FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za petak, 15. lipnja

Autor: slek
ZAGREB, 15. lipnja 2012. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za petak, 15. lipnja.

BERLIN - Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić boravit će u službenom posjetu Njemačkoj i sastati se u Berlinu s njemačkim ministrom vanjskih poslova Guidom Westerwelleom. Predviđeni su i razgovori s Gabriele Molitor, zamjenicom predsjednika Odbora Bundestaga za pitanja EU i članovima Odbora, Christophom Heusgenom, savjetnikom kancelarke za vanjsku politiku i Nicolausom Meyer-Landrutom, savjetnikom kancelarke za europske poslove. Ministrica Pusić sudjelovat će i na panel diskusiji na temu "Republika Hrvatska pred članstvom u Europskoj uniji - signal za cijelu regiju?" u organizaciji Zaklade Friedrich Neumann.

ZAGREB - Ministar obrane Ante Kotromanović primit će izaslanstvo kosovskih sigurnosnih snaga predvođeno ministrom Agimom Čekuom. Tom prigodom ministri Kotromanović i Čeku potpisat će Memorandum o razumijevanju između Ministarstva obrane RH i Ministarstva kosovskih sigurnosnih snaga (izjave za medije u 12,00 sati, MORH, Sarajevska cesta 7, objekt br. 15).

ZAGREB - Institut za međunarodne odnose i Zaklada Hans Seidel organiziraju međunarodnu konferenciju "Kosolidacija u jugoistočnoj Europi - utjecaj vanjskih i unutarnjih faktora" na kojoj će biti predstavljena istoimena knjiga Sandra Knezovića, istraživača na Institutu za međunarodne odnose (10 sati, Novinarski dom, Perkovčeva 2).

SARAJEVO - Pred raspravnim vijećem Suda BiH kojim predsjedava sudac Branko Perić počet će suđenje Mevlidu Jašareviću optuženom za teroristički napad na američko veleposlanstvo u Sarajevu u listopadu 2011. Uz Jašarevića na optuženičkoj će se klupi naći i Emrah Fojnica te Munib Ahmetspahić koje se tereti da su pomagali u organiziranju i izvršenju napada. U napadu 28. listopada prošle godine Jašarević je na zgradu veleposlanstva SAD-a ispalio više od stotinu metaka, pri čemu je ranio policajca na osiguranju. U optužnici se navodi kako su on i njegovi pomagači tim činom kanili prisiliti SAD i Njemačku da povuku svoje postrojbe iz Afganistana.

SARAJEVO - Sud BiH izreći će prvostupanjske presude četvorici bivših pripadnika vojske bosanskih Srba optuženih za sudjelovanje u genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici u srpnju 1995. Optužnica tereti bivše pripadnike 10. diverzantskog odreda glavnog stožera VRS Franca Kosa, Stanka Kojića, Vlastimira Golijana i Zorana Goronju za genocid. Prema optužnici, oni su sudjelovali u strijeljanju više od 800 muškaraca i dječaka Bošnjaka iz zaštićene UN zone Srebrenica koji su bili zatočeni na farmi u selu Branjevo.

ISTANBUL - Koordinacijski sastanak svih sirijskih oporbenih skupina.

Dežurni:

Noć: Alen Kozina

Prijepodne: Ivo Lovrić

Poslijepodne: Slavoljub Leko

Navečer: Srđan Baković

Telefon: 00385 1 4808645

Telefax. 00385 1 4808822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xbcav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙