FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: spar
ZAGREB, 5. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat

VUKOVAR - Predsjednik Republike Ivo Josipović koji danas boravi u Vukovaru bio je nazočan u Hrvatskom domu svečanoj promociji stručnih prvostupnika vukovarskoga Veleučilišta Lavoslava Ružičke. Čestitajući završetak obrazovanja stručnim prvostupnicima, Josipović je kazao kako Hrvatskoj nije dovoljan samo gospodarski oporavak već kompleksne promjene koje će biti posljedica sveukupnih reformi. Ukazao je i na potrebu promjena u visokom obrazovanju, upozorivši na neusklađenost obrazovanja s tržištem rada te potrebu stavljanja naglaska na cjeloživotno obrazovanje. "Hrvatska je kao strateški cilj odredila da bude zemlja znanja. Obrazovanje nije međutim samo usvajanje znanja već i usvajanje etičkih normi. Zadaća je, stoga, sveučilišta i učilišta da studentima, osim znanja, prenesu i kulturu rada i odgovornost prema radu", rekao je Josipović. Podsjetivši kako je vukovarsko Veleučilište Lavoslava Ružičke utemeljeno 2005. dekan Antun Pintarić naveo je da danas na Veleučilištu studira 1120 studenata. Predsjednik Ivo Josipović u vukovarskom dvorcu Eltz nazočan je bio i svečanosti otkrivanja kamena iz Hirošime i opeke iz Nagasakia, koji će biti ugrađeni u budući Centar za mir i toleranciju u Vukovaru. Obraćajući se sudionicima svečanosti Josipović je ustvrdio kako je Vukovar bio i ostao simbol mira te posve je opravdano da u tome gradu djeluje Centar za mir i toleranciju. "Nema ništa važnijega od mira niti važnije zadaće za političara od očuvanja mira" poručio je dodajući kako je Vukovar danas obnovljen, ali kako će se sigurno brojni naraštaji dugo sjećati strahota rata i razaranja grada. Pojašnjavajući namjenu Centra, vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, naveo je kako će u Centar kada bude sagrađen dolaziti studenti iz cijeloga svijeta da bi se na primjeru izgradnje mira u Vukovaru učili vještinama mira i tolerancije.

VUKOVAR - Položaj srpske nacionalne manjine kao i ostalih nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj je dobar, što ne znači da je savršen i da nemamo što zajedno još raditi kako bi on bio još bolji, izjavio je predsjednik Republike Ivo Josipović nakon razgovora u Zajedničkom vijeću općina (ZVO) u Vukovaru s predstavnicima toga tijela o položaju srpske nacionalne manjine u Hrvatskom podunavlju. U izjavi novinarima nakon zatvorenog sastanka, predsjednik Josipović kazao je kako je s predstavnicima ZVO-a razgovarao o nekoliko pitanja među kojima i o zastupljenosti predstavnika srpske nacionalne manjine u Vladi RH na razini pomoćnika ministara, pitanju stanova, obrazovanja na maternjem jeziku te sudjelovanju pripadnika srpske manjine u tijelima lokalne samouprave. Na pitanje novinara je li jedna od tema bila i nedavna izjava srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića koji je kazao kako je 'Vukovar bio srpski grad', predsjednik Josipović je naglasio kako se razgovaralo samo o problemima u Hrvatskoj i koji se tiču srpske nacionalne manjine te nije bilo niti potrebe da se razgovora o srbijanskom predsjedniku Nikoliću. Zamoljen da on komentira izjavu Tomislava Nikolića o Vukovaru, predsjednik Zajedničkog vijeća općina Dragan Crnogorac kazao je kako se nada da će buduće izjave s srbijanske i hrvatske strane ići u smjeru boljeg međusobnog razumjevanja, a u cilju riješavanja problema pripadnika srpske u Hrvatskoj i hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Tijekom današnjeg boravka u Vukovaru, koji je završio posjetom Centru za zapošljavnje invalida grada Vukovara, predsjednik Ivo Josipović bio je nazočan promociji studenata Veleučilišta "Lavoslav Ružička", svečanosti u Dvorcu Eltz u povodu izgradnje budućeg Centra za mir i toleranciju, donaciji medicinske opreme Odjelu pedijatrije Opće bolnice Vukovar, a susreo se i s predstavnicima grada i Vukovarsko-srijemske županije s kojima je razgovarao o stanju u gospodarstvu.

SPLIT - Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy izjavila je danas u Splitu kako je u javnoj raspravi i prijedlogu zakona o otpadu u Hrvatskoj, koja je trajala mjesec dana, zaprimljeno blizu 1.100 primjedbi na temelju kojih je "korigiran" prijedlog tog zakona. Primjedbe smo dobili od 100-tinjak različitih pravnih ili fizičkih osoba, a jako veliki broj njih se odnosi na termičku obradu otpada, ali bilo je dosta primjedbi vezanih i za naknade. Mi smo korigirali zakon u skladu s tim primjedbama i nadam se da će Zakon o otpadu biti kvalitetan i provediv, rekla je ministrica Holy na okruglom stolu pod nazivom "Ambalažna industrija regije i održivost". Ocijenila je neučinkovitim sadašnji sustav gospodarenja ambalažnim otpadom u Hrvatskoj kojeg je provodio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovisto na temelju Pravilnika donesenog 2005. godine. Postoje velike sumnje da su se u taj sustav gospodarenja ambalažnog otpada uvukle različite kriminalne, odnosno nezakonite radnje što je dovelo do sadašnje situacije da je Fond u ovih nekoliko godina zabilježio gubitak 752 milijuna kuna, dodala je. Najavila je da će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prestati fukcionirati kao tijelo koje gospodari ambalažnim otpadom jer to nije uloga Fonda.

SPLIT - Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy prijavila je policiji da je izvrguta prijetnjama smrću, a Ministarstvo unutarnjih poslova obavlja sigurnosnu procjenu, potvrdila je danas glasnogovornica tog ministarstva Marina Halužan u izjavi novinarima u Splitu. Ministrica Holy je u poslijepodnevnim satima doputovala u splitski Hotel Le Merdien Lav na okrugli stol pod nazivom "Ambalažni otpad u regiji i održivost" organiziran u sklopu "Svjetskih dana ambalaže" što se u Splitu održavaju od 3. do 8. lipnja ove godine. Na pitanja u vezi s prijetnjom smrću, ministrica Holy nije željela odgovoriti već je novinare uputila na glasnogovornicu Marinu Halužan. "To nisu nove prijetnje, one su postojale prije nekoliko mjeseci, a stručne službe, koje su za to zadužene rade svoj posao i nakon toga one će odrediti mjere, ako će to biti potrebno", rekla je Halužan.

ZAGREB - Od 1. srpnja 2013. godine u planu je otvorenje trajektne linije između kopna i poluotoka Pelješca, namijenjene prvenstveno prijevozu kamiona, najavio je da današnjem susretu s novinarima ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Nova trajektna pruga slijedit će projektiranu trasu pelješkog mosta, s lučicama na njegovim dvama krajevima, rekao je Hajdaš Dončić. Glavni razlog uvođenja nove linije su zahtjevi Europske unije u pogledu nadzora prometa. Kako je zbog neumskog primorja koje pripada Bosni i Hercegovini prekinut teritorijalni kontinuitet Republike Hrvatske, takvo rješenje je nužno zbog schengenskih pravila, kaže Hajdaš Dončić. Uz to, to je rješenje jedino izvedivo do ulaska Hrvatske u EU, 1. srpnja 2013. godine. To ne znači da se odustalo od gradnje cestovnog koridora kroz neumsko zaleđe, naglašava Hajdaš Dončić napominjući kako taj koridor ne može biti izgrađen do datuma stupanja Hrvatske u članstvo EU-a. Nova trajektna pruga također neće ukinuti postojeću liniju Ploče - Trpanj. U Ministarstvu kažu da je pristanište nove linije na Pelješcu već izgrađeno, za što su se pobrinuli izvođači radova na mostu Pelješac, a pristanište na obali treba izgraditi. Hrvatske ceste dobile su zadatak projektiranja pristupne ceste, a cestu na Pelješcu duljine 1,8 kilometara, koja spaja pristanište s državnom cestom, treba asfaltirati. Cijena svih tih zahvata trebala bi biti poznata za desetak dana.

SISAK - Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel očekuje da će obnova proizvodnje u sisačkoj željezari biti šansa i za mnoge obrtnike i male i srednje poduzetnike, a sisački gradonačelnik Dinko Pintarić najavio je olakšice za moguća nova ulaganja novog vlasnika željezare, talijanske kompanije Acciaierie Bertoli Safau (ABS), koja je u sastavu grupe Danieli. Američka kompanija Commercial Metals Company (CMC) jučer je objavila da je sisačku Željezaru za oko 30,4 milijuna američkih dolara prodala talijanskoj grupi Danieli. Ta je vijest probudila optimizam među bivšim zaposlenicima Željezare, a sa zadovoljstvom je primljena i u županijskoj i gradskoj upravi. Očekuje se, naime, ponovno pokretanje proizvodnje u Željezari, a time bi se uz ostalo mogao osjetnije smanjiti zabrinjavajući broj od 5400 nezaposlenih u Sisku. Uz proizvodnju u Željezari svojim su proizvodima i uslugama bili povezani i mnogi obrtnici, mali i srednji poduzetnici, koji sada proživljavaju najveću krizu. Obnova proizvodnje i za njih bi bila nova šansa za opstanak, kazala je sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel. Iako u gradsku upravu još nije stigla službena obavijest o novom vlasniku željezare te se još ne zna zna koliko će radnih mjesta otvoriti ABS, iz gradske uprave najavljuju kako su se spremni odreći djela komunalnog doprinosa i komunalne naknade kako bi posao dobilo što više Siščana.

DRNIŠ - Stečajni upravitelj Dalmacijavina Perica Mitrović za današnjeg je posjet Drnišu rekao da ta tvrtka u stečaju raspolaže sa 274 hektara površine u Petrovom polju od čega je 215 hektara pod vinogradima, no da bi se stečaj u tom dijelu mogao provesti potrebno je riješiti problem vlasničkog statusa zemljišta na kojem su vinogradi. Formalno-pravno Dalmacijavino nad tim zemljištem nema niti koncesiju, niti dugogodišnji zakup. Da bi se mogao provesti stečaj potrebno je riješiti taj problem, rekao je Mitrović. Naime, razdioba zemljišta u Petrovom polju nikad nije obavljena, a grad Drniš predlaže da se Republika Hrvatska upiše kao vlasnik tog zemljišta, Mitrović je rekao kako će se u stečaju prodavati imovina stečajnog dužnika, da je cilj naći kupca koji će kupiti cjelokupnu imovinu - i onu u Splitu i na Hvaru i u Drnišu, te naći kupca koji želi nastaviti proizvodnju. Da bi u stečajnom postupku bila nastavljena prodaja imovine potrebno je od Ministarstva poljoprivrede zatražiti dugogodišnji zakup koji će omogućiti da cjelokupna imovina stečajnog dužnika bude cjelina. Želimo utvrditi da zemljište na kojemu su nasadi pravi kupac može dobiti u dugogodišnji zakup, rekao je Mitrović. Nakon otvaranja stečajnog postupka nad Dalmacijavinom, Republika Hrvatska kao većinski vjerovnik u suradnji sa stečajnim upraviteljem, vijećem i stečajnim sudcem, utvrdila je da Dalmacijavino nije imalo koncesiju, niti sklopljen ugovor o zakupu zemljišta na kojem su vinogradi u Petrovom polju, potvrdio je glavni savjetnik Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) Tomislav Boban na današnjem sastanku u Drnišu. Gradonačelnik Drniša Ante Dželalija je rekao kako su zainteresirani da se proizvodnja u vinogradima nastavi i da radnici nastave raditi, a da se vinogradi i šire.

ČAKOVEC - Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak izjavio je danas u Čakovcu da svi objekti koji su bespravno izgrađeni poslije 21. lipnja 2011. godine neće moći biti legalizirani. "Prvo ćemo legalizirati sve što se može legalizirati, zatim ćemo izgraditi sve što se može izgraditi, a na kraju ćemo sve ono što se ne može legalizirati srušiti", rekao je Vrdoljak koji je za posjeta Međimurskoj županiji predstavio prijedlog zakona o postupanju s ilegalno izgrađenim objektima koji bi se sutra trebao naći na sjednici Vlade. Govoreći o ekspanziji gradnje u posljednjih nekoliko mjeseci, Vrdoljak je poručio kako je to uzaludan trud, jer svi objekti izgađeni poslije 21. lipnja 2011. godine neće moći biti legalizirani. Ministar je također istaknuo kako se objekti, prvenstveno vikendice, uz rijeke Dravu i Muru neće legalizirati jer se radi o zaštićenom području regionalnog parka Mura - Drava te će se ti objekti morati srušiti. Vrdoljak je o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, projektima energetske učinkovitosti i poticanoj stanogradnji razgovarao i sa čelnicima lokalnih samouprava na kolegiju gradonačelnika i načelnika Međimurske županije. Po njegovim riječima, iz Međimurja dolazi najviše prijavljenih projekata energetske učinkovitosti, a po podacima koje je iznio međimurski župan Ivan Perhoč od 119 projekata energetske učinkovitosti riješenu dokumentaciju imaju 43 projekta.

ZAGREB/MILANO - Hrvatska gospodarska komora (HGK) je danas na sajmu Expo – Italia Real Estate u Milanu otvorila izložbu "Be CROative", a na prezentacijama "Be CROative" i "Hrvatska - srce svijeta za sve vaše investicije" potencijalnim ulagačima predstavljena su 22 investicijska projekta vrijedna više od 2,5 milijarde eura, izvijestili su iz HGK. Italija je Hrvatskoj najvažniji partner u robnoj razmjeni, drugi po važnost ulagač u Hrvatsku, a 65 posto bankarske aktive u Hrvatskoj nadziru banke u talijanskom vlasništvu, što može biti dobra potpora talijanskim ulagačima, naglasio je veleposlanik Hrvatske u Italiji Tomislav Vidošević. Potpredsjednica HGK za gospodarstvo, europske integracije i pitanja EU Vesna Trnokop Tanta naglasila je nako je Hrvatska na pragu ulaska u EU te izrazila nadu da će to potaknuti potencijalne investitore na greenfield i ulaganja u hrvatski realni sektor, što bi bilo od velikog značaja za gospodarski rast. Direktorica Centra za investicije HGK Silva Stipić Kobali je pred brojnim zainteresiranim investitorima održala prezentaciju i predstavila "Invest in Croatia", kao dio novog koncepta izložbe Be CROative u sklopu kojeg su ponuđena 22 investicijska projekta iz područja turizma, infrastrukture, obnovljivih izvora energije, industrije, znanosti i tehnologije i nekretnina čija ukupna vrijednost prelazi 2,5 milijardi eura, s naglaskom na posebne uvjete, olakšice, poticaje i tehničke/operativne pojedinosti kako bi se pružile informacije svima žele poslovati u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju HGK. EIRE - Expo Italia Real Estate se od 5. do 7. lipnja održava u Milanu, a riječ je o jednom od najvećih sajmova nekretnina i investicija na području Italije, ali i EU.

ZAGREB - Bivši predsjednik uprave Podravke Miroslav Vitković, koji se u medijima spominjao kao krunski USKOK-ov svjedok u aferi Spice, potvrdio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da je bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec bio upoznat s kreditima koje je Podravka dala varaždinskoj Fimi i propalom splitskom SMS-u. Prvog od tri predviđena dana njegova svjedočenja Vitković je kazao da su odluke o kreditima Fimi i SMS-u kao i još neke sporne odluke donesene bez znanja cijele uprave i nadzornog odbora. No, ustvrdio je da se njegov odnos s Polančecom, nekada bliskim prijateljem, nije zaoštrio zbog Podravke nego još 2005. zbog nogometa i politike. Vitković je ispričao da ga je Polančec, najvjerojatnije na nagovor bivšeg premijera Ive Sanadera, tada tražio da kao predsjednik NK Slaven Belupo pusti nogometaša Ivicu Karabogdana da prijeđe u Hajduk, čemu se on žestoko protivio. Također, Polančec ga je tražio da uđe u HDZ, dodao je Vitković koji je na naknadnim lokalnim izborima bio kandidat HSS-a. Suprotno većini do sada ispitanih svjedoka Vitković je kazao da Podravkina tijela nisu raspravljala o opasnosti od neprijateljskog preuzimanja. Optužene u aferi Spice USKOK tereti da su Podravkinim novcem pokušali preuzeti vlasništvo nad tom tvrtkom, a oni na optužbe odgovaraju da su tvrtku branili od neprijateljskog preuzimanja.

SPLIT - Klinički bolnički centar Split dobio je novoga ravnatelja, a riječ je o poznatom kardiologu i pročelniku Kliničkoga odjela za bolesti srca i krvnih žila Darku Duplančiću, čije imenovanje još treba potvrditi ministar zdravlja Rajko Ostojić, doznaje se u toj bolničkoj ustanovi. Odluka je to Upravnoga vijeća KBC- a Split, a kako se doznaje, Duplančić je dobio većinu glasova. Darko Duplančić je inače predsjednik Savjeta za zdravstvo SDP-a u Splitu, a na natječaj za ravnatelja, uz njega se javio još pedijatar i voditelj dječje Jedinice intenzivnoga liječenja (JIL) pri Klinici za pedijatriju Julije Meštrović. Dosadašnji ravnatelj Dujomir Marasović, koji je tu dužnost obavljao posljednjih osam godina, novinarima je za vrijeme održavanja natječaja za novog ravnatelja kazao, kako nema favorita, te da odluku o izboru donosi Upravno vijeće bolnice i ministar zdravlja. "Novom ravnatelju neće biti lako upravljati bolnicom jer je vrijeme besparice. Predložio bih mu da ostavi uz sebe postojeći stručni dio ravnateljstva, jer u KBC-u ne postoje ljudi koji bi tako dobro vodili bolnicu", rekao je dr. Marasović.

ZAGREB - Grafički umjetnik Igor Čabraja osvojio je Premiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) 6. hrvatskog trijenala grafike, objavljeno je večeras na otvorenju Trijenala u Galeriji Prsten Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU), koja se održava na temu "Iluzija u umjetnosti" i predstavlja radove 72 hrvatska grafička umjetnika. Ovogodišnja tema jedna je od temeljnih postavki zapadnoeuropske umjetnosti, istovremeno komunicira s tradicijom u tehnici i umjetnosti, ali i propituje novi svijet virtualne stvarnosti, rekao je selektor izložbe Željko Marciuš. Na izložbi je postignuta ravnoteža klasične tehnike i tema s novim računalnim grafikama, a i dobitnik Premije u svom je radu komunicira prema tradiciji i prema novim medijima, što je bila moja tendencija u njezinoj koncepciji. Posebnu pohvalu Odbora za nagrade izvan kategorije dobila je Nevenka Arbanas, Nagradu Kabineta grafike HAZU Ana Feiner-Žalac, Nagradu Hrvatskog društva likovnih umjetnika Miran Šabić i Maja Rožman, a Nagradu Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice Celestina Vičević. Posebna priznanja dobili su Iva Ćurić, Ana Kinčić, Letricija Linardić i Ana Sladetić. Otvorivši izložbu, predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić podsjetio je da Kabinet grafike HAZU-a od 1960. godine priređuje najznačajnije nacionalne izložbe grafike, kao jedne od najstarijih u europskoj tradiciji. Takve izložbe smotra su dosega grafičke umjetnosti u Hrvatskoj, ali i prigoda za promociju mladih umjetnika i za dijalog suvremene i klasične umjetnosti.

ZAGREB - Međunarodna izložba originalnih ilustracija knjiga ili časopisa za djecu, mlade i odrasle, te originalnih novinskih i reklamnih ilustracija "Četvrti hrvatski biennale ilustracije" otvorena je večeras u Klovićevim dvorima i posjetiteljima ponudila odabrane radove 105 ilustratora, među kojima su radovi dobitnika ovogodišnjega Grand Prixa Tomislava Torjaneca. Osim Grand Prixa dodijeljena su posebna priznanja Mariji Blazejovski iz Austrije, Ewelini Szydelko iz Poljske, Antoniji Pesenti iz Australije, Nikolini Novosel, Dijani Hlevnjak, Danijelu Srdarevu, Ivani Guljašević i Goranu Zmaiću. Dobitniku Grand Prixa omogućit će se samostalna izložba u prostorijama Klovićevih dvora. Prosudbena komisija u kojoj su Irena Bekić, Zlatko Bourek, Frano Dulibić, Ranka Javor i Iva Sudec, autorica izložbe Koraljka Jurčec Kos i kustosica Danijela Marković, između 300 radova odabrali su 270 radova 105 autora iz cijelog svijeta. Iz Hrvatske se prijavilo 80 autora. Na izložbi su izloženi radovi ilustratora iz Argentine, Australije, Austrije, Belgije, Češke, Hrvatske,Italije, Izraela, Njemačke, Poljske, Slovačke, Slovenije, Srbije i Urugvaja.

ZAGREB - Predavanjem pod nazivom "Konstantin Veliki i ideologija mira", što ga je danas održao kardinal Raffaele Farina, arhivar i knjižničar Svete Rimske Crkve, završio je bogati trodnevni program obilježavanja prvih Dana Hrvatskoga katoličkog sveučilišta (HKS) . Tim je predavanjem 'zaokružena' i proslava Dana HKS-a, na kojoj su danas sudjelovali predstavnici akademske zajednice gotovo svih hrvatskih sveučilišta, Katoličke crkve te brojni ugledni gosti iz društvenoga i političkoga života, među kojima je bio i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. Na svečanosti je bio i ministar kulture Talijanske Republike Lorenzo Ornaghi. Kardinal Farina uvodno je objasnio kako je njegovo predavanje povezano sa skorim obilježavanjem 1700. obljetnice tzv. Milanskog edikta. Riječ je o uredbi koju su u veljači 313. godine u Milanu zajednički proglasili tadašnji tetrarh Zapada Konstantin I. Veliki i Licinije, tetrarh Istoka, kojom je i službeno označen kraj vjerskih progona u Rimskom Carstvu koje je zauzelo neutralan položaj prema religiji. Milanski edikt tako je potpisan u vrijeme koje se s pravom definira kao "konstantinovsko razdoblje" jer je do mnogih promjena došlo u vrijeme Konstantinove vladavine od 306. godine, kada je proglašen carem, pa do 337. g. kada je preminuo.

ZAGREB - U povodu Dana Hrvatskog autokluba (HAK) i 106. obljetnice djelovanja na svečanoj sjednici Upravnog odbora danas su uručena priznanja i nagrade istaknutim i zaslužnim pojedincima i autoklubovima, a sjednici je nazočio i predsjednik Hrvatskog sabora i nekadašnji glavni tajnik HAK-a Boris Šprem. Šprem je istaknuo da se samo rijetki autoklubovi u Europskoj uniji mogu pohvaliti duljom tradicijom od HAK-a, a to ne bi bilo moguće bez velikog doprinosa njegovih djelatnika i brojnih volontera. Podsjetio je na stvaranje HAK-a u samostalnoj Hrvatskoj 1991. godine u Puli i donošenje zakona 1993. te nastojanja na očuvanju HAK-a unatoč pokušajima da ga se sruši. HAK je interesna, nestranačka, nevladina udruga građana i to je jamstvo njezina opstanka. HAK je udruga svojih članova, vozača i drugih sudionika u prometu, značajan je za sigurnost u prometu i skrbi za nju i potrebno je ojačati njegovu ulogu u povećanju te sigurnosti, istaknuo je Šprem.

VARAŽDIN - Uprava za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša i prirode gradskoj je komunalnoj tvrtki Varkom zabranila da nakon petka dovozi, obrađuje i skladišti otpad na lokaciji u Brezju, na ulazu u grad, te poručila da će u suprotnom zapečatiti radne prostorije, prostore, opremu i uređaje i na taj način onemogućiti nezakonito obavljanje djelatnosti. S druge strane, Grad nije našao alternativno rješenje, pa nije poznato što će s varaždinskim otpadom nakon petka, do kada, prema rješenju Ministarstva - treba zaustaviti balirku. O problemu zbrinjavanja smeća riječi je trebalo biti na današnjoj sjednici Gradskog vijeća. Ta je tema na dnevni red trebala biti uvrštena naknadno, no nakon aktualnog sata i 70-minutne stanke, sjednica je, uz obrazloženje da vijećnici trebaju više vremena da se pripreme za tu temu - prekinuta te će biti nastavljena za tjedan dana. Lokacija u Brezju na kojoj se varaždinski otpad balira i skladišti od 2005. godine, trebala je biti privremeno odlagalište te je već sredinom 2007. inspekcija naredila da se tamošnje bale sa smećem uklone. No, do danas nije pronađeno rješenje tog problema pa se na ulazu u grad nagomilalo više od 100 tisuća bala. U međuvremenu su Varkom i Grad Varaždin na čelu s tadašnjim gradonačelnikom Ivanom Čehokom, s tvrtkom T7 VIS Davora Patafte sklopili ugovor prema kojem bi se bale zbrinule u tvornici za mehaničko biološku obradu otpada, koja je nakon toga izgrađena nedaleko od bala. Taj je ugovor lani postao predmet istrage USKOK-a, a nova gradska vlast, koja ga smatra štetnim za grad, odlučila zatražiti utvrđivanje njegove ništetnosti te naći novo, jeftinije i brže rješenje problema otpada.

ZAGREB - Podizanjem Plave zastave na Rekreacijsko športskom centru (RŠC) Jarun – Otok Trešnjevka i službeno je danas počela kupališna sezona, izvijestio je Zagrebački holding. Navodi kako će se devetu godinu za redom na Jarunu vijoriti pet Plavih zastava, dvije na Malom jezeru, te po jedna na Velikom jezeru, Otoku Trešnjevka i Otoku Univerzijade. Plava zastava predstavlja međunarodni standard za čiste, sigurne i dobro održavane plaže i prateće objekte. To je priznanje koje vrijedi samo jednu sezonu, tako da svaku godinu iznova treba zadovoljiti strogo definirane kriterije, navodi Zagrebački holding. Radi dugogodišnjeg kontinuiranog provođenja programa i priznanja Plava zastava, tri jarunske plaže - Otok Univerzijade, Veliko jezero-jug i Otok Trešnjevka - nagrađene su i srebrenom plaketom u 2012. godini.

DUBROVNIK - U Dubrovniku je danas održana konferencija za novinare, na kojoj je predstavljen program drugog po redu Festivala "Ana u gradu". prošlogodišnji kulturni projekt koji je pokrenula hrvatska čelistica Ana Rucner, a održat će se od 21. do 24. lipnja. Festival će prigodno otvoriti koncert pod nazivom "Pozdrav ljetu uz izlazak sunca na Srđu", koji će započeti u svitanje u 5 sati ujutro. Ljeto će pozdraviti Ana Rucner na violončelu i vrsna hrvatska harfistica Marija Mlinar. Nakon toga uslijedit će dva koncerta klasične glazbe u Kneževu dvoru i to 22. lipnja, kada je na rasporedu večer ljubavne poezije, gdje će uz Anu Rucner nastupiti ugledni hrvatski glumci u ulozi naratora i Milka Podrug Kokotović, Anja Šovagović Despot, Dragan Despot i Boris Miholjević. Koncert pod nazivom "U ritmu tanga" u izvedbi Gudačkog kvarteta Rucner te francuskoga bračnog para Soave održat će se 23. lipnja. Festival će završiti koncertom na Babinom kuku, gdje će Ana Rucner nastupiti uz folklorni ansambl Linđo, klapu Subrenum, Srebrna krila, a sve pod dirigentskom palicom Thomasa Buritcha.

PULA - Kontakt policajku iz Hannovera Dagmar Maronde koja do petka boravi u radnom posjetu Policijskoj upravi Istarskoj primio je danas načelnik PU Mladen Blašković. Međunarodna policijska suradnja između Policijske uprave Istarske i Policijske uprave Hannover počela je u listopadu 2002. godine u okviru Sporazuma o stabilnosti za jugoistočnu Europu kao dio projekta u suradnji Ministarstva unutarnjih poslova RH sa Saveznim ministarstvom unutarnjih poslova SR Njemačke u sklopu Strategije djelovanja Policija u zajednici – razvoj komunalne prevencije u lokalnoj zajednici. Policijska službenica Maronde u radnom je posjetu kako bi sudjelovala u završetku izrade nacrta ''Priručnika za kontakt policajca''. Rad na tom projektu počeo je u rujnu 2009., kada je izaslanstvo Policijske uprave Istarske boravilo u Hannoveru.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙