FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šibenski građanski forum: hitno očistiti područje bivšeg TEF-a

Autor: jdev
ŠIBENIK , 9. srpnja 2012. (Hina) - Vijećnik u šibenskome Gradskom vijeću Goran Mihelčić (Šibenski građanski forum - ŠGF) ocijenio je danas na konferenciji za novinare kako Šibenčani žive u ekološki neprihvatljivim uvjetima jer je na području bivše Tvornice elektroda i ferolegura (TEF), nekoliko stotina metara od nove gradske plaže Banja, ekološka bomba koju je potrebno hitno očistiti.

Mihelčić, inače inženjer geologije pri Institutu Ruđera Boškovića, tvrdi kako na području TEF-a još ima 17.360 metara kubičnih visoko i srednje toksičnog otpada, otkopanog, izloženog vremenskim utjecajima te je u ime ŠGF-a zatražio da se to područje hitno očisti od svih štetnih i opasnih tvari.

Sav taj materijal smješten je blizu plaže Banja, koja je uređena i otvorena prije nepunih mjesec dana, a gradska vlast unatoč tome nije napravila sve potrebne analize kako bi dokazala da plaža nije kontaminirana raznim otpadom iz TEF-a, istaknuo je Mihelčić.

Novinarima je rekao da je, umjesto grada Šibenika, tender za istraživanje utjecaja toksičnih elemenata na okoliš Institutu Ruđera Boškovića poslala Šibensko-kninska županija, no Mihelčić nije znao reći kada će biti gotov.

Iz Šibenskoga građanskog foruma poručili su da je plaža Banj nešto najbolje što se Šibeniku dogodilo posljednjih nekoliko desetljeća. Istaknuli su kako im nije namjera napadati vlast, nego samo upozoriti na činjenicu da je plaža izgrađena nedaleko od opasnog otpada koji ju je mogao kontaminirati.

Zato misle da se plaža može izgraditi tek kada se vidi utjecaj toksičnih elemenata na organizam, ljudski ili životinjski, što moraju pokazati studije.

Na novinarsko pitanje što je s argumentom čelnika šibenske Gradske uprave da se na moguću zagađenost trebalo upozoriti i prilikom izdavanja dozvole za uzgoj školjaka u Šibenskome zaljevu budući da su i uzgajališta nedaleko od TEF-a, Mihelčić je odgovorio kako su zbog Coriolisove sile školjke čiste. Rijeka Krka, objasnio je, pročišćava tako da se izmjena vode događa desnom stranom rijeke te zato zagađivači ne mogu utjecati na uzgajalište.

Osim toga, dodao je, Institut Ruđera Boškovića stalno prati stanje te se može zaključiti da su školjke odlične.

(Hina) xjdev ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙