FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoreno "Osječko ljeto kulture"

Autor: vsik
OSIJEK,29. lipnja, 2012.(Hina) - Praizvedbom obiteljske drame "Unterstadt" osječke književnice Ivane Šojat Kuči, u režiji Zlatka Svibena i izvedbi glumačkog ansambla osječkog HNK-a u Osijeku je večeras počelo 12. Osječko ljeto kulture koje će trajati do 13. srpnja.

Otvarajući "Osječko ljeto kulture", osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo, istaknuo je kako je to kulturna manifestacija koja je "prešla okvire istočne Hrvatske i postala važan kulturni događaj na mapi hrvatski ljetnih događaja". Tijekom dva tjedna, uglavnom na prostoru povijesne osječke jezgre Tvrđe, bit će održano tridesetak kazališnih, glazbenih, likovnih i filmskih sadržaja za odrasle i djecu. Gradonačelnik Bubalo je posebno važnim ocijenio što će se "u produkciji Osječkoga ljeta kulture održati 4 premijere, koje će uz održavanje Glavne skupštine Matice Hrvatske u Osijeku te ostale sadržaje sigurno privući velik broj gledatelja iz cijele Hrvatske". Barokna osječka "ljepotica Tvrđa još jednom će pokazati svoju povijesnu znamenitost", kazao je Bubalo, dodavši kako "Osječko ljeto kulture počinje na Dan zaštitnika Grada Osijeka svetih Petra i Pavla te tako u sebi objedinjuje cijeli Osijek kao grad kulture".

Uz praizvedbu "Untersadta", večeras u ponoć, na prostoru sveučilišnoga Campusa bit će održana i praizvedba kantate "Jerihon" Davora Bobića u izvedbi solista i zbora osječke Umjetničke akademije, Zbora Brevis i sinfonijskog puhačkog orkestra Hrvatske vojske, kojim će ravnati Tomislav Fačini.

Tijekom slijedećih dana bit će održana i premijera dječje bajke "Žar ptica" Magdalene Lupi Alvir, te drama "Kisik" Ivana Viripajeva. Bit će održan i ciklus filmskog programa pod nazivom " Sereen on the green", a gostovat će i Slovensko narodno gledališče iz Maribora.

Na ovogodišnjem "Osječkom ljetu kulture" bit će riječi i o suvremenoj osječkoj književnoj sceni s posebnim osvrtom na književna djela osječke književnice Jasne Horvat, prošlogodišnje dobitnice nagrade za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za roman "Az".

Grad Osijek za ovogodišnje "Osječko ljeto kulture" osigurao je 750 000 kuna, Ministarstvo kulture 70 000 kuna, a brojni sponzori tristotinjak tisuća kuna.

(Hinai) xvsik ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙