FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Čuda i čudaci Jadrana" G. Radivojevića

Autor: dsil
RIJEKA, 11. lipnja 2012. (Hina) - Posljednja knjiga pokojnog novinara i publicista Gradimira Radivojevića "Čuda i čudaci Jadrana" predstavljena je danas u riječkoj gradskoj vijećnici.

Knjiga sadrži stotinjak priča o zanimljivostima, legendama i mitovima jadranskog priobalja i otoka te osobitostima ovog područja i njegovih ljudi. Na 352 stranice monografskog izdanja zabilježene su pojedinosti o otocima, nazivlju, značajkama gradova i drugih naselja uz more uz nekoliko stotina fotografija, a izdavač je riječka naklada Dušević i Kršovnik.

Knjigu je predstavio novinar i publicist Borislav Ostojić istaknuvši kako Radivojević u knjizi zahvaljujući svojem pripovjedačkom daru nadilazi publicistički stil. Knjiga se, dodao je, može smatrati turističkim vodičem, ali je zapravo mnogo više od toga.

Radivojević je konačnu inačicu rukopisa predao dva dana prije smrti pokazavši time da je bio književno aktivan doslovno do kraja života.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel naglasio je važnost Radivojevićevih djela vezanih uz pomorstvo i more koje je objavljivao posljednjih 40-tak godina. No, dodao je, iza svih tih tekstova stajale su priče o ljudima vezanima uz more.

Gradimir Radivojević većinu radnoga vijeka radio je u Vjesniku, kao dopisnik iz Rijeke. Surađivao je i s brojnim drugim listovima i časopisima. Objavio je 21 knjigu, od kojih samo jedna nije vezana uz more. Pisao je o pomorskim nesrećama, piratima, Domovinskom ratu na moru, sudbinama pomoraca u nizu publicističkih djela te pet romana. Umro je 2010. u Rijeci, u 74. godini života.

(Hina) xdsil ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙