FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: mtau
KIJEV, 2. srpnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

PARIZ - Oko pet milijuna beba začetih medicinski potpomognutom oplodnjom rođeno je u svijetu od 1978., nakon prve "bebe iz epruvete" Louise Brown, procjene su iznesene u ponedjeljak na konferenciji u Istanbulu. Po Europskom društvu za ljudsku reprodukciju i embriologiju, bebe rođene nakon začeća medicinski potpomognutom oplodnjom predstavljaju 0,3 posto od 130 milijuna beba koje su se otad rodile u svijetu. Brojka od pet milijuna temelji se na podacima o oplodnji in vitro prikupljenim u svijetu do 2008. te na procjenama za tri i pol sljedeće godine za koje statistika još nije dostupna. Oplodnja in vitro je oplodnja koja se vrši izvan tijela žene, u laboratoriju, otkud i naziv "bebe iz epruvete". Predmet žive polemike na samim počecima, medicinski potpomognuta oplodnja kroz godine je postala uobičajeni učinkoviti tretman za brojne neplodne parove. "Tehnike su se uvelike poboljšale kroz godine, uz povećanje postotka uspješnih trudnoća. Bebe koje se rađaju (medicinski potpomognutom oplodnjom) jednako su dobrog zdravlja kao i bebe začete prirodnim putem", kazao je David Adamson, predsjednik Međunarodnog odbora za nadzor medicinski potpomognute oplodnje.

LOS ANGELES - Beyonce i Chris Brown dobitnici su glavnih BET glazbenih nagrada, koje se dodjeljuju crnim glazbenicima, glumcima i sportašima, a svečanost dodjele nagrada obilježilo je sjećanje na preminulu pjevačicu Whitney Houston. Beyonce je proglašena najboljom ženskom R&B glazbenicom, dok je Brown proglašen za najboljeg muškog izvođača. Za najbolju glazbenu skupinu proglašeni su Jay-Z i Kanye West za album "Watch the Throne". Najviše pozornosti međutim izazvalo je prisjećanje na Whitney Houston koja je pronađena mrtva u kadi u hotelu na Beverly Hillsu u veljači. Mariah Carey podijelila je s publikom sjećanja na svoje susrete s Houston. "Nedostaje mi moja prijateljica. Nedostaje mi njen glas i smijeh, ali uvijek ćemo imati njezinu glazbu. Uvijek ćemo imati glas u koji smo se zaljubili, koji nas je inspirirao, uvijek ćemo imati moju prijateljicu Whitney Houston", rekla je. Počast je odana i Donni Summer, Dicku Clarku i Don Corneliusu.

LONDON - Povećanje razine mora ne može se zaustaviti sljedećih nekoliko stotina godina čak i ako se znatnim smanjenjem emisija stakleničkih plinova snize prosječne temperature, ali se može usporiti, objavili su znanstvenici u studiji koja je izašla u časopisu Nature Climate Change. Brojna istraživanja o klimi pokazuju da je porast stakleničkih plinova odgovoran za povećanje globalne prosječne temperature za približno 0,17 stupnjeva Celzijusa od 1980.-2010. te za povećanu razinu mora za oko 2,3 mm na godinu od 2005.-2010., kako se ledeni pokrov i ledenjaci tope. Porast razine mora prijeti desetini svjetskog stanovništva koje živi u nizinskim područjima i otocima kojima prijeti da ih prekrije more, uključujući Karibe, Maldive i skupinu azijsko-pacifičkih otoka. Više od 180 zemalja pregovara o novom globalnom sporazumu o klimi koji bi trebao primorati sve nacije da smanje ispuštanje plinova kako bi se ograničilo zagrijavanje na manje od 2 stupnja Celzijusa u ovom stoljeću, što je razina za koju znanstvenici kažu da je minimum nužan za sprečavanje katastrofalnih učinaka. Ali ako se poduzme i najambicioznije smanjenje stakleničkih plinova, moglo bi ne biti dovoljno da zaustavi porast razine mora zbog toplinskog širenja morske vode, kažu znanstvenici u američkom Centru za atmosferska istraživanja, američkoj istraživačkoj organizaciji Climate Central i Centru za istraživanje australskog vremena i klime u Melbourneu.

PARARAWEN - Četiri i pol metra dug, pola tone težak i bez ijednog zuba, krokodil nazvan "Hollande" u čast francuskog predsjednika, koji je jedva živ boravio u zoološkom vrtu na Borneu, prebačen je u utočište duboko u džungli, 300 kilometara od svog prvotnog prebivališta. Krokodil je bio osuđen na sigurnu smrt u zoološkom vrtu Tangkiling, u indonezijskom dijelu otoka Borneo. Sirota životinja je preživljavala u bazenu s prljavom i onečišćenom vodom, uz vreće za smeće i plastične boce. U pokušaju da probije metalnu ogradu izgubio je sve zube. Na Borneu su niknuli brojni zoološki vrtovi za prihvat i smještaj brojnih ugroženih životinja koje su pobjegle ili su oslobođene iz kaveza, kao i one životinjske vrste koje su zbog ljudskog djelovanja izgubile staništa. No, ti državni zoološki vrtovi su ubrzo ostali bez novca i životinje je postalo nemoguće prehranjivati, te su se oni pretvorili u zoološke vrtove za umiranje. "Ne možemo ih ubiti. Ne možemo ih ostaviti u ovakvom stanju pa ih primamo u naše utočište", kazala je 32-godišnja Francuskinja Aurelien Brule koja brine o životinjama i koja u džungli živi od tinejdžerskih dana. "Hollande" se prvo žestoko opirao svojim spasiteljima, ali je ipak dopustio da ga se prebaci u kamion koji ga je odveo u utočište s osam drugih krokodila.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙