FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 5. srpnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

MONAKO

Princeza Caroline od Monaka najavila je u srijedu zaruke svog starijeg sina Andree Casiraghija i Tatiane Santo Domingo, koja posjeduje kolumbijsko i brazilsko državljanstvo. "S radošću vas obavještavam da se moj sin Andrea Casiraghi zaručio s gospođicom Tatianom Santo Domingo", objavila je u srijedu monegaška princeza. Zaručnici imaju 28 godina i u vezi su već sedam godina. Dan njihova vjenčanja još nije utvrđen, dodaje kneževska palača u Monaku. Andrea Casiraghi stariji je nećak kneza Alberta II. od Monaka. Sada je drugi u nasljednom redu za monegaško prijestolje, iza svoje majke i izgledni je nasljednik monegaškog trona.

LONDON

Britanski fizičar Peter Higgs koji je prije gotovo pedeset godina iznio teoriju o postojanju "Božje čestice" trebao bi dobiti Nobelovu nagradu, ocijenio je u srijedu astrofizičar Stephen Hawking. Rezultati koje je u srijedu objavila Europska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) "nedvojbeno upućuju da smo otkrili Higgsov bozon koja daje masu drugim česticama", izjavio je Stephen Hawking na BBC-ju. "Ovo je važan rezultat koji bi Peteru Higgsu morao donijeti Nobelovu nagradu", ocijenio je slavni astrofizičar. Hawking se svojedobno kladio s fizičarem Gordonom Kaneom s Michiganskog sveučilišta da se Higgsova čestica neće pronaći. "Čini se da sam izgubio 100 dolara", kazao je danas. Peter Higgs (83) je 1964. došao na genijalnu zamisao o postojanju teorijske čestice čiji su trag, nakon dugog istraživanja, vjerojatno otkrili fizičari CERN-a. Nova čestica je konzistentna s očekivanjem za Higgsov bozon, ali znanstvenici ne mogu još sa stopostotnom sigurnošću potvrditi da se doista radi o dugo očekivanoj "Božjoj čestici".

PEKING

Hidroelektrana Tri klanca na kineskoj rijeci Jangceu, najveće postrojenje te vrste na svijetu, u srijedu je počela raditi punim kapacitetom nakon što je u pogon stavljena i posljednja od 32 turbine, objavile su agencije, pozivajući se na kineske medije. "Rad s punim pogonom generatora učinio je centralu Tri klanca najvećom hidroelektranom na svijetu i največim svjetskim postrojenjem za proizvodnju čiste energije", rekao je Zhang Cheng, glavni direktor operatora centrale China Yanngtse Power Co. Svaka od 32 turbine ima kapacitet od 700 megavata, što kombinirano daje snagu od 22,5 gigavata, što odgovara snazi 15-ak modernih nuklearnih reaktora, zahvaljujući čemu će ta elektrana proizvoditi čak 11 posto struje koja dolazi iz kineskih hidroelektrana. Gradnja kontroverznog megaprojekta, koji je u konačnici stajao više od 50 milijardi dolara i zbog kojeg je najmanje 1,3 milijuna ljudi moralo biti iseljeno iz svojih domova, počela je 1994.

MADRID

Bivši domar katedrale i tri člana njegove obitelji uhićeni su u vezi s prošlogodišnjim nestankom neprocjenjivog srednjevjekovnog kodeksa iz katedrale u Santiagu de Composteli na sjeverozapadu Španjolske, objavila je u srijedu policija. Codex Calixtinus iz 12. stoljeća je zbirka propovijedi koja je nestala iz sefa u katedrali. Taj se manuskript smatra važnim dijelom španjolskog kulturnog i vjerskog naslijeđa i još nije pronađen iako policija tvrdi da je blizu njegova pronalaska. "Mislim da idemo pravim smjerom u rješavanju slučaja... glavni je cilj pronaći Codex", kazao je prvi čovjek španjolske policije Ignacio Cosido španjolskim medijima. Glavnoosumnjičena osoba je muškarac koji je radio na održavanju katedrale više od 25 godina i nakon toga dobio otkaz.

NEW YORK

Američki kirurzi uklonili su u bolnici u New Jerseyu jednoj ženi brzorastući maligni tumor težak 23 kilograma koji je tu veličinu dosegnuo dok je ona čekala više od mjesec dana pravo na zdravstveno osiguranje u kategoriji onih iznad 65 godina, objavili su u utorak medicinski izvori. "Radilo se o mršavoj ženi s ogromnim trbuhom. Izgledala je kao da nosi trojke", kazao je dr Davir Dupree koji je operirao 65-ogodišnjakinju u Riverview Medical Centru u Red Banku, New Jersey. Nekih šest do osam tjedana prije prvog posjeta liječniku pacijentica je osjetila nelagodu u trbuhu i uočila da naglo dobija na težini. U trenutku kad je podvrgnuta operaciji njezine su noge bile otečene, imale je 24 kilograma više, bila je dehidrirana, a pretrage su pokazale da sarkom pritišće venu u abdomenu koja vodi krv u srce i da je ugroženog života.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙