FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dan osječkih branitelja

Autor: ivuc
OSIJEK,27. lipnja 2012.(Hina) - Projekcijom filma "Osijek, nepokoreni grad", u produkciji Hrvatske radio-televizije (HRT) te dodjelom gradskih zahvalnica ustanovama i tvrtkama koje su dale doprinos obrani grada u Domovinskom ratu, u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu obilježen je Dan osječkih branitelja.

Autorica filma Nada Prkačin kazala je kako film prikazuje razdoblje od 27. lipnja 1991. godine, kada je tenk bivše JNA, u Osijeku pregazio crvenog "fiću", pa do međunarodnoga priznanja Hrvatske, 15. siječnja 1992. godine.

Dodala je kako je u filmu pokušala povezati arhivu HRT-a iz vremena Domovinskoga rata s vlastitim iskustvima iz toga razdoblja te kako je film namijenjen svima koji su ostali braniti svoj grad i napravljen je da se ne bi zaboravilo što se u to vrijeme događalo.

Uručujući zahvalnice osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo zahvalio je i svim ratnim zapovjednicima na naporima u obrani Osijeka te svim ustanovama i poduzećima koji su omogućili normalno funkcioniranje grada u najtežim trenucima 1991. i početkom 1992. godine.

Najavio je da će se obilježavanje Dana osječkih branitelja nastaviti sutra, kada će se kod kapelice Kraljice mira na lijevoj obali Drave otkriti spomen obilježje s imenima 1724 poginula branitelja i civila, ustvrdivši kako oni, koji su tijekom velikosrpske agresije bombardirali Osijek, još nisu kažnjeni za svoje zločine.

(Hina) xivuc ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙