FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Održana Druga šokačka alka

Autor: mkov
ZAGREB, 15. srpnja 2012. (Hina) - U Selcima Đakovačkim, prigradskom naselju Đakova, danas je održana Druga šokačka alka, po uzoru na onu sinjsku, no u mnogočemu prilagođenu šokačkoj tradiciji.

Ove godine okupila je 21 jahača među kojima i jednu jahačicu, iz Đakova i okolice, Osijeka i Slavonskog Broda.

Na trkalištu, obrubljenu baliranom slamom, natjecatelji su pokušavali drvenim kopljem, na konju, odjeveni u tradicionalno narodno jahačko ruho, pogoditi kolut na visini od 3 metra, gađajući 'u sridu', ili 'u ništa'.

U pripetavanju je prvo mjesto ponio Josip Mihaljević iz Tenje pokraj Osijeka, drugi je Marko Režić iz Selaca Đakovačkih, a trećeplasirani je Ivan Lucić iz Ruščice pokraj Slavonskog Broda.

Najboljem šokačkom alkaru pehar i šokački šešir predao je pokrovitelj Druge šokačke alke, đakovački gradonačelnik Zoran Vinković.

"Treniram s konjima već 18 godina, a prijavio sam se zbog ljubavi prema konjima i dobrog druženja i zabave", izjavio je najbolji šokački alkar Josip Mihaljević, kojem je ovo bio prvi nastup na Šokačkoj alci.

Organizatori su bili Udruga uzgajivača lipicanske pasmine Selci Đakovački i selačko Lovačko društvo Srndać. "Želimo naše ljude, poglavito mlade i djecu vratiti tradiciji, prirodi, konju bez kojeg slavonski čovjek sve ovo vrijeme ne može, ni u radu, ni za paradu", rekao je inicijator Šokačke alke Krešimir Brataljenović.

(Hina) xsela ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙