FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija zatvorila dvojicu koja su Kini odavala nuklearne tajne

Autor: vmrs
MOSKVA, 20. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Rusija je osudila dvojicu sveučilišnih profesora koji su Kini odavali tajne podatke o novoj generaciji nuklearnog raketnog sustava: nijedan nije dobio manje od 12 godina zatvora, objavili su u srijedu lokalni mediji.

Ruski istražitelji kažu da su dvojica profesora, zaposlena na sveučilištu u Sankt Peterburgu putovala 2009. u Kinu "i ondje su tajne informacije za novac predali predstavnicima kineske vojne obavještajne službe", prenijela je državna novinska agencija RIA Novosti.

Navodno su odali podatke o specifikacijama ruskih podmorničkih balističkih projektila Bulava. Bulava će, nakon niza problematičnih testiranja postati okosnica ruskoga nuklearnog arsenala.

Kineski obavještajci tražili su i podatke o drugim nuklearnim raketnim sustavima poput sustava Topol-M i Iskander, objavila je agencija Interfax.

Ti profesori, Jevgenij Afanasjev i Svjatoslav Bobišev, uhićeni su 2010. Oni tvrde da nisu krivi, ali ruski sud nije im povjerovao.

"Sud je osudio Afanasjeva na zatvor od 12 godina i šest mjeseci, a Bobiševa na kaznu od 12 godina zatvora", rekao je predsjednik sudskoga vijeća.

(Hina) xvm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙