FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirija, Iran, energetika teme summita EU-Rusija

Autor: vkla
SANKT PETERSBURG 3. lipnja 2012. (Hina/AFP) - Čelnici Europske unije (EU) i Rusije će na summitu u Sankt Peterburgu razgovarati o brojnim pitanjima, a posebice o Siriji, iranskom nuklearnom programu, energetici i krizi u eurozoni, javljaju u nedjelju agencije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso sastaju se u nedjelju navečer na neslužbenoj večeri, prije početka summita u ponedjeljak u nekadašnjoj ruskoj, carskoj prijestolnici.

"Neophodno je razgovarati o aktualnim problemima poput gospodarske i financijske krize, nasilja u Siriji, iranskom nuklearnom programu", kazao je Van Rompuy u izjavi za ruski dnevnik Kommersant uoči summita.

Kazao je da će EU, glede stanja u Siriji, "nastaviti s restriktivnim mjerama sve dok represiji ne dođe kraj". No, Putin, kako se može iščitati iz nedavnih izjava tijekom posjeta Berlinu i Parizu, ne odstupa od svojih stajališta o Siriji, uopće se ne obazirući na nove sankcije UN-a protiv režima Bašara al-Asada ili poziva za njegovim odlaskom s vlasti.

Teški pregovori između Irana i Zapada također će se naći na dnevnom redu summita, prije novog kruga pregovora 18. i 19. lipnja u Moskvi.

Kao i tijekom prethodnih summita, dvije će strane razgovarati i o opskrbi energentima s obzirom da EU uvelike ovisi o ruskom plinu, te trgovinskoj razmjeni u svijetlu gospodarake krize.

(Hina) xvk yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙