FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija i Kina svjesne opasnosti od građanskog rata u Siriji

Autor: bnov
LOS CABOS, 20. lipnja 2012. (Hina/AFP) - Rusija i Kina svjesne su opasnosti od mogućeg građanskog rata u Siriji, ali još se ne pridržavaju međunarodnog plana za svrgavanje predsjednika Bašara al-Asada, izjavio je u utorak američki predsjednik Barack Obama.

"Neću tvrditi u ovom trenutku da su SAD i ostatak međunarodne zajednice usklađeni s Rusijom i Kinom, ali mislim da one uviđaju veliku opasnost od građanskog rata" u toj zemlji, kazao je Obama na konferenciji za novinare po završetku summita u Los Cabosu.

Američki predsjednik naglasio je kako je ruskom i kineskom kolegi Vladimiru Putinu i Huu Jintaou rekao kad ih je susreo u Los Cabosu u okviru summita G20 da Asad ne može ostati na vlasti, jer je njegov režim optužen za pokolj velikog broja civila.

Priznao je da povijesne veze Rusije i Damaska te nesklonost Kine da se miješa u unutarnje poslove drugih zemalja koče rješavanje sirijske krize. No, "ne vjerujem da pristaju na pokolj", dodao je on.

"Priznaju da je sadašnja situacija ozbiljna te da ne služi njihovih interesima", zaključio je Obama.

Ruski predsjednik Putin na konferenciji za novinare rekao je da o tome tko vlada u nekoj zemlji ne smiju odlučivati stranci.

"Mi smatramo da nitko nema pravo odlučivati o tome tko treba biti na vlasti u nekoj stranoj zemlji", rekao je Putin.

"Nije važna promjena režima, nego to da se nakon promjene režima, koja mora biti sukladna ustavu, prekine nasilje i da u zemlji zavlada mir", dodao je.

"Ne (smije se dogoditi) kao u nekim zemljama sjeverne Afrike gdje se nasilje nastavlja iako je režim promijenjen", naglasio je, neizravno govoreći o Libiji, u kojoj je režim pukovnika Moamera Gadafija srušen uz pomoć Zapada.

(Hina) xbnš/xdam ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙