatili, naši genijalci na vlasti još nisu", kaže čelnik Hrvatskih laburista te zaključuje da je "svjetla budućnost prebačena negdje u 2014. ili 2015.".

ZAGREB - Splitski HNS ustvrdio je danas da HDZ u gradu i županiji vodi nemoralnu politiku pogodovanja ostanku gradonačelnika Željka Keruma na vlasti te da pri tome za svoja "politička nedjela" licemjerno optužuje druge. Osudivši jučerašnju izjavu HDZ-a da gradske vijećnike SDP-a i HNS-a nije briga za stanje u Hajduku, splitski HNS-ovci u priopćenju ističu da za razliku od HDZ-a, nisu i niti će sudjelovati u podršci politici gradonačelnika Keruma i njegovoga HGS-a, pa tako niti dati potporu njegovoj štetnoj politici prema Hajduku kojega je, kažu, svojim postupcima i odlukama doveo pred bankrot. "Svojim nekontroliranim ispadima i pritiscima gradonačelnik Kerum čini ogromnu štetu našem klubu, kao što je već učinio gradu i Gradskom vijeću, u galerijama, muzejima, splitskom kazalištu i ostalim institucijama našega grada", kažu u HNS-u u kojem su uvjereni da je Keruma svojim postupcima izazvao ogorčenje većine navijača kluba kojima je Hajduk ostao posljednja crta obrane vrijednosti grada. "Marjan je prvi veliki test na kojem je aktualna gradska vlast pala i izazvala bunt svih nas koji se osjećaju građanskim dijelom Splita, a Hajduk će biti zadnji čin pada nesposobne vladavine", zaključuju splitski narodnjaci i gradskoj vlasti poručuju: "'Svaka sila za vremena', ako ste uspili osvojiti vlast u Splitu, nećete osvojiti Hajduk!".

MAKARSKA - Treći srpanjski vikend na Makarskoj rivijeri obilježava očekivana velika ovoljetna smjena turista, a po informacijama iz turističkih ureda i hotelskih kuća, u špici srpanjskog dijela sezone ljetovanje će na Makarskom primorju nastaviti više od 45.000 domaćih i stranih gostiju. Hotelijeri koji ugošćuju oko 11,5 tisuća gostiju posluju uglavnom bez slobodnih kapaciteta i zaustavili su do potkraj kolovoza dio bookinga u vodećim hotelskim kućama, a goste upućuju na prethodnu rezervaciju smještaja. Treći veliki vikend srpnja, nakon dobre predsezone i uvoda u ljeto, za hotelijere je potvrda kvalitetne turističke sezone koja bi trebala polučiti u hotelima kvalitetan uspjeh kako u dolasku gostiju i broju njihovih noćenja tako i u ukupnom hotelskom prometu, izjavio je potpredsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske Joško Lelas, a to potvrđuju i direktori ostalih hotelskih kuća na Makarskom primorju. Privatni smještaj je dobru popunjen, ali i u njemu i u autokampovima ima slobodnih mjesta pa prethodna rezervacija smještaja nije potrebna.

RUPA/PASJAK - Preko graničnih prijelaza Rupa i Pasjak na hrvatsko-slovenskoj granici danas do podne iz Hrvatske je otputovalo 16.650 osoba, a doputovalo 33.400 osoba, što je za oko 11.000 više nego prošle subote. Promet na oba granična prijelaza bio je pojačan, a od stranih putnika najviše ih je došlo iz Njemačke, Austrije, Italije i Slovenije. Na izlazu i ulazu u zemlju promet se povremeno odvija u do tri kolone, s manjim čekanjima, ali bez većih zastoja, kažu u graničnoj policiji. Prošle subote preko Rupa i Pasjaka u Hrvatsku su ušle 22.382 osobe, a izašlo je 10.917 osoba.

RIJEKA - Riječka policija uhvatila je 25-godišnjeg albanskog državljanina u pokušaju krijumčarenja 19 paketa s ukupno 9,6 kilograma marihuane i ilegalnog prelaska granice kod Šapjana. Krijumčar je uhvaćen jučer iza ponoći u zaleđu Rijeke, a nakon kriminalističkog istraživanja kazneno je prijavljen zbog zlouporabe droga te predan pritvorskom nadzorniku. Kod osumnjičenog je pronađena karta područja preko kojeg je pokušao neopaženo prijeći državnu granicu. U primorsko-goranskoj Policijskoj upravi kažu da nastavljaju istragu.

ZAGREB- Na Velebitu je sinoć umrla 45-godišnja nizozemska državljanka kojoj je tijekom planinarenja pozlilo, a iako se tim Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) u 20 sati spustio iz helikoptera do unesrećene planinarke, liječnica HGSS-a mogla je samo utvrditi smrt, čiji uzrok za sada nije poznat. Žena se sa suprugom zaputila planinarskom stazom iz sela Jukići prema selu Rimenići, pozlilo joj je i izgubila je svijest. Nakon što je suprug preko centra 112 pozvao pomoć, spašavatelji iz splitske i zadarske stanice HGSS-a helikopterom Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva (HRZ) krenuli su u pomoć, no turistkinja nije pokazivala znakove života. Tijelo žene je u 20,30 sati helikopterom spušteno u podnožje planine.

ŠIBENIK - Slovenski turist teško je ozlijeđen kada je pod utjecajem alkohola, vozeći dvoje svoje djece na vodenom skuteru, jučer oko 18,30 sati kod pirovačke plaže udario u lanac usidrenog glisera. Djeca nisu ozlijeđena, a njihov 35-godišnji otac zadobio je ozljede opasne po život pa je zadržan je na liječenju u šibenskoj bolnici.

ZAGREB - U kotlovnici Odjela psihogerijatrije u zagrebačkoj bolnici Vrapče jučer je pronađeno mrtvo tijelo 34-godišnje žene bez tragova nasilja, a pretpostavlja se da je riječ o pacijentici bolnice, čiji je nestanak prijavljen još 17. srpnja. Tijelo žene prevezeno je na obdukciju u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku kako bi se utvrdio uzrok smrti. Mrtvu ženu pronašao je jučer oko 8 sati djelatnik koji radi na održavanju kotlovnice. Po pisanju medija, žena je pronađena gola s rukavicama na rukama, a navodno su kraj nje pronađeni odjeća i torbica. Pretpostavlja se da je ušla kroz otvoreni prozor jer su vrata kotlovnice bila zaključana.

NOVALJA - U prometnoj nesreći jutros oko 4,30 sati na državnoj cesti 106 u blizini trajektnog pristaništa Žigljen poginuo je pješak na kojeg je naletjelo osobno vozilo. Cestovni promet je bio u prekidu, a ni trajekti nisu plovili dok očevid nije završio.

IVANKOVO - Putnički vlak naletio je jutros oko 8,30 sati u Ivankovu nedaleko od Vinkovaca na nepoznatu ženu, a policijskom istragom naknadno je utvrđeno da je riječ o 48-godišnjakinji iz Ivankova koja je počinila samoubojstvo.

(Hina) xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙