FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 6. lipnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

CAPE CANAVERAL

Venera je u srijedu zaključila svoj polagani tranzit preke Sunčeva diska, što sa Zemlje više neće biti vidljivo idućih 105 godina. Tranzit Venere događa se u parovima s razmakom od osam godina a između ciklusa protekne više od stoljeća. Tijekom tranzita u srijedu Venera se mogla vidjeti kao mala crna točka koja se polagano premješta preko sjeverne hemisfere Sunca. Zaljubljenici u astronomiju mogli su šest sati i 40 minuta dug tranzit dijelom pratiti izravno ali i putem interneta gdje su deseci stranica osiguravali izravni prijenos iz cijelog svijeta. Dogodi li se ovo pomračenje (tranzit) za vrijeme izlaska ili zalaska Sunca, kao što je bio slučaj 6. lipnja, pojavu je moguće vidjeti i golim okom.

NEW YORK

Scout Willis, 20-godišnja kći hollywoodskih glumaca Demi Moore i Bruce Willisa, uhićena je u New Yorku i zadržana je tijekom noći u pritvoru zbog toga što je popila pivo na javnom mjestu i dala policiji krivotvorenu osobnu iskaznicu. Willis se pojavila pred sucem u utorak i optužena je za krivotvorenje osobne iskaznice i konzumaciju alkohola na javnom mjestu. Puštena je bez jamčevine i mora se pojaviti na idućem ročištu 31. srpnja. Policija ju je zatekla u ponedjeljak ujutro kako pije pivo iz limenke na postaji podzemne željeznice nedaleko od Union Squarea na Manhattanu, a u New Yorku je to zabranjeno. Kada su joj policijski službenici pristupili, dala im je falsificiranu osobnu iskaznicu koja je glasila na ime Katherine Kelly, a nakon detaljnijeg ispitivanja otkrila je svoje pravo.

SALE

Zrakoplov na solarni pogon sletio je u Maroko i zaključio svoj prvi interkontinentalni let na solarnu energiju kako bi pokazao mogućnosti zračnog putovanja bez zagađivanja. Zrakoplov Solar Impulse poletio je u utorak prije zore iz Madrida i sletio u međunarodnu zračnu luku u Rabatu nakon 19 sati leta. Kratko vrijeme prije no što je pilot Bertrand Piccard sletio u Rabat, suosnivač projekta i pilot Andre Borschberg je izjavio da je zrakoplov dokazao svoju održivost. "Zrakoplov sada može letjeti danju i noću. To je tehnologija kojoj možemo vjerovati", rekao je novinarima. Piccarda su po izlasku iz zrakoplova dočekali Borshberg i Mustafa Bakuri, čelnik marokanske agencije za solarnu energiju. Eksperimentalni zrakoplov na solarni pogon Solar Impulse poletio je u 24. svibnja iz zračne luke u Payerneu na zapadu Švicarske prema Maroku preko Madrida i preletio oko 2000 kilometara bez kapi goriva. Zrakoplov ima raspon krila poput Airbusa A340 (63,40 metara) a ne teži više od automobila (1600 kg).

LOS ANGELES

Pjevačici Sheryl Crow dijagnosticiran je tumor na mozgu prošle godine, ali ona nije zbog njega zabrinuta jer je dobroćudan. Crow je u nedavnom intervjuu za Las Vegas Review rekla da ima tumor na mozgu koji je srećom dobroćudan, a da joj je otkriven kada je otišla u bolnicu na pregled zbog problema s pamćenjem. "U studenom sam saznala da imam tumor na mozgu. Ali je benigni, tako da ne morate brinuti", kazala je ona. Primijetila je da ima problema s pamćenjem kada je na koncertima počela zaboravljati stihove pjesama. Devedesetih je godina na koncertu u Las Vegasu zaboravila riječi svog hita "A Change Would Do You Good".

WASHINGTON

Nova bespilotna letjelica za izviđanje, koja ostaje u zraku četiri dana i ima raspon krila od 46 metara, uspješno je izvela svoj prvi probni let iznad kalifornijske pustinje Mojave, iako je pretrpjela manju štetu pri slijetanju, izvijestila je u srijedu američka TV mreža ABC News. Boeingova letjelica Phantom Eye (Fantomsko oko), koja za pogon koristi tekući vodik, letjela je manje od pola sata na visini od 1.200 metara prije slijetanja na površinu isušenog jezera u zračnoj bazi Edwards. Stajni trap letjelice ukopao se u tlo prilikom slijetanja, uzrokujući manju štetu. Većina izvidničkih bespilotnih letjelica koje SAD trenutno koristi u ratu u protiv Al Kaide i Talibana može ostati u zraku najviše 40 sati bez popune gorivom. Jedinstveni pogon na tekući vodik omogućuje Fantomskom oku da ostane u zraku do četiri dana na visini od 20.000 metara.

BOSTON

Herb Reed, posljednji od originalnih članova legendarne R&B grupe The Platters, proslavljene hitovima poput "Only You", "Smoke Gets in Your Eyes" i "The Great Pretender", umro je u Bostonu u 83. godini. Njegov publicist izjavio je da je Reed umro u ponedjeljak nakon dužeg razdoblja narušena zdravlja. The Platters osnovali su 1953. Reed, Joe Jefferson, Cornell Gunther i Alex Hodge. Grupa je u razdoblju od 1955. do 1958. imala četiri broja jedan na američkoj top ljestvici. The Platters nastavili su snimati još jedno desetljeće, a na koncerte različitim postavama održavaju i danas. Kroz grupu je od osnutka prošlo više od stotinu članova.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙