FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirijska oporba: ruska potpora Asadu znači nastavak nasilja

Autor: mhaj
MOSKVA , 11. srpnja 2012. (Hina/AFP) - Ruska potpora Damasku, bez obzira na to koliko se pokušala prikriti, sirijskome režimu omogućuje nastavak nasilja, izjavio je u srijedu nakon posjeta Moskvi novi čelnik Sirijskoga nacionalnog vijeća (SNC).

"Odbacujemo takvu rusku politiku", rekao je Abdel Baset Sajda, čelnik Sirijskoga nacionalnog vijeća, najveće sirijske oporbene koalicije u inozemstvu. "Bez obzira na masku iza koje se pokušavaju skriti, riječ je o politici koja podupire režim, a taj režim omogućuje nastavak nasilja u zemlji", rekao je Sajda na konferenciji za novinare.

"Sirijski narod pati zbog stajališta Rusije u UN-ovu Vijeću sigurnosti, gdje je ta zemlja uložila veto" na rezolucije kojima se osuđuje režim u Damasku, podsjetio je Sajda.

"Rezultat je nastavak ubojstava, pucnjave i nasilja. Oružje što ga Rusija šalje sirijskome režimu, režim upotrebljava protiv vlastitog naroda. Pravna i moralna odgovornost trebala bi prisiliti Ruse na drukčije djelovanje. Rusi bi morali prisiliti režim u Siriji da prestane ubijati vlastiti narod. Sirijski režim zna da iza njega stoje Iran i Moskva. Da nema potpore Rusije, ne bi mogao nastaviti politiku protiv vlastitog naroda", istaknuo je.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji se sastao s čelnicima SNC-a, naglasio je potrebu poštovanja mirovnog plana međunarodnog izaslanika Kofija Annana.

(Hina) xmh ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙