FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Murdoch tražio od Majora da promijeni stav prema Europi

Autor: spuc
LONDON, 12. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Medijski magnat Rupert Murdoch pokušao je uvjeriti bivšeg konzervativnog premijera Johna Majora da promijeni svoju politiku prema Europi u zamjenu za potporu novina u njegovu vlasništvu, čulo se u utorak u istrazi o medijskim standardima u Velikoj Britaniji.

Govoreći pred Levesonovim povjerenstvom, Major, britanski premijer od 1990.-1997., rekao je da se s osnivačem i vlasnikom News Corporationa susreo 1997. i da ga je Murdoch tada tražio da promijeni stav prema Europi.

"Prije izbora 1997. predloženo mi je da se približim Murdochovim novinama i pristao sam pozvati ga na večeru koja se i dogodila u veljači 1997.", rekao je major.

"Na večeri smo razgovarali o brojnim političkim tračevima o kojima se obično razgovara na takvim zgodama", dodao je.

"Gospodin Murdoch je u jednom trenutku rekao da mu se ne sviđa naša politika prema Europi i zatražio od mene da je promijenim. Ako ne budemo promijenili politiku onda on neće moći poduprijeti vladu", istaknuo je Major.

"Ne događa se često da netko sjedi pred premijerom i kaže mu: 'Želio bi da promijenite svoju politiku ili vas moja organizacija neće poduprijeti'", rekao je bivši britanski premijer.

Dodao je kako je mislio da Murdoch "navija" za referendum o izlasku Velike Britanije iz EU-a.

No, unatoč Murdochovu pritisku Major nije promijenio svoja stajališta. "Dao sam mu jasno do znanja da nećemo promijenitit našu politiku i prešli smo na druge teme", naglasio je.

Murdoch je u travnju u svjedočenju pred istražnim povjerenstvom ustvrdio: "Nikada ništa nisam tražio od premijera".

Konzervativci su izgubili izbore 1997. od laburista Tonya Blaira koje su podupirali Murdochovi listovi The Sun i The Times.

(Hina) xbcav yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙