FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: 10 godina zatvora zbog nesreće i vožnje u krivom smjeru

Autor: lfia
LJUBLJANA, 20. lipnja 2012.(Hina) - Sud u Celju kaznio je u srijedu na 10 godina zatvora, dvije godine manje od maksimalne kazne, vozača koji je vožnjom u krivom smjeru pod utjecajem alkohola izazvao prometnu nesreću u kojoj su poginule tri osobe, a više ih je ranjeno.

Uz to, na pet godina oduzeta mu je vozačka dozvola.

Danas 49-godišnji Branko Maček je u svibnju 2009. godine ušao je na pogrešnu stranu autoceste Maribor-Ljubljana te izazvao tešku prometnu nesreću u kojoj je sam bio lakše ranjen. Njegov automobil Renault Espace sudario se, nakon vožnje u pogrešnom smjeru kod Celja, u 5 sati ujutro s Citroen Xsiarom u kojoj su poginuli vozač i dvije mlade suputnice, dok je treća suputnica teško ranjena. Svi su bili studenti koji su se s aerodroma vraćali kući nakon završenog apsolventskog putovanja u inozemstvu. Vozač koji je izazvao sudar bio je, pokazalo je testiranje krvi, visoko alkoholiziran.

Slovenska prometna policija i državna tvrtka za upravljanje autocestama DARS godišnje zabilježe u prosjeku nešto više od sto slučajeva vozača koji na autocesti voze u pogrešnom smjeru. Skoro svaki deseti takav slučaj završava prometnom nesrećom sa smrtnim posljedicama. Stručnjaci ocjenjuju da su takve pogreške u vožnji povezane sa slabijom psihofizičkom kondicijom nekih vozača, a najčešće i s alkoholom ili korištenjem droga.

Nakon nesreće prije tri godine kod Celja prometna signalizacija koja upozorava na pogrešan smjer vožnje na slovenskim je autocestama znatno popravljena, a kazna za vožnju u pogrešnom smjeru od sredine prošle godine zakonski je povećana s 300 na 1200 eura.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙