FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipat: Islamisti u većini i u skupštini za izradu ustava

Autor: vrad
KAIRO, 13. lipnja 2012. (Hina/AFP) - Islamisti koji kontroliraju egipatski parlament i senat imaju većinu i u skupštini zaduženoj za izradu novog ustava, izabranoj u utorak, izvijestili su egipatski mediji.

Po pisanju nekih medija, salafisti i Muslimanska braća imaju barem 60 posto članova u tome tijelu.

Usto, dvoje kandidata koji su ispali u prvom krugu predsjedničkih izbora 23. i 24. svibnja, Amr Musa i Selim Al-Ava, izabrani su u tu skupštinu, pokazuje popis imena članova objavljen u srijedu.

Amr Musa, bivši ministar vanjskih poslova u vrijeme Hosnija Mubaraka, poslije i predsjednik Arapske lige te Selim Al-Ava, islamistički filozof, na tom su popisu sa sto imena, među kojima je i oporbeni čelnik Ajman Nur.

Zbog nepostojanja temeljnog zakona - ustav iz Mubarakova vremena je poništen - ovlasti idućeg predsjednika s četverogodišnjim mandatom nisu jasne.

Pedeset sedam zastupnika, članova liberalnih stranaka i ljevice, ali i neovisni, napustili su u utorak sastanak u znak prosvjeda protiv nakane islamista da kontroliraju tu skupštinu.

Ta skupština za koju se natjecalo 1.300 kandidata, izabrana je nekoliko dana prije drugog kruga predsjedničkih izbora na kojima će se 16. i 17. lipnja sučeliti zadnji Mubarakov premijer Ahmad Šafik i kandidat Muslimanske braće Mohamed Morsi.

(Hina) xvrad ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙