FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački povjerenik za nacionalne manjine Begner posjetio Muzej Slavonije u Osijeku

Autor: vsik
OSIJEK,6. lipnja, 2012.(Hina) - Povjerenik njemačke vlade za iseljeništvo i nacionalne manjine dr. Christopf Bergner posjetio je danas Muzej Slavonije Osijek, gdje je razgledao izložbu "Susreti" te nazočio predstavljanju knjige, vodiča o Osijeku.

Prije posjeta osječkom muzeju dr. Bergner se sastao s predstavnicima njemačke zajednice - Zemaljske udruge Podunavskih Švaba u Hrvatskoj. Tijekom posjeta muzeju novinarima je rekao kako je iznimno zadovoljan radom te njemačke zajednice, kao i odnosom hrvatske države prema njima. Izrazio je posebno zadovoljstvo što će hrvatski predsjednik dr. Ivo Josipović biti pokrovitelj 20. obljetnice osnutka Njemačke zajednice - Podunavskih Švaba Hrvatske krajem ove godine.

Na upit kako ocjenjuje činjenicu što do sada nije podignuta ni jedna optužnica za ubijene njemačke civile, među kojima žene i djece nakon II svjetskog rata, kako na prostoru bivše Jugoslavije tako i u Hrvatskoj, dr. Bergner je rekao kako se zna da je veliko zlo toga rata započeo Hitlerov nacistički režim. Dodao je kako je njemačka država solidarna s nevinim njemačkim žrtvama, te da je "sve ostalo vezano uz te žrtve u nadležnosti svake suverene države".

Povjerenik dr. Bergner je razgledao izložbu "Susreti" koja je prije mjesec dana postavljena u Muzeju Slavonije Osijek, a koja se sastoji od dviju serija fotografija. Obje su snimljene u takozvanom "podunavskom trokutu", području na tromeđi Hrvatske, Srbije i Mađarske.

Portreti ljudi koji su za vrijeme Prvoga svjetskog rata živjeli u mjestu Vemend na jugu Mađarske "suprotstavljeni" su današnjim portretima njemačke manjine u toj regiji. Jedan od autora izložbe Joern Nuber objasnio je kako je prvi dio fotografija snimio amaterski fotograf Bela Hernai, koji je ovjekovječio stanovnike svoga sela, te je sačuvano oko 700 negativa iz kojih su izrađene fotografije. Drugi dio kazao je Nuber, nastao je 2008. godine kada su fotografkinja Sandra Kuhnapfel iz Berlina i on /Joern Nuber radi kao lektor Njemačkog akademskog servisa za razmjenu (DAAD) u Osijeku/ krenuli u potragu za tragovima njemačke kulture na tromeđi Srbije, Hrvatske i Mađarske.

Joern Nuber je kratko predstavio i knjigu - vodič o Osijeku koja je objavljena u sklopu međunarodnog književno - putopisnog projekta "Little Global Cities". Vodič je izdan na hrvatskom, njemačkim i engleskom jeziku i opisuje one detalje Osijeka koji se, kako je rekao Nuber, ne nalaze u turističkim prospektima Grada Osijeka.

"To su detalji koji će zanimati one goste koji žele na malo neobičniji način upoznati Osijek, a skupili smo ih pitajući ljude na ulicama što je po njima najzanimljivije u Osijeku", rekao je autor.

Povjerenik njemačke vlade za iseljeništvo i nacionalne manjine dr. Christoph Bergner jučer je u Valpovu posjetio Memorijalni centar Podunavskih Švaba u Hrvatskoj, te je na mjesnom groblju položio vijenac kod spomen obilježja njemačkim civilnim žrtvama radnog logora u Valpovu.

(Hina) xvsik yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙