Ostvarivanje tog statusa, koji je dosad dodijeljen tek manjem broju članica OIE-a, konačni je plod dugogodišnjeg sustavnog i predanog rada svih segmenata veterinarske službe u Hrvatskoj, u smislu punog nadzora nad svim karikama u lancu proizvodnje goveđeg mesa, a time i potpune zaštite konzumenata goveđeg mesa u odnosu na GSE, ističu iz Ministarstva.
Status je Hrvatskoj dodijeljen na temelju opsežne dokumentacije o rezultatima aktivnosti provedenih u posljednjih osam godina (sukladno zahtjevima i proceduri OIE) u svim segmentima sustava nadzora, koju je Uprava veterinarstva Ministarstva poljoprivrede uputila OIE-u još početkom 2011.
Iz Ministarstva napominju kako se u Hrvatskoj GSE sustavno nadzire od 1996., odmah po objavi prvih sumnji u moguću povezanost bolesti u Velikoj Britaniji sa zdravljem ljudi – u početku strogim i pravovremenim zabranama uvoza iz svake pojedine zemlje u kojoj je zabilježen slučaj GSE, kao i obveznim rutinskim pretragama svih uginulih i eutanaziranih goveda kao i svih zaklanih zdravih goveda starijih od 30 mjeseci.
Od 2001. prate se i primjenjuju najstroži standardi u mjerama po pitanju kontrole bolesti – potpuna zabrana korištenja bjelančevina životinjskog podrijetla u prehrani goveda, zabrana uvoza mesno-koštanog brašna, obvezne mjere laboratorijske pretrage svih goveda starijih od 30 mjeseci pri redovnom klanju, te mjere uklanjanja i uništavanja svih organa goveda koji su prepoznati kao specifični rizični materijal za pojavu bolesti.
Od početka pretraživanja do danas je u Hrvatskom veterinarskom institutu u Zagrebu pretraženo ukupno više od 250.000 uzoraka uzetih od uginulih i zaklanih goveda, bez ijednog pozitivnog rezultata.
Bolest nikada nije potvrđena u Hrvatskoj, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.
U skladu s ciljem provedbe propisanih mjera, uvoz živih goveda kao i goveđeg mesa i proizvoda u Hrvatsku dozvoljen je već niz godina isključivo iz zemalja koje posjeduju status kontroliranog ili status zanemarivog rizika u odnosu na GSE, navodi se u priopćenju.