FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stručnjaci: Požari u SAD-u kao predskazanje budućnosti

Autor: ilov
COLORADO SPRINGS, 29. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Veliki požar u američkoj saveznoj državi Coloradu, koji već šest dana bjesni na rubovima Colorado Springsa, uništivši 346 doma i prisilivši na evakuaciju oko 35.000 ljudi, prema procjenama nekih stručnjaka predstavlja primjer onoga što bi se moglo događati redovito u budućnosti kao posljedica klimatskih promjena.

Gradonačelnik Colorado Springsa Steve Bach u petak je novinarima predstavio prvo izvješće o posljedicama požara, a ako se ti podatci potvrde, sadašnji požar mogao bi se pokazati najrazornijim u povijesti toga kraja.

Požar u okolici Colorado Springsa nije izazvao ljudske žrtve, a mjesni zapovjednik policije Peter Carey izjavio je kako nisu potvrđene informacije o mogućim nestalima. Međutim, požari što već tjednima bjesne dijem Colorada odnijeli su četvero života.

Najavljeno je da će američki predsjednik Barack Obama u petak posjetiti grad, susresti se s vatrogascima i obići požarišta.

Stručnjaci smatraju da velike vrućine, jaki vjetrovi i suša predstavljaju plodno tlo za katastrofalne požare kao uvod u katastrofe što bi mogle zahvatiti zemlju zbog klimatskih promjena što su ih izazvali ljudi.

"Ovo što sada vidimo zapravo je prozor u ono kako bi moglo biti globalno zagrijavanje", izjavio je profesor sa sveučilišta Princeton Michael Oppenheimer za vrijeme telefonske tiskovne konferencije zajedno sa još dvoje znanstvenika.

"To je vrućina, požar, vrsta prirodne katastrofe... to daje uvid u ono što možemo očekivati da ćemo još više gledati u budućnosti", upozorio je Oppenheimer.

Sniježni pokrivač u Americi ove je godine bio u prosjeku tanji nego obično i okopnio je ranije, a sezona požara također je počela ranije, s velikim požarima u Coloradu, Montani i Utahu.

Stručnjak za šumski okoliš sa sveučilišta Montana Steven Running smatra da su upravo male količine snijega uzrok velikih požara. Snijeg se ove godine otopio u prosjeku dva tjedna ranije.

"To je stvorilo preduvjete za dulje, suho ljeto. A onda samo nedostaje iskra i vjetar", pojasnio je razloge za izbijanje požara.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙