FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DC: presuda Čačiću je politička presuda njegovoj karijeri

Autor: tdel
ZAGREB, 29. lipnja 2012. (Hina) - Demokratski centar (DC) smatra da je, bez obzira na administrativni status nepravomoćnosti današnje osuđujuće makar i uvjetne presude prvom potpredsjedniku hrvatske vlade, to presuda političkoj karijeri Radimira Čačića.

"Politički odjek ove presude na osobu koja obavlja drugu najvišu funkciju u Vladi naše države, ne ostavlja prostora za drugi zaključak", ističe se u priopćenju DC-a.

Napominjući kako, s obzirom da se Vlada navodno zalaže za visoke etičke i moralne kriterije i da ih nemilosrdno primjenjuje na druge ministre i ostale dužnosnike, od premijera Zorana Milanovića traže da sada primijeni te iste kriterije.

"Tražeći etičnost, moralnost, političku odgovornost i poštovanje pravne države od do sada smijenjenih ministara i dužnosnika, premijer mora pokazati političku odgovornost prema građanima koji su ga na dužnost postavili i riješiti Hrvatsku ovog neugodnog tereta osuđujuće presude", naglašava DC priznajući da je ministar Čačić, baš kao što i sam ističe, dobio povjerenje birača na izborima u vrijeme kad su svi već znali okolnosti nesreće i kada je suđenje već trajalo.

"Građani su donosili odluke poštujući zakonski oblik presumpcije nevinosti i podjelu i neovisnost izvršne i sudske vlasti. Ali sada, kad je sud izrekao svoju odluku u prvom stupnju, vrijeme je da i Vlada i sam Čačić pokažu principijelnost zbog koje su valjda i dobili povjerenje birača", napominje se u prioćenju.

Također, DC ukazuje na ružnu činjenicu da je Vlada i inače u izjavama o tom postupku pokazala da, možda, poštuje ili ne poštuje mađarsko pravosuđe, ali je "svakako pokazala da ne poštuje tragediju", Stoga se pitaju kako bi Vlada reagirala da je obrnut slučaj i da strani dužnosnik usmrti hrvatske državljane.

"DC smatra da je minimum, ne samo političke kulture, već i elementarne ljudskosti, onaj u kojem su puki diplomatski i politički odnosi podređeni etičkim i moralnim načelima suosjećanja. Sada je potez na onima od kojih se očekuje etično i moralno ponašanje u politici", stoji u priopćenju DC-a.

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić nepravomoćno je osuđen danas na Županijskom sudu u Kaposvaru na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine i mora snositi sudske troškove zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj su poginule dvije osobe.

(Hina) pp/xtdel ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙