FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 26. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 15,30 sati

KARLOVAC - Na Odjelu patologije karlovačke Opće bolnice identificirano je šest od ukupno osam čeških turista poginulih u prometnoj nesreći češkog autobusa u subotu na autocesti A1 kod Sv. Roka, a za dvije žrtve još traje propisana procedura identifikacije, izjavio je Hini ravnatelj bolnice Nedjeljko Strikić. Najmlađa poginula putnica rođena je 2006. godine, dvojica muškaraca 1949. i 1955. godine, a pet poginulih žena je u dobi između 60 i 70 godina. Karlovačka županijska državna odvjetnica Gordana Križanić kaže da se obdukcija radi kako bi se poslije tijekom mogućeg suđenja mogla utvrditi uzročno-posljedična veza ozljeda zadobivenih u prometnoj nesreći s uzrokom smrti. Ističe i da se rade dva vještačenja nesreće - prometno i ono o tehničkoj ispravnosti češkog autobusa u trenutku nesreće. Autobus je u Karlovcu i tek će biti podvrgnut vještačenju, a za sada nije poznato zbog čega se tijekom vožnje destabilizirao - je li zbog tehničkih raloga ili zbog ljudskog faktora, kazala je Križanić. Naglasila je da će javnost o nalazu biti obaviještena čim to bude moguće. U gospićkoj bolnici gdje je u jednom trenutku tijekom subotnjeg jutra bilo prihvaćeno 43-oje pacijenata iz prevrnutog autobusa, danas su na liječenju još tri pacijentice. Ravnateljica bolnice Marija Vrkljan Ilijevski kaže da je najteže ozlijeđena pacijentica i dalje na Odjelu intenzivnog liječenja jer je potrebno daljnje promatranje, ali je pri svijesti te bi i ona, najvjerojatnije krajem tjedna, mogla otići u domovinu na daljnje liječenje. Ni preostale dvije pacijentice još nisu potpuno spremne za transport, tako da dr. Ilijevski smatra kako će sve tri vjerojatno biti otpuštene u petak.

ZAGREB - Predstojnik Vladina Ureda za suzbijanje zlouporaba droga Dubravko Klarić istaknuo je kako je borba protiv zlouporaba droga u Hrvatskoj u skladu s europskim trendovima te da je uspostavljen uspješan sustav prevencije i borbe protiv zlouoporaba droga. Na konferenciji za novinare u povodu Međunarodnog dana borbe protiv zlouporaba droga i nezakonitog prometa drogama, Klarić je izvijestio da je godišnja šteta od raznih zlouporaba droga u u Hrvatskoj od 1,5 do dvije milijarde kuna. Rat protiv droge nećemo tako brzo dobiti, no možemo dobiti neke bitke. Prema podatcima Vladina Ureda oko 40 do 60 tisuća ljudi u Hrvatskoj imalo je ili ima neke kontakte s raznim drogama, kazao je Klarić. Upozorio je na pojavu novih tzv. dizajnerskih droga koje su sve prisutnije u Europi i kod nas, a koje se proizvode od raznih kemijskih supstanci, od kojih su neke dopuštene. Oko 20 raznih supstanci čeka stavljanje na listu zabranjenih. Te nove droge su sve pristunije i jeftinije, upozorio je Klarić. Marina Kuzman iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo također je naglasila da je naš sustav prevencije stabilan i dobar, dodavši da je također zabilježeno malo popratnih bolesti koje se mogu pojaviti uz konzumaciju droga poput hepatitisa B i C te HIV-a. Iznijela je podatak da je do 2011. godine 7665 osoba u Hrvatskoj ukupno liječeno od raznih oblika ovisnosti o drogama, a od toga lani po prvi puta 1153 osobe. Najčešće droge u Hrvatskoj su marihuana i heroin, kazala je Kuzman. Naglasila je važnost obiteljskog nadzora na mlađim osobama, dodavši kako mnoge obitelji godinama nisu primjetile da im djeca imaju problema s drogama. Zoran Babić iz Odjela za droge MUP-a rekao je da je lani zabilježena 'velika nestašica heroina na ilegalnom tržištu' te da je ove godine heroin ponovo prisutan na narko tržištu. To potvrđuju i zapljene droga, dodao je Babić, izvijestivši da je lani za prvih pet mjeseci zapljenjeno samo kilogram, a ove godine u istom razdoblju više od pet kilograma heroina. Najčeće su zapljene marihuane i to oko 90 posto u ukupnim zapljenama droge.

ZAGREB - Rezultati istraživanja Programme for International Student Assessment (PISA) 2006. i 2009., Programa za međunarodnu procjenu učenika, predstavljeni su u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), nakon čega je održana rasprava znanstvenika koji se bave obrazovanjem, ravnatelja škola te nastavnika koji u svakodnevnoj praksi primjenjuju PISA konceptualni pristup. Raspravu je otvorila pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Ankica Nježić izrazivši nadu da će prezentacija rezultata biti dobra podloga za izradu Strategije odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj te poboljšati načine učenja i poučavanja te odrediti ishode učenja. Nacionalna projektna menadžerica projekta PISA za Hrvatsku Michelle Braš Roth u prezentaciji pod naslovom "Što su druge zemlje napravile temeljem rezultata PISA-e, a mi nismo" istaknula je da su hrvatski učenici na OECD-ovu testiranju jezičnih, prirodoslovnih i matematičkih kompetencija do sada postizali ispodprosječne rezultate, no o uzrocima se nikada nije otvoreno raspravljalo u javnosti. Podsjetila je da je PISA istraživanje dosad najobuhvatnija međunarodna procjena znanja i vještina petnaestogodišnjih učenika u zemljama članicama Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) i partnerskim zemljama, a zajednički su ga osmislile zemlje članice OECD-a, a provodi ga međunarodni Konzorcij institucija koji predvodi Australsko vijeće za istraživanja u obrazovanju (ACER). Kao osnovne ciljeve PISA istraživanja istaknula je usmjerenost na politiku obrazovanja, inovativni koncept "pismenosti", važnost cjeloživotnog učenja, redovito praćenje kroz trogodišnje vremenske cikluse, što zemljama omogućava praćenje napretka u postizanju ključnih obrazovnih ciljeva te velika geografska pokrivenost (30 zemalja članica OECD-a i 27 zemalja partnerica koje su do sada sudjelovale u PISA istraživanjima čine gotovo 90 posto svjetskog gospodarstva).

ZAGREB - Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić proglasio je elementarnu nepogodu za područje Općine Krašić nastalu jučer zbog olujnog nevremena praćenog tučom koje je prouzročilo štetu na poljoprivrednim kulturama i to kukuruzu, pšenici, ječmu i povrću. Gradsko i Županijsko povjerenstvo procijenit će štete i u zakonskom roku dostaviti izvještaj Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, priopćeno je danas iz Zagrebačke županije.

ZAGREB - Rudnik Sveta Barbara u Rudama najnovija je turistička atrakcija samoborskog kraja, a posjetitelji će ga moći razgledati od četvrtka, 28. lipnja, kada je Dan otvorenih vrata, priopćila je danas Turistička zajednica grada Samobora. "Ovo je jedan od prvih pokušaja zaštite i očuvanja tehničke rudarsko – geološke baštine (rudničkih prostorija) u Hrvatskoj i ostvarenje ideje o otvaranju rudarskog muzeja", ističe se u pozivu Turističke zajednice i navodi da je u rudniku obnovljeno 350 metara hodnika rudnika starih nekoliko stoljeća te rovovi Kokel i Sveto Trojstvo. Obnova je trajala 10 godina, a sredstva su osigurali Europska unija, Zagrebačka županija i Grad Samobor. Rudarenje na području Ruda ima višestoljetnu tradiciju, a najstariji zapisi govore da se već 1210. godine tamo vadila bakrena ruda, a 1850. godine je započela proizvodnja željezne rude (siderita). Radi nerentabilnosti rudnik je zatvoren 1959. Dan otvorenih vrata Rudnika sveta Barbara bit će u četvrtak, 28. lipnja, s početkom u 11 sati. Posjetitelji će u Osnovnoj školi Rude moći razgledati zbirku od 150 različitih uzoraka minerala, stijena i fosila, a potom slijedi odlazak uređenom rudarsko–botaničkom poučnom stazom od centra Ruda do rudnika Sv. Barbara. Samo svečano otvorenje rudnika bit će u petak, 29. lipnja u 19 sati, a to je ujedno i početak 27. dana Rudarske greblice, koja se održava do 1. srpnja.

VUKOVAR - Projekt "Kinom po korupciji", koji u hrvatskim gradovima provodi Transparency International Hrvatska (TIH), predstavljen je danas i u Vukovaru. U sklopu projekta, za 28. lipnja u 20 sati najavljena je u Ružičkinoj kući besplatna projekcija filma "Misija London", koji prikazuje kako izgleda korupcija u diplomatskim krugovima na bugarski način. Film je prošle godine osvojio "Nepotkupljivu nagradu" na Motovunskome filmskom festivalu. Govoreći o projektu "Kinom po korupciji", član Upravnog odbora TIH-a Antun Zorislav Petrović rekao je kako je on dio programa "Kulturom po korupciji" koji je TIH pokrenuo 2010. godine. U tome su programu dosad bili i projekti "Kazalištem po korupciji" i "Knjigom po korupciji". "Željeli smo kroz ovaj veliki program promovirati načine ponašanja koje smatramo prihvatljivima i ismijavati one koje smatramo neprihvatljivima kad je riječ o javnim resursima", objasnio je Antun Zorislav Petrović.

ZAGREB - Posade Eskadrila transportnih helikoptera 91. i 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) hitnim medicinskim letovima helikopterima MI-8 MTV i MI-171, tijekom produženog blagdanskog vikenda, prevezle su ukupno sedamnaest pacijenata, priopćeno je danas iz Ministarstva obrane RH.Tako su u noći sa četvrtka, 21. lipnja na petak, 22. lipnja s otoka Raba u KBC Rijeka prevezena tri pacijenta, dok je s otoka Hvara u KBC Split prevezen jedan pacijent. Tijekom petka i u subotu također su s otoka Hvara u KBC Split prevezena četiri pacijenta.Helikopteri HRZ-a i PZO-a također prevezli su u subotu i tri teško ozlijeđena pacijenta iz Gospića u KB Dubravu, a koji su stradali u tragičnoj nesreći češkog autobusa na autocesti A1. Nakon što su u nedjelju tijekom dana jednog pacijenta prevezli s Hvara u KBC Split, u večernjim satima s Raba u KBC Rijeka prevezen je jedan pacijent, te još jedan pacijent s Hvara u KBC Split.U ponedjeljak iz Hvara u KBC Split prevezen je jedan pacijent, a s otoka Raba u KBC Rijeka prevezena su još dva pacijenta.

SLAVONSKI BROD - Policija je u okolici Slavonskog Šamca otkrila dva nasada marihuane s ukupno stotinjak stabljika koje su zasadila dvojica mladića od 19 i 22 godine s područja Babine Grede i Slavonskog Šamca. U policiji kažu da su mladići marihuanu zasadili tijekom travnja. Mlađi uzgajivač zatečen je jučer u nasadu, a potom je otkriven i drugi osumnjičenik. Na prvoj lokaciji zasadili su 62 stabljike visine od 33 do 117 centimetara, a na drugoj lokaciji 41 stabljiku visine 17 do 47 centimetara. U policiji kažu da je vrijednost zapljenjenih biljaka oko 100.000 kuna. Mladići, kojima prijeti kazna zatvora od tri do 12 godina, do sada nisu bili evidentirani zbog zlouporabe droga.

ZAGREB - Hrvatsko pulmološko društvo Hrvatskoga liječničkog zbora potaknuto inicijativom Europskog respiratornog društva i Europske zaklade za pluća uključit će se sutra u obilježavanje Svjetskog dana spirometrije, što se održava diljem svijeta te upozorava da su plućne bolesti vodeći uzrok smrti u svijetu, a brojke su i dalje u porastu. Tako će ovo društvo u Zagrebu obilježiti Svjetski dan spirometrije testiranjem plućne funkcije (spirometrijom) na koje zainteresirani mogu doći sutra od 10 do 14 sati na Trgu kralja Tomislava, preko puta ulaza u Glavni željeznički kolodvor, priopćeno je danas iz Hrvatskog pulmološkog društva. Sprometrija je jednostavan test za otkrivanje starosti (i zdravlja) pluća te nekih plućnih bolesti u ranoj fazi (astma i KOPB). Ispitivanje plućne funkcije je jednostavno, bezbolno i ne traje niti 10 minuta, poručuju iz Hrvatskog pulmološkog društva.

RIJEKA - Komedija Carla Goldonija "Gostioničarka Mirandolina" nastala u koprodukciji riječkoga HNK Ivana pl. Zajca i festivala Grad teatar Budva, premijerno će se izvesti 27. lipnja u sklopu Riječkih ljetnih noći, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare. Predstavu je režirao beogradski redatelj Jug Radivojević, a glume gosti iz Narodnog pozorišta u Beogradu Marija Vicković i Igor Đorđević te riječki glumci Dražen Mikulić, Damir Orlić, Jasmin Mekić, Tanja Smoje, Anastazija Balaž Lečić i Alen Liverić. "Gostioničarka Mirandolina" prvi put je izvedena 16. lipnja na festivalu u Budvi, a u Rijeci će biti izvedena u središtu grada ispred konobe "La grotta" u Ulici Šime Ljubića. Redatelj Jug Radivojević ovom je prigodom kazao da je, unatoč budvanskoj izvedbi, ovo prava premijera jer je predstava zamišljena za izvedbu ispred "La grotte". Predstava ima jasnu strukturu i karakterizira je odlična glumačka postava, ocijenio je Radivojević.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙