FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 27. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Premijer Zorana Milanović čestitao je danas svima koji su pomagali češkim turistima stradalim u teškoj prometnoj nesreći češkog autobusa u subotu na autocesti A1 kod Sv. Roka - čime su pokazali kako funkcionira hrvatska država te svojim brzim djelovanjem pomogli da se umanje posljedice nesreće, u kojoj je poginulo osam osoba, a 43-je je ranjeno. U nesreći je poginulo puno ljudi, i jedan je puno, rekao je premijer Milanović na početku današnje sjednice Vlade i čestitao svima koji su djelovali na vrijeme da se umanje posljedice nesreće. Premijer je izrazio uvjerenje da će se država na isti način pokazati i u dobrim stvarima. Milanović se osvrnuo i na obilježavanje Dana državnosti, 25. lipnja, odnosno na to što nije bio na misi za domovinu koju je u crkvi Sv. Marka služio kardinal Josip Bozanić - kazavši da kao premijer odlazi na mise za katolički i pravoslavni Božić, a u svim ostalim prigodama odlazak na misu smatra osobnom, intimnom odlukom. "Osobno sam otišao u katedralu o Božiću kao premijer; to smatram pristojnim i civiliziranim. U svim drugim situacijama za mene je vjera intimna i privatna stvar i to se odnosi na sve ostale blagdane i praznike", rekao je premijer Milanović. Nisam vjernik i ne želim da odlazak na misu bude stvar čistog protokola, dodao je.

ŽUPANJA - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović prilikom današnjeg posjeta Županji razgovarao je sa čelnicima Grada i Vukovarsko-srijemske županije o gospodarskim i razvojnim pitanjima. U izjavi novinarima predsjednik Josipović kazao je kako su se razgovori ticali daljnjeg razvoja gospodarstva, investicija i zapreka s kojima se u Hrvatskoj suočavaju investitori. Istaknuo je kako je za razvoj Hrvatske i izlazak iz krize nužno olakšati ulazak investicija u Hrvatsku. Nakon razgovora u Gradskom poglavarstvu predsjednik Republike u pratnji županjskog gradonačelnika Davora Miličevića i vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića obišao je središte Županje te se susreo s građanima. Tijekom boravka u Županji predsjednik Josipović će posjetiti i tvrtku za proizvodnju kombajna Žetalice d.o.o. koja posluje u sastavu njemačke grupacije Same Deutz Fahr koja više od 90 posto proizvodnje izvozi na tržište zapadne Europe.

KARLOVAC - Na Odjelu patologije karlovačke Opće bolnice završena je obdukcija te je identificirano svih osam mrtvih tijela čeških turista, koji su poginuli u subotu u teškoj prometnoj nesreći češkog autobusa na autocesti A1 kod Sv. Roka. Očekuje se transport tijela u Češku, izjavila je Hini županijska državna odvjetnica Gordana Križanić. Šefica Odjela patologije dr. Mira Mlinac Lucijanić potvrdila je Hini da su uzroci smrti kod svih preminulih "opasne ozljede nastale u prometnoj nesreći". Po nalogu ravnatelja karlovačke Opće bolnice Nedjeljka Strikića, djelatnici bolnice preuzeli su potvrde o smrti i prevezli ih u Gospić gdje će u Matičnom uredu, premamjestu smrti, biti evidentirana smrt te izdani smrtni listovi. Bez smrtnih listova ne bi bilo moguće ni preuzimanje tijela, ni transport. Karlovačka bolnica je preuzela na sebe posao oko dokumentacije. Dr. Mlinac Lucijanić također je kazala da će preuzimanju tijela poginulih Čeha nazočiti i policija, a propisani postupak nalaže da lijesovi budu zapečaćeni. Bez sve te procedure mrtva tijela ne bi mogla preći granicu. U Konzularnom odjelu Veleposlanstva Republike Češke u Zagrebu kažu kako još traje organiziranje toga "tužnog posla", te se za sada ne zna hoće li transport biti organiziran danas ili sutra.

ZAGREB - Hrvatski sabor započeo je danas zasjedanje raspravom o prijedlogu Zakona o pučkom pravobranitelju kojim se odustalo od spajanja posebnih pravobranitelja s institucijom pučkog pravobranitelja pa bi i nadalje trebali ostati pravobranitelji za djecu, za ravnopravnost spolova te za osobe s invaliditetom. Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt je u ime predlagatelja, Vlade RH, ocijenila kako je zadržavanje posebnih pravobranitelja najznačajnije u uređivanju sustava pravobraniteljstva, prije svega zbog iskazanih potreba građana. Ustvrdila je kako ne stoje prigovori da je spajanje posebnih pravobranitelja s institucijom pučkog pravobranitelja ekonomski opravdano jer i proces spajanja iziskuje troškove, a neprimjeren je, kaže, i prigovor da se time žele zadržati postojeće funkcije jer je rad pojedinačnih pravobranitelja itekako prepoznat i u domaćim i u međunarodnim okvirima. "Posebni pravobranitelji postigli su prepoznatljivost u svom dosadašnjim djelovanju, a i nadalje moraju ostati neovisni i samostalni", poručila je zamjenica ministra pravosuđa. Podsjetivši da zakon o pučkom pravobranitelju iz 2011. nije stupio na snagu jer je Ustavni sud utvrdio da nije donesen potrebnom većinom, naglasila je da se sadašnjim prijedlogom zakona proširuju i ustavne ovlasti pravobranitelja te jača njegova proaktivna uloga. Napomenula je da je pučki pravobranitelj opunomoćenik Hrvatskoga sabora za promicanje i zaštitu ljudskih prava i sloboda i da ga Sabor bira na mandat od osam godina. Zadaća mu je, uz ostalo, pratiti usklađenost hrvatskih zakona i drugih propisa s Ustavnim odredbama i medunarodnim pravnim aktima koji su dio unutarnjeg pravnog poretka RH. Zakonskim prijedlogom predviđeno je i spajanje ustanove Centra za ljudska prava s Uredom pučkog pravobranitelja te osnivanje Savjeta za ljudska prava pučkog pravobranitelja kao savjetodavnog tijela koje razmatra i predlaže strateške smjernice u području promicanja ljudskih prava.

ZAGREB - Pučki pravobranitelj Jurica Malčić ocijenio je da je prijedlog zakona o pučkom pravobranitelju, o kojemu danas raspravlja Hrvatski sabor, dobar i da će ojačati instituciju pučkog pravobranitelja. "To zakonsko rješenje je dobro. Ja moram izraziti zadovoljstvo jer su u ovom zakonu manje više svi zahtjevi koje smo postavljali do sada ispunjeni. Zakon znači jačanje institucije pučkog pravobranitelja i u smislu proširenja njegovih ovlasti, naročito što se tiče pripajanja Centra za ljudska prava pučkom pravobranitelju tako da će sada institucija pučkog pravobranitelja moći izvršavati u punoj mjeri zadaće koje ima kao nacionalna institucija za zaštitu ljudskih prava", ustvrdio je Malčić u izjavi za novinare na marginama okruglog stola povodom uspješnog završetka projekta "Jačanje kapaciteta institucije pučkog pravobranitelja". Prijedlogom zakona se, među ostalim, odustalo od spajanja posebnih pravobranitelja s institucijom pučkog pravobranitelja, čemu se protivio i Malčić, pa bi i nadalje trebali ostati pravobranitelji za djecu, za ravnopravnost spolova te za osobe s invaliditetom. "To nije bilo vrijeme niti mjesto, niti je to bilo pripremljeno kako treba, prema tome ne samo ja nego i sve druge pravobraniteljske institucije su se protivile takvom rješenju i dobro je da se od toga odustalo", rekao je Malčić.

SPLIT - Splitska policija dovršila je istragu nad dvojicom muškaraca osumnjičenih da su u više navrata iz splitskog Dalmacijavina otuđili veću količinu željeznih predmeta, koje su zatim prodali poduzeću za otkup metala, a materijalna šteta iznosi oko 250 tisuća kuna. Policija navodi da su 50-godišnji i 20-godišnji muškarac veću količinu ventila, vijeka, željeznih poklopaca i drugih željeznih predmeta ukrali iz tvorničkog dvorišta Dalmacijavina u splitskom naselju Stinicama od 11. travnja do 15. svibnja. Policija je nakon završenog kriminalističkog istraživanja Općinskom državnom odvjetništvu poslala posebno izvješće.

KOPRIVNICA - Teretni vlak naletio je na osobni automobil na pružnom prijelazu uz jedno od naprometnijih raskrižja u Koprivnici, a u nesreći, zbog koje je zatvorena pruga prema Mađarskoj, ozlijeđena je jedna osoba, doznaje se u Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj. Vlak je naletio na automobil na pružnom prijelazu na kojemu se već dogodilo više nesreća. Prijelaz je označen zvučnim i svjetlosnim signalima te prometnim znakovima upozorenja, no nema pružnog branika. Uzrok i okolnosti nesreće za sada nisu poznati. Očevid je u tijeku, a pruga od Koprivnice do državne granice s Mađarskom, odnosno graničnog prijelaza Botovo je zatvorena.

SPLIT/ŠIBENIK - Zbog nedopuštenog glisiranja u akvatoriju Visa, pomorska policija je prekršajno prijavila državljanina Švicarske (45), doznaje se danas u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj. Švicarac je sinoć oko 19 sati, glisirao u viškom akvatoriju samo 50-tak metara od obale, te je tako ugrožavao život kupača. Njega je u prekršaju zatekla posada službenog policijskog plovila, te mu zbog nedopuštenog glisiranja uručila prekršajni nalog. Policijska uprava šibensko-kninska izvijestila je pak da su na području akvatorija ove Policijske uprave u sklopu preventivne akcije nedozvoljenog glisiranja, jučer od 9 do 18 sati djelatnici pomorske policije kod mjesta Tisno u nedopuštenom glisiranju zatekli dva njemačka i jednog poljskog državljanina, a kod Murtera u prekršaju je zatečen češki državljanin. Sukladno odredbama Pomorskog zakonika izdani su im prekršajni nalozi. Uz četiri plovila Postaje pomorske policije, kao pomoć iz zraka je korišten i policijski helikopter, koji je upozoravao vozače glisera da ne glisiraju unutar 300 metara od obale.

ZADAR - Na parkiralištu u zadarskoj uvali Foši jutros oko 5,30 sati pronađena je 25-godišnja državljanka Velike Britanije s teškim ozljedama za koje se sumnja da su nastale uslijed pada s bedema iz Parka kraljice Jelene, izvijestila je zadarska policija. Ozlijeđena 25-godišnja djevojka, koja s društvom ljetuje u Zadru, smještena je u zadarsku bolnicu. Policija sumnja na pad s bedema koji na najvišim dijelovima ima više od 15 metara visine. Policija nastavlja istragu.

BJELOVAR - Pedesetgodišnji muškarac s područja Bjelovara poginuo je od strujnog udara prilikom neovlaštenog ulaska u trafostanicu, u šumi između Maglenče i Kašljavca, na bjelovarskom području, priopćeno je jutros iz Policijske uprave bjelovarsko-bologorske. Kako se navodi, 50-godišnji muškarac smrtno je stradao od strujnog udara u blizini Mjerne stanice 2 - pogona Šandrovac, u vlasništvu Ine d.d., jučer oko 15,35 sati, kada je neovlašteno ušao u trafostanicu snage 10 kw. Tijelo preminulog prevezeno je na Odjel patologije Opće bolnice Bjelovar gdje će se danas obaviti obdukcija.

ZAGREB - Britanska pop zvijezda Sting održat će večeras u zagrebačkoj Areni koncert u sklopu turneje "Back To Bass" kojom proslavlja 25 godina glazbene karijere. Sting je tijekom solo karijere eksperimentirao s klasičnom glazbom, imao je i period upoznavanja s renesansnom glazbom i srednjovjekovnim instrumentima, ali ove godine vraća se svojim rockerskim korijenima pa će publika večeras u pravom, izvornom obliku moći poslušati neke od vječnih hitova poput "Roxanne", "Message in a Bottle", "De Do Do Do, De Da Da Da", "Every Little Thing She Does Is Magic" ili "Every Breath You Take". Od 1985. Sting je objavio 13 samostalnih albuma. Kako bi obilježio 25 godina svoje solo karijere, nedavno je objavio kolekciju The Best of 25 Years, dvostruko izdanje svojih najvećih hitova. Kao jedan od najposebnijih i najpopularnijih izvođača, prodao je oko 100 milijuna albuma od svoje karijere s The Police pa sve do solo karijere, osvojio 10 Grammyja, Golden Globe nagradu, Emmy i tri nominacije za najprestižniju nagradu Oscar. Sting je u Hrvatskoj nastupao već četiri puta – imao je dva rasprodana koncerta u pulskoj Areni 1997 . i 2000., jednom je održao koncert u Lisinskom, a zadnji put je svirao 2010. u punoj Areni Zagreb kada je izveo svoje najveće hitove u novom, klasičnom ruhu.

SPLIT - Splitski vokalni sastav Cantores Maruli (Pjevači Marulovi), koji njeguje sakralnu glazbu, svojim će uratkom "Priča o Marku Maruliću" sudjelovati na ovogodišnjem Bitola festu i Ohridskom ljetu kulture, te će 29. lipnja nastupiti u Muzeju u Bitoli, a 30. lipnja u katoličkoj crkvi u u Ohridu, najavio je danas ovaj vokalni sastav. Cantores Maruli gostuje u Makedoniji na poziv Makedonskog znanstvenog društva iz Bitole i i Akademskog zbora, a pokrovitelj ta dva konceta je Grad Split. Nosač zvuka "Priča o Marku Maruliću" vokalni sastav Cantores Maruli predstavio je na ovogodišnjim Danima kršćanske kulture u Splitu te je za njega primio nagradu Umjetnik naroda moga. Multimedijalni projekt "Priča o Marku Maruliću" predstavlja novost u prezentaciji hrvatskog kulturnog naslijeđa, pošto se putem odabranih stihova i glazbe iz Marulićevog doba prati njegov život i povijesni događaji u tadašnjoj Europi, kojoj Hrvatska daje značajan doprinos. U tom se uratku interakcijom govora, pjevane riječi i instrumentalnog zvuka prati život i djelo "oca hrvatske književnosti" Marka Marulića (1450.-1524).

ZAGREB - Zagrebačko kulturno ljeto - ZgKul koje će obuhvatiti više od dvadeset različitih kulturnih zbivanja tijekom gotovo dva mjeseca, otvara se večeras u Ljetnom kinu Tuškanac. Zagrebačko kulturno ljeto od ove godine obuhvaća ukupnu ponudu svih ljetnih kulturnih manifestacija i događanja, a objedinjujući sve "pod jednu kapu" organizatori su željeli pokazati da Zagreb ima mnoštvo sadržaja, rekao je v.d. ravnatelj Koncertne direkcije Zagreb Josip Nalis. Program ZgKul obuhvatit će brojne predstave, koncerte, izložbe i projekcije filmova, a večerašnje otvaranje u novoobnovljenom Ljetnom kinu Tuškanac bit će posvećeno filmu i mjuziklu "Tko pjeva zlo ne misli". Otvorenju prethodi projekt Art Viva Likum u Dežmanovom prolazu, koji će biti nastanjen slikarima, uz slučajne prolaznike kao modele. Program ZgKula nastavlja se sutra, 28. lipnja, Operom pod zvijezdama koja je ove godine posvećena hrvatskoj opernoj umjetnici Ruži Pospiš-Baldani, a u petak u Galeriji Klovićevi dvori počinju Večeri na Griču komornom operom Gaetana Donizettija "Il Campanello" u režiji Snježane Banović i pod ravnanjem maestra Vladimira Kranjčevića. Ljubitelji filmova fantastike, horora i "otkačenih i drukčijih filmova" od 29. lipnja do 6. srpnja na pozornici Ljetnog kina Tuškanac moći će uživati u Fantastic Zagreb Film Festivalu, koji je prošle godine imao svoje "nulto" izdanje. Za ovu godinu organizatori najavljuju više od 30 filmskih naslova u šest programa i sekcija. Poseban dio programa Zagrebačkog kulturnog ljeta bit će posvećen Miroslavu Krleži, a riječ je o multimedijskim događanjima na Krležinom Gvozdu, odnosno o spoju govora, filma, glazbe i likovnih događanja. Klupska kazališno-glazbena scena Amadeo i ove je godine pripremila bogat program koji će trajati od 7. do 28. srpnja te od 21. kolovoza do 5. rujna. Zagrebačko kulturno ljeto obuhvatit će i 46. smotru folklora, a uključit će se i zagrebačka dječja kazališta Žar ptica, Trešnja i Zagrebačko kazalište lutaka koji su pripremili program za najmlađi uzrast.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙