FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nagrada "Tin Ujević" pjesnikinji Nedi Miranda Blažević-Krietzman

Autor: pgas
VRGORAC, 5. srpnja 2012. (Hina) - Pjesnikinji Nedi Mirandi Blažević-Krietzman na večerašnjoj završnoj svečanosti tradicionalnog festivala "S Tinom u Vrgorcu" dodijeljena je ovogodišnja nagrada "Tin Ujević" za zbirku pjesama "Vezuvska vrata".

Nagradu joj je predao predsjednik Društva hrvatskih književnika (DHK) Božidar Petrač.

Neda Miranda Blažević-Krietzman je za Hinu izjavila kako joj je ovo najdraže priznanje u životu.

"Samo je jedan Tin Ujević i dobiti nagradu koja nosi njegovo ime znači da sam išla pravim putem i naći se u istoj rečenici sa Tinom znači da je moja poezija imala u Tinu ideju vodilju", kazala je.

Predsjednik DHK Božidar Petrač je istaknuo kako je ovogodišnja nagrada "Tin Ujević" došla u prave ruke. "Neda Miranda Blažević-Krietzman je zasluženo dobila ovu nagradu, ona je, kao i Tin, osvježila hrvatski jezik i dala mu jednu dimenziju svojom multikulturalnošću i multijezičnošću", rekao je Petrač.

Umjetnički ravnatelj festivala "S Tinom u Vrgorcu", Milan Štrljić istaknuo je kako su na festivalu ove godine sudjelovale umjetničke akademije iz Osijeka, Zagreba i Splita. "Rijetko je da se bilo gdje posvećuje tolika pažnja pjesničkoj riječi kao što je to slučaj u Vrgorcu", dodao je Štrljić.

Ovogodišnji laureat festivala "S Tinom u Vrgorcu" Neda Miranda Blažević-Krietzman je rođena u Gračacu, odrasla je u Zagrebu gdje je završila studij komparativne književnosti i sociologije a od 2007. godine živi i radi u San Diegu u Kaliforniji te u Zagrebu. Radila je kao urednica u Obrazovnome programu na Radio Zagrebu od 1981. do 1989. godine.

Od 1991. do 2007. godine živjela je u Minneapolisu u SAD-u gdje je na Sveučilištu St. Catherine u St. Paulu radila kao profesorica komparativne književnosti i interdisciplinarnih studija.

Pjesme, eseje i pripovijetke objavila je u mnogim hrvatskim, njemačkim, francuskim, talijanskim i američkim časopisima i antologijama.

Dobitnica je više međunarodnih priznanja među kojima i 2005. godine nagrade Denny za izvrsnost pisanja. Osim pisanjem, bavi se i slikarstvom te fotografijom.

(Hina) xpgas yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙