FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoreni Dani Frankopana u Crikvenici

Autor: nles
ZAGREB, 22. lipnja 2012. (Hina) - U Crikvenici je večeras otvorena manifestacija Dani Frankopana koja se održava povodom 600. godišnjice početka gradnje samostana u Crikvenici.

Knez Nikola IV. Frankopan je 1412. godine naložio gradnju samostana uz zapuštenu crkvicu Uznesenja Blažene Djevice Marije u današnjoj Crikvenici te ga poklonio redovnicima pavlinima. Ovaj samostan smatra se povijesnom jezgrom razvoja Crikvenice.

Dani Frankopana odvijaju se danas i sutra ispred hotela "Kaštel", lokacije odakle se počela širiti Crikvenica. Namjera organizatora, Turističke zajednice grada Crikvenice, uvesti je posjetitelje u svijet Frankopana i pokazati im odlike srednjeg vijeka. Tako se na srednjevjekovnom sajmu predstavljaju stari zanati, nekadašnji načini trgovanja, kovnica nova i druge zanimljivosti.

Tijekom dva dana priređivat će se turniri vitezova, nastupi srednjevjekovnih zabavljača, održavat će se radionice streličarstva i mačevanja, minijature, vitraja i srednjevjekovne kuhinje. I gastronomska ponuda će biti prilagođena prilici pa će se Crikveničani i njihovi gosti moći upoznati s nekadašnjim okusima jela i pića. Ovom prigodom će se predstaviti novi suvenir crikveničkog kraja - Pavlinska torta, čiji su satojci med od kadulje, suhe smokve i orasi.

Oba dana odigrat će se "Legenda o lijepoj kneginji", povijesni igrokaz s borbama vitezova, opsadom grad i ispaljivanjem vatrenih kugli iz katapulta.

Sudionici manifestacije su udruge kojima je cilj očuvanje povijesnih vrijednosti kao što su Krčki vitezovi, Vitezovi Zelingradski, Red čuvara grada Zagreba, Bratstvo svetog Mihovila, Koprivnički mušketiri i haramije, Kliški uskoci i Senjski uskoci.

(Hina) xdsil yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙