FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjed stanara splitske četvrti Mertojak zbog presušenog potoka

Autor: zjur
SPLIT, 24. lipnja 2012. (Hina) - Zbog ekocida u svojoj četvrti stanari gradskog kotara Mertojak u Splitu danas su točno u podne u parku pred potokom održali mirni prosvjed pod nazivom "Vratite vodu u gradskom potoku Radoševac" koji je presušio.

Za suhi potok krive gradske vlasti, ali i državne ustanove koje su proteklih pola godine obavještavali što se događa s gradskim potokom, no nitko nije reagirao zbog čega su sastavili peticiju koju je od srijede do danas potpisalo više od tisuću građana.

"Želimo da nam netko iz grada objasni zašto je presušio simbol našeg kvarta, ovaj prirodni potok koji je postojao prije nego je sagrađeno naselje. Čak je i park sagrađen zbog potoka, a grad Split je naknadno uložio novac i potok popločao. Riječ je o prirodnom starom splitskom potoku koji protječe cijelom dužinom zelenog parka i završava ulijevanjem u more. Naša je jedina namjera da se voda vrati u potok i zato smo danas tu", kazao je Kristijan Mihaljević, predsjednik gradskog kotara Mertojak.

Građani sumnjaju da je do presušenja potoka došlo zbog gradnje okolnih stambenih i poslovnih zgrada tijekom čega je presječena žila potoka zbog čega je Radoševac po prvi put od kada postoji ostao bez vode. Sada je, dodaju stanari Mertojaka, biljni i životinjski svijet potpuno ugrožen, a prazno korito je mogući izvor zaraze, te predstavlja i opasnost za djecu koja se u njemu igraju.

Mihaljević je izrazio sumnju u to da su javne ustanove, Hrvatske vode, Vodovod i kanalizacija, te službe grada Splita, u ovom slučaju pogodovale krupnom kapitalu, a na štetu prirodnih resursa.

"Ono u što smo sigurni je da te službe na naše dopise nisu na vrijeme reagirale. Sada ih ponovno zovemo da se u što kraćem roku uhvate posla i stručnim djelovanjem na terenu otkriju razloge i nađu adekvatna rješenja da bi se nakon učinjene štete vratila voda u potok. Ukoliko grad nešto ne napravi spremni smo na tužbu", zaključio je Mihaljević.

Peticiju za spas potoka Radoševac građani Splita će potpisivati iduća dva tjedna.

(Hina) xzjur yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙