FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Teheran: Američke vojne snage u Zaljevu izvor nesigurnosti

Autor: mhaj
TEHERAN , 17. srpnja 2012. (Hina/AFP) - Iranci su u utorak ponovno podsjetili kako američka vojna prisutnost u Perzijskom zaljevu predstavlja izvor nesigurnosti, nakon što je u ponedjeljak američki vojni brod otvorio vatru na ribarski čamac u vodama pokraj obale Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Islamska Republika Iran ranije je objavila kako prisutnost stranih vojnih snaga unosi nesigurnost u Zaljev, a ovaj je incident savršen primjer za to", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast.

"Savjetujemo vojnim snagama da izbjegavaju bilo kakve provokativne akcije i nadamo se da se ovakvi incidenti neće više ponavljati", rekao je.

Indijski ribar ubijen je, a tri su osobe ranjene u ponedjeljak nakon što je posada američkog opskrbnog broda USNS Rappahannock otvorila vatru na mali motorni brod koji im se približio dok su plovili pokraj obale Dubaija.

Pentagon je potvrdio da je posada iz teških strojnica zapucala na motorni brod koji se nakon višestrukih upozorenja nastavio približavati američkom brodu za opskrbu gorivom pokraj luke Jebel Ali u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

"Posada američkog broda nekoliko je puta upozorila posadu čamca da se okrene i udalji", kaže se i priopćenju Središnjeg zapovjedništva američkih pomorskih snaga. Pentagon nije službeno potvrdio podatke o žrtvama već je rekao da su za te informacije treba obratiti vlastima u UAE.

Jedan od ribara je za Reuters rekao da ih posada američkog broda uopće nije upozorila već je samo na njih otvorila vatru.

Američki razarač USS Cole je 12. listopada 2000. napadnut u Adenu u Jemenu čamcem nakrcanim eksplozivom i tada je poginulo 17 a ranjeno 39 članova posade američkog broda.

(Hina) xmh ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙