FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slamnati vjenčići s upaljenim lučicama zaplovili Dravom

Autor: vsik
OSIJEK, 14. srpnja 2012.(Hina) - Stotine slamnatih vjenčića s upaljenim lučicama zaplovile su večeras Dravom u sklopu 7. Slama land art festivala koji se u osječkom Perivoju kralja Tomislava održava od 9. do 15. srpnja.

Na "slamnatom" festivalu sudjeluje 25 umjetnika iz Hrvatske, BiH, Srbije, Mađarske i Austrije, koji su ovaj tjedan od četiri tisuće tona bale oblikovali umjetničke skulpture poput kolijevke, puža i mitske ptice Feniks visoke više od 10 metara.

Po riječima predsjednika Udruge "Slama" akademskog kipara Nikole Fallera, organizatora festivala "večerašnje darivanje vode stari je slavenski običaj a cilj mu je ukazati na važnost vode koja je oduvijek i zauvijek izvor života".

Tijekom današnjih prijepodnevnih igraonica i radionica za djecu izrađeni su vjenčići od slame "koji su s upaljenim lučicama zaplovili rijekom Dravom kod Osijeka kao simbol povezanosti tradicije, svjetla i vizije nove budućnosti" kazao je Faller. Dodao je kako će sutra, zadnjeg dana festivala biti zapaljena mitska ptica Feniks "sa željom da se kroz slavensku bajku oživi vjera, nada i počinje stvarati nova pozitivna energija".

Dosadašnjih šest festivala slame koji su svojom originalnošću privukli pozornost umjetnika diljem svijeta, održavali su se na baranjskim poljima. Slama land art festival ove je godine prvi put održan u Osijeku, a večerašnja manifestacija pod nazivom "Darovi vodi" privukla je velik broj posjetitelja, posebno djece i mladih.

(Hina) xvsik ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙