FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: u travnju prikupljeno više mlijeka

Autor: tper
ZAGREB, 11. lipnja 2012. (Hina) - U Hrvatskoj je u travnju prikupljeno 54.026 tona kravljeg mlijeka, što je za 2,8 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Pritom je mlijeka za piće proizvedeno 14,7 posto manje nego u travnju lani, odnosno 24.353 tona.

Podaci DZS-a pokazuju da je u travnju u odnosu na isti mjesec prošle godine povećana i proizvodnja vrhnja te maslaca.

Vrhnja je proizvedeno 3,6 posto više, odnosno 2.197 tona, a maslaca 4,3 posto više, ili 366 tona.

Proizvodnja kravljeg sira u travnju je iznosila 2.389 tone, što je pad od 1,8 posto prema istom prošlogodišnjem mjesecu, dok je proizvodnja fermentiranih proizvoda smanjena za 8,6 posto, na 5.938 tona.

Statistički podaci o proizvodnji kravljeg mlijeka i mliječnih proizvoda pokazuju da je u travnju, u odnosu na prosjek u prošloj godini, ukupna količina prikupljenog kravljeg mlijeka bila veća za 3,5 posto, dok je mlijeka za piće proizvedeno 8,6 posto manje.

U travnju ove godine je u odnosu na lanjski prosjek proizvodnja maslaca smanjena za 5,9 posto, kravljeg sira za 3,8, a fermentiranih proizvoda za 11 posto.

DZS podatke o proizvodnji kravljeg mlijeka preuzima od Hrvatske poljoprivredne agencije - Središnjeg laboratorija za kontrolu mlijeka koji obavlja analizu otkupljenog mlijeka od industrijskih i registriranih malih mljekara u Hrvatskoj.

(Hina) xtp yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙