FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HKIG predstavio Program iskorištenja slobodnog hidropotencijala

Autor: hsup
OPATIJA, 14. lipnja 2012. (Hina) - Program iskorištenja slobodnog hidropotencijala u Hrvatskoj, kojeg je izradila Hrvatska komora inženjera građevinarstva (HKIG) s ciljem ukazivanja na prirodne potencijale koji se mogu iskoristiti u pokretanju razvoja, predstavljen je danas u Opatiji na Danima ovlaštenih inženjera građevinarstva.

Kao prioriteti među značajnijim projektima, u programu se predlažu početak izgradnje HE Ombla, dovršenje projektne dokumentacije i ishođenje dozvola za početak izgradnje HE Kosinj i HE Senj II i nastavak izrade dokumentacije za HE Dubrovnik II.

Prema programu, izgradnja Hidroelektrane Ombla je moguća u razdoblju od pet godina, a ona bi, kako se navodi, osim proizvodnje električne energije, omogućila i upravljanje značajnim količinama vode za vodoopskrbu dubrovačke regije.

Predsjednik HKIG i jedan od autora programa Zvonimir Sever ocijenio je da je izgradnja hidroelektrana strateški interes. Hidroelektrana je 85 posto hrvatski proizvod, angažira prvenstveno nacionalne ekonomske potencijale, od ekspertize do materijala, opreme i radova, naveo je dodavši da se kod nas sada ne mogu proizvesti jedino turbine.

Istaknuo je važnost stvaranja pretpostavki za energetsku samodostatnost Hrvatske u proizvodnji električne energije dodavši da je povećanje cijena električne energije znatno uvjetovano velikim uvozom, što je, pak, posljedica izostanka investicija u vlastite kapacitete.

Realizacijom preostalih značajnih projekata, vrijednih 3,4 milijarde eura, ostvaruje se proizvodnja električne energije vrijedna oko 250 milijuna eura na godinu, tj. povećala bi se proizvodnja iz hidroelektrana za gotovo 100 posto, rekao je Sever dodavši da tome treba pribrojiti i dodatnu vrijednost vršne energije i drugo.

Istaknuo je da je predstavljeni program i potpora Vladi, s kojom su "zapuhali novi vjetrovi" u nastojanjima da pokrene investicije i gospodarstvo.

Član Upravnog odbora HKIG-a Andrino Petković kazao je da se uvijek postavlja i pitanje 'zelene energije', ali da ona nije alternativa, da solarne i druge izvore treba iskoristiti, ali da se potrebe ne mogu zadovoljiti disperziranim, malim izvorima.

Član komore i član Uprave HEP-a Rodoljub Lalić naveo je da se u programu razrađuje oko 60 projekata i moguće lokacije.

Rekao je da HEP, osim na izgradnji novih, radi i na obnovi postojećih objekata.

Na upit o konkretnim novim projektima, naveo je da je projekt HE Ombla najpripremljeniji projekt, koji "sutra može u gradnju". Drugi je projekt HE Dubrovnik II, slijede sustav HE Senj II - Kosinj, projekti na Savi i Dravi te pretvaranje nekoliko HE u vršne ili reverzibilne, rekao je. U dijelu obnove u realizaciji je obnova HE Zakučac, kreće obnova HE Dubrovnik te HE Senj I.

Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić naveo je da su u tom sektoru u tijeku investicije od milijardu kuna, a da će se sljedećih mjeseci pokrenuti investicije od još dvije milijarde kuna, čija se realizacija očekuje u ovoj i sljedećoj godini.

(Hina) xhsup yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙