FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Započeo novi sastanak IAEA i Irana u Beču

Autor: vkla
BEČ , 8. lipnja 2012. (Hina/AFP) - Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Iran započeli su u petak nove razgovore u sjedištu Agencije u Beču u cilju postizanja sporazuma kojim bi se, između ostalog, omogućio pristup međunarodnih inspektora iranskom vojnom postrojenju nedaleko od Teherana.

IAEA želi da se tim sporazumom omogući pristup spornim postrojenjima, osobama i dokumentaciji koji bi pomogli rasvijetliti prirodu iranskog nuklearnog programa. Agencija posebice želi inspektore poslati u vojnu bazu Parchin, nedaleko od Teherana. Pregovore u ime IAEA vodi šef inspektora, Belgijac Herman Nackaerts, i pomoćnik direktora, Argentinac Rafael Grossi. Iransko pregovaračko izaslanstvo predvodi Ali Ašghar Soltanieh.

Nakon dviju rundi razgovora, u travnju u Istanbulu i svibnju u Bagdadu, dvije strane se nikako ne mogu složiti oko pitanja obogaćivanja urana do 20 posto.

Obogaćen do 20 posto, uran može biti gorivo za nuklearne centrale ili istraživačke reaktore. Ako obogaćivanje dođe do 90 posto, može poslužiti za izradu atomskog oružja.

Obogaćivanjem se povećava koncentracija uranovog radioaktivnog izotopa U-235, kojeg u prirodi u uranovoj rudači ima samo 0.7 posto.

(Hina) xvk yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙