FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šušteršič: novi pregovori s Grčkom nisu vjerojatni

Autor: lfia
LJUBLJANA, 15. lipnja 2012.(Hina) - Slovenski ministar za financije Janez Šušteršič izjavio je u petak da će aktivnosti u eurozoni u slučaju "slabog scenarija" na nedjeljnim ponovljenim parlamentarnim izborima u Grčkoj početkom idućeg tjedna biti nastojanje da se spriječi panika koju bi to moglo izazvati na financijskom tržištu, nakon čega bi uslijedili razgovori s Grčkom da ona ostane pri ispunjavanju obveza koje je preuzela kako bi dobila potporu svojim mjerama štednje.

U slučaju da na izborima pobijedi stranka koja podržava mjere štednje i ostanak Grčke u eurozoni, raspoloženje europskih ministara financija koji se sastaju u četvrtak bilo bi mnogo povoljnije, ali je malo mogućnosti da Grčka u tom slučaju ponovo pregovara o uvjetima i osigura bolje, ocijenio je Šušteršič u razgovoru za emisiju "Odmevi" Slovenske televizije u petak kasno na večer.

Tome bi se posebno usprotivio privatni sektor koji je u pregovorima o grčkom dugu već dao velike koncesije, pa je novo popuštanje Grčkoj vrlo malo vjerojatno "čak i kad bi za to postojala politička volja", ocijenio je slovenski ministar financija.

Šušteršič je uz to rekao da Slovenija u vezi s rezultatima izbora u Grčkoj ne priprema posebne mjere jer su njena poduzeća i banke prema toj zemlji minimalno eksponirane.

Šušteršič je rekao da vjeruje da Slovenija može izbjeći scenarij po kojemu je Španjolska nedavno zbog stanja u bankama bila prisiljena zatražiti pomoć fonda za stabilnost eura. Odluka parlamenta koji je u petak vladi dao ovlasti da vodi pregovore o dokapitalizaciji banaka u državnom vlasništvu i omogući njihovu privremenu dokapitalizaciju hibridnim instrumentima dat će Sloveniji "šest mjeseci" vremena da se one dokapitaliziraju svježim kapitalom, naveo je Šušteršič, dodavši da će se postotak države u vlasničkoj strukturi Nove Ljubljanske banke postupno smanjivati na 25 posto plus jedna dionica, no da će belgijska skupina KBC koja je trenutno 25-postotni suvlasnik banke i dalje ostati s vlasništvom koje neće prijeći 50 posto.

Parlament je u petak nakon maratonske rasprave podržao vladine mjere za regulaciju stanja u državnim bankama pred skupštine njenih dioničara kroz dva tjedna, ali uz velike kritike oporbenih stranaka lijevog centra da vlada prepuštanjem najveće sistemske banke želi netransparentno i "ispod stola" prodati ispod cijene ne samo banke nego i na njih vezanu imovinu poduzeća koja su još u vlasništvu države, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na 11 milijardi eura.

(Hina) xfl ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙