FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pupovac: izmjene zakona o HRT-u nužne jer prijeti samouništenje

Autor: rkor
ZAGREB, 4. srpnja 2012.(Hina) - Izmjene zakona o HRT-u su nužne, rekao je danas predsjednik saborskog Kluba SDSS-a Milorad Pupovac upozoravajući kako je HRT došao do crte kada je samouništenje tog medija postalo pitanje dana.

Donošenje izmjena nužno je jer je dosadašnje zakonsko rješenje nažalost doprinosilo neefikasnosti uprave i međusobnoj blokadi pojedinih tijela HRT-a što je dovodilo do samouništenja HRT-a kao javnog medija, rekao je Pupovac na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

"Došlo se do crte kad je to samouništenje postalo ne realnost nego pitanje dana, pa se izmjenama zakona financijsko i kadrovsko stanje na HRT-u treba popraviti", upozorio je Pupovac i dao potporu vladinom prijedogu izmjena zakona o HRT-u.

Poboljšanje stanja moguće je uz formiranje jake uprave HRT-a, a izmjene zakona to omogućuju, ocjenio je i dodao kako njima Sabor na sebe preuzima ulogu formiranja takve uprave, "jer oni koji su dosad to radili nisu spriječili korupciju i devastiranje javnog medija i profesije".

Pupovac je naglasio i da preporuke Europske komisije na vladin prijedlog izmjena zakona nisu obvezujuće već savjetodavne te je dao potporu resornoj ministrici kulture Andrei Zlatar Violić kazavši kako oni koji traže njenu ostavku nemaju nikakvo uporište. "Posebno ne oni koji u Saboru koriste govor mržnje i traže da zbog navodnog lažnog izvještavanja Sabora ona da ostavku", rekao je Pupovac.

HDDSB je na jučerašnjoj raspravi ministricu kulture pozvao da mandat stavi na raspolaganje jer je, kako su ustvrdili, lagala na saborskom odboru za medije kazavši da je EK dala potporu izmjenam zakona o HRT-u. Tom su se pozivu pridružili i Hrvatski laburisti.

Oporbene prigovore iz jučerašnje saborske rasprave da će uprava HRT-a biti partijska, Pupovac smatra običnom partijskom porukom.

"Vjerujem da Sabor neće omogućiti da se postavi netko tko neće dobro voditi kuću i tko će omogućavati telefonske pozive svake vrste, ne samo iz politike već i iz nepolitičkih institucija, a čemu treba stati na kraj", kazao je.

Naglasio je kako je potrebno omogućiti da mišljenja novinara o izboru glavnih urednika ne bude savjetodavno već "da ima svoju težinu" te najavio da će SDSS predložiti izmjenu te odredbe u zakonu o HRT-u.

"Ne može i ne smije ostati savjetodavno. Ne samo zato jer takav stav ima i Hrvatsko novinarsko društvo, nego zbog toga što u Hrvatskoj možda imamo slobodu medija, ali nemamo slobodu novinarske profesije", rekao je.

Sabor treba stvoriti pretpostavke da novinarskoj profesiji vrati ulogu i zaštiti je kao profesiju od posebnog javnog interesa, dodoa je.

Podsjetio je, ne navodeći imena, da je već bilo slučajeva na Hrvatskom radiju i na Hrvatskoj televiziji da su novinari rekli svoje mišljenje kod imenovanja i opoziva, ali ono nije uvaženo "nego je politika odlučila tko će biti glavni urednik, ne uvažavajući profesionalno mišljenje novinara zaposlenih u redakcijama.

"To se mora promijeniti i onda nitko neće moći govoriti o partijskoj politici, jer onda urednici neće biti birani temeljem mišljenja ravnateljstva, ravnatelja, Sabora, nego i mišljenja novinara HRT-a", kazao je Pupovac.

(Hina) xrkor/xtr yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙